Με την παραδοχή ότι το νέο σύστημα αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν θα λειτουργήσει εφέτος καταστρώνουν τις επόμενες κινήσεις τους οι τράπεζες.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαία τραπεζική πηγή, η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα συνοδέψει το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει νόμος του κράτους το νωρίτερο τον Απρίλιο, για να ακολουθήσουν τουλάχιστον έξι μήνες, προκειμένου να στηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις. Αρα καλό… 2018!» σημειώνει χαρακτηριστικά το έμπειρο στέλεχος.

Οι καθυστερήσεις
Από την πλευρά του, γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη νομοθέτηση των απαραίτητων εργαλείων που θα δώσουν στις τράπεζες τη δυνατότητα να επιταχύνουν το έργο τους στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων.
Οπως εξηγεί, η αναμονή της θεσμοθέτησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη χώρα, ελέω αξιολόγησης, έχει επιβραδύνει τους ρυθμούς τακτοποίησης των προβληματικών δανείων.
Προσθέτει δε ότι «ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα καταγράφεται γενικευμένη απροθυμία για ρύθμιση οφειλών, όσο δεν οριστικοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μόνη μας ελπίδα για να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις στα εταιρικά δάνεια είναι να διαφανούν οι αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μετά την ψήφισή του. Εκτιμώ ότι αρκετοί οφειλέτες θα προτιμήσουν να διαπραγματευθούν τη ρύθμιση του χρέους τους απευθείας μαζί μας όταν διαπιστώσουν τους εξονυχιστικούς ελέγχους της περιουσιακής τους κατάστασης, πριν προχωρήσει οποιοδήποτε «κούρεμα» των χρεών τους».

Νέα NPLs 1,5 δισ. ευρώ
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, το πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να κλείσει με αύξηση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών κατά 1,5 δισ. ευρώ, 1 δισ. ευρώ περίπου τον Ιανουάριο και 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο συστημικού ομίλου, με τα σημερινά δεδομένα και υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η αξιολόγηση ως το τέλος Απριλίου, είναι εφικτή εφέτος η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 10 δισ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός των τεσσάρων συστημικών ομίλων προβλέπει ότι το παραπάνω ποσό θα ανακτηθεί ισόποσα, πρώτον, με διαγραφές δανείων, δεύτερον, με πωλήσεις χαρτοφυλακίων, κυρίως καταναλωτικής πίστης και ενεχύρων μέσω των πλειστηριασμών, και, τρίτον, μέσω της «ωρίμασης» οφειλών που είχαν ρυθμιστεί την περυσινή χρονιά και θα συμπληρώσουν 12 συνεχείς μήνες ομαλούς αποπληρωμής το 2017.

Σπριντ στο β’ εξάμηνο
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα επιχειρήσουν με «σπριντ» στο β’ εξάμηνο του 2017 να καλύψουν το χαμένο έδαφος, ευελπιστώντας ότι ως το καλοκαίρι θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία.
Εκτός από τη θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που αφορά περί τις 400.000 επιχειρήσεις, οι τράπεζες αναμένουν την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και τη νομοθέτηση της ποινικής ασυλίας των στελεχών που θα υπογράψουν διαγραφές οφειλών.

Με το βλέμμα στα stress tests
Η στρατηγική που καλούνται να υλοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα λαμβάνει υπ’ όψιν και τα stress tests της ερχόμενης χρονιάς, για τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τα μεγέθη του 2017. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο μέσα στο επόμενο δίμηνο. Με τον τρόπο αυτόν θα επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα στην αγορά» σημειώνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.
Οπως εξηγεί, η ηρεμία σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και η νομοθέτηση των εργαλείων αναδιάρθρωσης «κόκκινων» δανείων αποτελούν αναγκαίες συνθήκες έτσι ώστε:

Πρώτον
, να ανατραπεί η τάση απροθυμίας που επιδεικνύουν δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους.
Δεύτερον, να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι νέες επισφάλειες.
Τρίτον, να περιοριστεί τουλάχιστον κατά 50%, από το 40% που βρίσκεται σήμερα, το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που «ξανακοκκινίζουν».
Οι τρεις αυτοί παράγοντες θα είναι καθοριστικοί για τα εφετινά αποτελέσματα, ώστε οι τράπεζες να εισέλθουν στη χρονιά των πανευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοίωσης με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Live τον Μάιο οι e-πλειστηριασμοί

Σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα περιληφθεί διάταξη για την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που παρακολουθούν το θέμα, ο νόμος είναι σχεδόν έτοιμος και εκτιμούν ότι μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσουν οι πρώτες ηλεκτρονικές πωλήσεις κατασχεμένης ακίνητης περιουσίας.

Με τη συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και την εμπόδιση πολλών συνεδριάσεων στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας λόγω της ακτιβιστικής δράσης οργανωμένων ομάδων ενάντια στις κατασχέσεις, οι ρυθμοί εκποίησης ακινήτων είναι πολύ χαμηλοί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, σε όλη τη χώρα κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται μόλις 70 πλειστηριασμοί κι ενώ βρίσκονται σε αναμονή για οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες περισσότερες από 100.000 αναγκαστικές εκτελέσεις ακίνητης περιουσίας.
Οι τράπεζες ευελπιστούν ότι με τους e-πλειστηριασμούς θα «στριμώξουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να κρύβονται.

Τα ανοιχτά θέματα για τη ρύθμιση εταιρικών δανείων

Ως και τις 3 Μαρτίου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αφορά όλες τις μορφές επιχειρήσεων, ακόμη και τις ατομικές.

Τραπεζικοί κύκλοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων στην ψήφισή του, καθώς πολλά από τα επί μέρους ζητήματα δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί με τους δανειστές. Οι διαφορές που υπάρχουν είναι οι εξής:
α) Στο νομοσχέδιο εξαιρούνται ενδεχόμενου «κουρέματος» οι οφειλές που αφορούν τον ΦΠΑ και τον ΦΜΥ. Ωστόσο οι θεσμοί έχουν ζητήσει να μπορούν να διαγράφονται και αυτά τα χρέη.
β) Το ελάχιστο ύψος των οφειλών προβλέπεται στις 20.000 ευρώ. Οι τράπεζες θέλουν ο πήχης να μπει πιο ψηλά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στο επίπεδο των 50.000 ευρώ. Αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, η περίμετρος εφαρμογής του θεσμού θα μειωθεί κατά περίπου 70.000 επιχειρήσεις, ξεμπλοκάροντας σε μεγάλο βαθμό το σύστημα, ειδικά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του.
γ) «Κούρεμα» και για τους εγγυητές. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από το «κούρεμα» οφειλών θα εξαιρούνται τυχόν εγγυητές των ρυθμιζόμενων δανείων. Ωστόσο οι θεσμοί έχουν ζητήσει –και σε αυτό συμφωνούν οι τράπεζες –η γενικότερη ρύθμιση απομείωσης μιας οφειλής να εφαρμόζεται και για τους εγγυητές της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ