Το Διαδίκτυο και οι απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει έχουν υπάρξει κατά καιρούς το πλέον πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους δραστηριότητα, νόμιμη ή παράνομη. Ο Μοχάμεντ Τζιμπρίλ Αμπντούλ Ραχμάν, αυτοαποκαλούμενος και «πρίγκιπας της Τζιχάντ», εκμεταλλευόταν τη διαφημιστική υπηρεσία της Google προκειμένου να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι «Financial Times», ο Ινδονήσιος στην καταγωγή χαρακτηρισμένος ως τρομοκράτης κατάφερε να συγκεντρώσει χιλιάδες δολάρια φιλοξενώντας στην ιστοσελίδα του, www.arrahmah.com, διαφημίσεις ορισμένων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, όπως η Citigroup, η IBM και η Microsoft, μέσα από την πλατφόρμα Google AdSense.
Ο Ραχμάν είναι ένα εξέχον μέλος της Jemaah Islamiyah, μιας μάχιμης ομάδας ισλαμιστών που δραστηριοποιείται στη Νοτιοανατολική Ασία και φέρεται να έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Από το 2010 έως και το 2015 ο ηλικίας 31 ετών τρομοκράτης κρατούνταν σε φυλακή της Ινδονησίας αφού είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία της Τζακάρτα το 2009 και του Μπαλί το 2002, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Το όνομα του Ραχμάν φιγουράρει στις λίστες τρομοκρατών των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ του έχει επιβληθεί δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιών και οπλοκατοχής.
Το 2008 ο Ραχμάν ίδρυσε την Arrahmah Media Network, η οποία προωθεί εξτρεμιστικό υλικό, όπως βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τζιχαντιστές. Στην ιστοσελίδα του Ραχμάν δημοσιεύθηκαν οι επιστολές των τριών καμικάζι που αιματοκύλησαν το Μπαλί. Οπως αναφέρει στους «FT» ο διευθυντής του ινδονησιακού think tank «Ινστιτούτο για την ανάλυση της πολιτικής της σύγκρουσης», στόχος του Ραχμάν ήταν να μετατρέψει την επιχείρησή του σε αυτοκρατορία των ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα προσέλκυε περίπου 600.000 επισκέψεις τον μήνα, σύμφωνα με τη SimilarWeb, μια υπηρεσία παροχής δεδομένων για το Διαδίκτυο.
Η υπηρεσία διαδικτυακών διαφημίσεων της Google, την οποία εκμεταλλεύθηκε ο Ραχμάν, είναι η πλέον διαδεδομένη στον χώρο και απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στην αξίας 160 δισ. αγορά της ιντερνετικής διαφήμισης καθώς διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο από ιδιόκτητες και συνεργαζόμενες ιστοσελίδες. Το Google AdSense επιτρέπει στους διαφημιζομένους να προβάλλουν διαφημιστικά μηνύματα κειμένου, εικόνας και βίντεο σχεδόν οπουδήποτε στο Διαδίκτυο. Το 68% των εσόδων από τις διαφημίσεις αποδίδεται στις συνεργαζόμενες ιστοσελίδες.
Σύμφωνα με την υπηρεσία αξιολόγησης Six Stat, η ιστοσελίδα του Ραχμάν, που έκανε χρήση του Ad Sense, είχε έσοδα περί τα 500 δολάρια ημερησίως. Μετά το δημοσίευμα των «FT», η Google προχώρησε στην ακύρωση του διαφημιστικού λογαριασμού της arrahmah.com και οι διαφημιζόμενοι ζήτησαν να αποσυρθούν οι διαφημίσεις τους.
Η Google σε ανακοίνωσή της επισήμανε ότι αντιμετωπίζει «την ποιότητα του δικτύου πολύ σοβαρά και επενδύει σημαντικό χρόνο και πόρους στην απομάκρυνση τέτοιων φαινομένων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ