Σε σκάνδαλο διαφθοράς εμπλέκεται ο «διάδοχος του θρόνου» της Samsung, Λι Τζέι. Ο αντιπρόεδρος του κορεατικού κολοσσού και εγγονός του ιδρυτή πέρασε το κατώφλι των εισαγγελικών αρχών της χώρας προκειμένου να υποβληθεί στη διαδικασία της ανάκρισης για την κατάθεση δωρεών ύψους 30 δισ. γουόν εκ μέρους της Samsung σε μια εταιρεία που ανήκει στην Τσόι Σουν σιλ, στενής φίλης της προέδρου της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκουν χιέ.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Samsung προχώρησε στις δωρεές προσβλέποντας στην πολιτική στήριξη της Παρκ κατά τη διάρκεια μιας «αμφιλεγόμενης» συγχώνευσης της θυγατρικής της εταιρείας κατασκευών, Samsung C&T, με την Cheil Industries.

Κρατά ήδη τα ηνία
Ο Λι Τζέι είναι τυπικά το νούμερο δύο της Samsung καθώς επικεφαλής του ομίλου είναι ο πατέρας του Λι Κουν χιέ. Σε ηλικία 48 ετών, έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του αλλά και την επαγγελματική του πορεία στην εταιρεία. Παρότι ο Τζέι αναμένεται να αναλάβει τη διοίκηση μιας εκ των μεγαλυτέρων τεχνολογικών εταιρειών του κόσμου μετά την απόσυρση του πατέρα του, στην πραγματικότητα κρατά ήδη τα ηνία. Το 2014 ο 74χρονος Λι Κουν χιέ υπέστη ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και έτσι ο Τζέι θεωρείται το de facto αφεντικό της εταιρείας. Ωστόσο, οι επικριτές του κληρονόμου της Samsung λένε ότι η θέση του στο διοικητικό συμβούλιο οφείλεται κυρίως στο όνομά του και όχι τόσο στην επιχειρηματική του εμπειρία.
Τα προβλήματα φαίνεται να μην έχουν τέλος για τη Samsung. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο την ταλάνιζε το σκάνδαλο αυτανάφλεξης του Galaxy Note 7, της ναυαρχίδας του τμήματος κινητής τηλεφωνίας. Το προϊόν που θεωρήθηκε κατά την κυκλοφορία του ως το καλύτερο τηλέφωνο Android της κατηγορίας του γρήγορα μετατράπηκε σε κίνδυνο για τους χρήστες.
Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, μάλιστα, απαγόρευσαν όχι μόνο τη χρήση αλλά και την «επιβίβαση» των κινητών στα αεροσκάφη υπό τον φόβο του δυστυχήματος. Η Samsung αναγκάστηκε να ανακαλέσει περί τις δύο εκατομμύρια συσκευές.
Σύμφωνα με το Reuters, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι υποψίες για δωροδοκία της κυβέρνησης της Νοτίου Κορέας δεν αποκλείεται η Εισαγγελία της χώρας να ζητήσει ακόμα και την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τους εμπλεκομένους. Για τη Samsung, η οποία προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχόλιο για την υπόθεση, αλλά και για την οικογένεια Λι η απαγγελία κατηγοριών όχι μόνο θα αποτελούσε ένα δυνατό πλήγμα στο όνομά τους αλλά ταυτόχρονα θα προκαλούσε και εσωτερικά προβλήματα.
Μια πιθανή καταδίκη του Τζέι θα αφήσει προσωρινά την εταιρεία ακέφαλη ενώ θα δυσκολέψει αρκετά και την εκλογή του επόμενου επικεφαλής. Οσο για την Παρκ, η αποχώρησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ