Είναι εφικτό ως το Eurogroup του Δεκέμβρη να έχουμε θετικές αποφάσεις (για το χρέος), ώστε είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές της νέας χρονιάς η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE, ανέφερε την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο, εξετάζει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του με στόχο και τη μετακίνηση υπουργών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στις διαδικασίες ελάφρυνσης του χρέους και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση επιδιώκει εξειδίκευση βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, αν η Ιστορία αποτελεί οδηγό, οι καθυστερήσεις και οι συγκρούσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι πολύ πιθανές, εκτιμούσε η JP Morgan. Στο παρελθόν, αναφέρει, το προφίλ του χρέους καθόριζε τις εξελίξεις.
Σήμερα η χώρα αντέχει ως τον Ιούλιο του 2017, αλλά αν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν ως τότε, ο πολιτικός κίνδυνος θα εκτοξευτεί. Με τη ΝΔ να έχει πάντως σήμερα ισχυρό προβάδισμα βάσει των δημοσκοπήσεων, η επιτάχυνση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του έτους δείχνει έλλογη, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, θεωρώντας πως δεν θα υπάρξουν διαρροές κατά την ψήφιση δύσκολων νομοσχεδίων, καθώς σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί.
Η JP Morgan εκτιμά πάντως ότι δεν θα έχουμε τελική λύση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές, αλλά αν κλείσει η β’ αξιολόγηση, ενδεχομένως μια συμβιβαστική λύση θα ήταν κάποια περιορισμένη αναδιάρθρωση, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αν και είναι πιο πιθανό (το ΔΝΤ) να έχει συμβουλευτικό ρόλο, έως ότου ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ συμβιβαστική λύση θα ήταν να τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για την επιστροφή του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα και την κεφαλαιαγορά της, εκτίμησε την Παρασκευή σε συνέδριο στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης.
Ο ίδιος επισήμανε τη σημαντική παρουσία των ξένων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που διατηρούν το 60% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, ενώ υπογραμμίζει την αγορά εταιρικών ομολόγων (που αποτελεί και πανευρωπαϊκή τάση) που αναπτύσσει και η ελληνική κεφαλαιαγορά.

Συστάσεις
Τοπ επιλογή ο ΟΤΕ

Ως τοπ επιλογή για την Ελλάδα διατηρεί τον ΟΤΕ η JP Morgan, υπογραμμίζοντας πως η μετοχή του διακινείται κοντά σε discount ρεκόρ έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Δίδει τιμή-στόχο για τη μετοχή τα 10 ευρώ έναντι 12 ευρώ της BofA/ML και 12,5 ευρώ της Deutshe Bank

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ