Την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή τους, που έγινε σε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα».

Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου.

Δεν μιλάμε πια για Grexit μιλάμε για επιτυχία, είπε ο Π.Μοσκοβισί. Τόνισε ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ για το χρέος είπε ότι είμαστε σε συνεννόηση με το ΔΝΤ για την ελάφρυνσή του.

«Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν στο πλευρό της Ελλάδας

Με ιδιαίτερα καλά λόγια για την πρόοδο της Ελλάδας, τον Ευ.Τσακαλώτο και τις προοπτικές της χώρας μίλησε ο Π.Μοσκοβισί, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν και στο β’ εξάμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη.

Η Ελλάδα έχει έρθει η ώρα να γυρίσει σελίδα, να επιστρέψει στην κανονικότητα, στις επενδύσεις είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην τήρηση των συμφωνηθέντων και να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που αποτελεί και επιθυμία της ελληνικής πλευράς -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αλλά και το οικονομικό επιτελείο.

Από την αλλη, όμως, μείωσε κατακόρυφα τις προσδοκίες για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει τώρα αυτή η συζήτηση, ενώ τόνισε ότι απαιτούνται μετάρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Τόνισε δε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο για το χρέος και κατ’ επέκταση τη.

Τη σημασία να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το ΔΝΤ για το χρέος έως τα Χριστούγεννα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κυρίως για να μην υπάρχει αβεβαιότητα και να έχουν σαφή εικόνα οι επενδυτές.

Σε σχέση με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την απάντηση του κ. Μοσκοβισί να μην ευχαριστεί την κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα εξαρτώνται και από τη λύση για το χρέος (όλα αυτά είναι αλληλένδετα είπε), τονίζοντας ότι από την πλευρά της Ελλάδα θα τεθούν όλα στο τραπέζι. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020 να μην κατατεθεί πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, τονίζοντας την αντίφαση που υπάρχει στην απαίτηση των θεσμών να έχουν τη μικροδιαχείριση του προγράμματος, ενώ από την άλλη πλευρά ζητούν μετ’ επιτάσεως η Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Επιμένοντας στην αναγκαιότητα να αλλάξει η ατζέντα των συνομιλιών και της συνεργασίας με τους θεσμούς και να ανέβει πιο ψηλά το θέμα της ανάπτηξης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η αλλαγή, καθώς μετά από ένα χρόνο υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες, τα οποία επιδεινώνονται από τις συνέπειες των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τη βοήθεια των θεσμών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει μέσω συγκεκριμένων δράσεων και μέτρων μερική ανακούφιση σε όσους πραγματικά το χρειάζονται.

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση του για την κατανόηση που δείχνει η Κομισιόν στο πεδίο αυτό, της ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας ότι η δημιουργία προοπτικής για τους έλληνες πολίτες είναι εκ των ων ούκ άνευ για την επιτυχία των όποιων μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων.

Προανήγγειλε έξι – εφτά σημαντικά νομοσχέδια στην κατεύθυνση αυτή μετά το καλοκαίρι, ενώ είπε ότι συζητήθηκε με τον Π.Μοσκοβισί να υπάρξει ευελιξία στην αποδέσμευση χρημάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξουν ενέσεις ρευστότητας που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις, καθώς και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που -όπως παραδέχθηκε- ο υπουργός έχει καθυστερήσει.


Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, δεδομένης της απόφασης για το Brexit, της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια και της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.

Στην έναρξη του σύντομου τηλεοπτικού διαλόγου τους, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι η επίσκεψη του γίνεται σε δύσκολους καιρούς γενικότερα. Ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα συνήθως, ότι με τη σύζυγο του επισκέπτονται για διακοπές την Ελλάδα και πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει. Ο κ. Μοσκοβισί ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα κάνει διακοπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι είναι δύσκολο να κάνει διακοπές, ενδεχομένως για μια εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο, αλλά ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, που επικαλείται η Ναυτεμπορική, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μοσκοβισί:

  • Τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
  • Τη δημιουργία ενός πόλου έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το ευρωπαϊκού σκέλος των θεσμών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έθεσε και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων εν όψει και της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2016-2020, το οποίο μάλιστα ενώ θα έπρεπε να είχε κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες, λέγεται ότι καθυστέρησε ακριβώς λόγω της επίσκεψης Μοσκοβισί.

Επισήμως ο Μοσκοβισί αποκλείει την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. «Κανένας δεν θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα. Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το θέμα, ούτε να δημιουργήσουμε προσδοκίες ή φόβους» είχε πει στο προτελευταίο Eurogroup, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να γυρίσει σελίδα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι κεκλεισμένων των θυρών δεν θα αρνηθεί να συζητήσει το θέμα αυτό με την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών εν όψει της διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει στον Π.Μοσκοβισί τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι των ακραίων απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Δύσκολη εβδομάδα για την Ευρώπη

«Πολύ δύσκολο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, είχαμε το Brexit, είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.

Στην έναρξη του σύντομου τηλεοπτικού διαλόγου τους, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι η επίσκεψη του γίνεται σε δύσκολους καιρούς γενικότερα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα συνήθως, ότι με τη σύζυγο του επισκέπτονται για διακοπές την Ελλάδα και πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει. Ο κ. Μοσκοβισί ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα κάνει διακοπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι είναι δύσκολο να κάνει διακοπές, ενδεχομένως για μια εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο, αλλά ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις.

Συνάντηση με Τσακαλώτο

Συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί θα έχει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 15:15, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.