Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμμάτιζαν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τα θέματα που θα εξετάζονταν στη συνάντηση της Παρασκευής, απούσας της ελληνικής πλευράς.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαψεύδει την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής καθώς υποστηρίζει η εκπρόσωπος του κυρία Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν ότι αυτή αναβλήθηκε καθώς δεν υπάρχει κρίσιμη κατάσταση που να επιβάλλει τη σύγκλησή της.

Αντίδραση Κομισιόν

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα της SZ, σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο να συγκληθεί το λεγόμενο Washington Group.

Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιντχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».


Το δημοσίευμα

Στη συνάντηση των βασικών πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος, γνωστό ως Washington Group, εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών, θα συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μ.Κερέ και του ESM Κλ.Ρέγκλινγκ.

Βέβαιο θεωρείται, όμως, ότι αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα όσον αφορά τη θέση του ΔΝΤ για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είτε για περισσότερα μέτρα όσον αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στόχος είναι να αποδεχτεί το ΔΝΤ αυτή τη γενική δέσμευση και να οριστικοποιήσει την απόφασή του για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό θέμα και αποτελεί ιδίως για τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνησης απαραίτητο όρο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η σύσκεψη της Παρασκευής στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Washington Group, δεν είναι έκτακτη και σε αυτή θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος.

Άλλωστε, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι γνωστό ότι εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε νωρίτερα ότι «υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» προσθέτοντας ότι αυτό «απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές».

«Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.