Την προώθηση μιας νέας γενιάς στα ηνία των τραπεζικών ομίλων σηματοδοτεί η τοποθέτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας. Είχε προηγηθεί η ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στη Eurobank από τον Φωκίωνα Καραβία στις αρχές του έτους και μήνες νωρίτερα η προαγωγή του Ανθιμου Θωμόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και CEO της Τράπεζας Πειραιώς.
Χαρακτηριστικό της νέας ηγεσίας των τριών μεγάλων τραπεζών είναι ότι έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του ’60. Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, που κατά κύριο λόγο γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’50 και χειρίστηκαν την άνοδο και το μεγάλωμα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, οι νέοι διευθύνοντες σύμβουλοι καλούνται να διαχειριστούν τις τύχες των τραπεζικών ομίλων σε μια ακραία συγκυρία για τη χώρα και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για την οικονομία και τον κλάδο.
Οι διαφορές


Και οι διαφορές με τους προκατόχους τους δεν σταματούν εδώ. Οι γεννημένοι τη δεκαετία του ’50 τραπεζίτες ουσιαστικά ξεκίνησαν την καριέρα τους την εποχή που άρχισε να διαμορφώνεται το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα στη χώρα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με την απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς και τη δραστηριοποίηση πάνω από 20 πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ακολούθησε η υιοθέτηση του ευρώ που έφερε τα χαμηλά επιτόκια και την έκρηξη του δανεισμού, το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων και την επέκταση στο εξωτερικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν από πολλές θέσεις, να δημιουργήσουν διευθύνσεις και τομείς, να στήσουν δίκτυα σε Ελλάδα και εξωτερικό, να αναπτύξουν προϊόντα κ.τ.λ. και τους βοήθησε να γίνουν «all round» τραπεζίτες προτού αναλάβουν τα ηνία της τράπεζας.
Αντίθετα με τους προκατόχους της, η νέα γενιά ξεκίνησε την καριέρα της εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς της τραπεζικής, η οποία με την άνθηση που γνώρισε τα χρόνια πριν από την κρίση απαιτούσε εξειδικευμένα στελέχη. Για παράδειγμα, ο κ. Φραγκιαδάκης προτού αναλάβει διευθύνων σύμβουλος ήταν γενικός διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγοράς της Εθνικής από τον Ιανουάριο του 2009.
Πριν από αυτό, την περίοδο 2003-2009 κατείχε τη θέση του Group Treasurer του ομίλου, ενώ από το 1996 ως το 2003 είχε την ευθύνη του Τομέα Παραγώγων Προϊόντων. Μεγαλύτερη εμπειρία διαθέτει ο κ. Θωμόπουλος, ο οποίος έχει περάσει από διάφορους τομείς (CFO, COO, λιανική τραπεζική, διαχείριση κινδύνων κ.τ.λ.) και προτού ενταχθεί στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα.
Επίσης κοινό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς είναι η εμπειρία που απέκτησαν τα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού τους βίου σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ο κ. Φραγκιαδάκης προτού έλθει στην Ελλάδα είχε εργαστεί στην Credit Suisse First Boston στη Νέα Υόρκη ως Proprietary Trader σε παράγωγα προϊόντα, ενώ ο κ. Καραβίας ξεκίνησε την καριέρα του στον τραπεζικό τομέα το 1991 στην JP Morgan Νέας Υόρκης, στο Τμήμα Μarket Risk Μanagement.
Ο κ. Θωμόπουλος αρχικά εργάστηκε στη διεθνή συμβουλευτική ελεγκτική εταιρεία KPMG στο Λονδίνο. Με την ιδιότητα αυτή διετέλεσε σύμβουλος μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων και οργανισμών στη Μεγάλη Βρετανία, στη Βόρεια Αμερική και στην Ελλάδα. Εξειδικεύτηκε στον τομέα του Corporate Finance και συμμετείχε σε εταιρικές αναδιαρθρώσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις στη Μεγ. Βρετανία και στην Ελλάδα.
Δεν ξεκίνησαν όμως όλοι να γίνουν τραπεζίτες καθώς οι βασικές σπουδές πολλών υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών δεν είναι στα οικονομικά, χρηματοοικονομικά ή στην τραπεζική.
Οπως συνέβη παγκοσμίως, οι καλοί μισθοί και τα υψηλά μπόνους με τα οποία αντέμοιβε τα στελέχη του το χρηματοπιστωτικό σύστημα τις προηγούμενες δεκαετίες προσείλκυσαν αποφοίτους από διάφορους τομείς των θετικών επιστημών. Αλλωστε η τραπεζική των πολύπλοκων χρηματοοικονομικών προϊόντων, των σύνθετων επιχειρηματικών deals, των συγχωνεύσεων, των χρηματοδοτήσεων και του leverage απαιτούσε μαθηματικά μυαλά.
Ο κ. Καραβίας ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, από όπου έλαβε Μaster και Διδακτορικό στον Τομέα Chemical Engineering. Μηχανικός είναι και ο κ. Θωμόπουλος, ο οποίος σπούδασε αρχικά ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος και μετά έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη χρηματοοικονομική, στη διοίκηση επιχειρήσεων και στους υπολογιστές. Αντίθετα, ο κ. Φραγκιαδάκης έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και είναι κάτοχος MBA από τη Wharton School of Finance του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Ποιοι αποχώρησαν, ποιοι συνεχίζουν, ποιοι έρχονται
Η κρίση οδήγησε εκτός τραπεζικού συστήματος πολλούς τραπεζίτες που τις προηγούμενες δεκαετίες κυριάρχησαν στον χώρο. Πρόκειται για στελέχη όπως ο Νίκος Νανόπουλος που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έστησε τη Eurobank, η οποία γνώρισε ταχεία ανάπτυξη και μέσα σε λίγα χρόνια αναδείχθηκε σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές του κλάδου. Σήμερα ο κ. Νανόπουλος ηγείται μιας επενδυτικής εταιρείας που επενδύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην οποία συμμετέχει και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Εκτός του χώρου βρίσκεται ακόμη ένας πρωταγωνιστής των περασμένων δεκαετιών και πρώην κορυφαίο στέλεχος της Eurobank, ο Βύρωνας Μπαλλής, ο οποίος είχε ξεκινήσει από την Interbank του Δημήτρη Κοντομηνά. Ο κ. Μπαλλής ασχολείται σήμερα με τη ναυτιλιακή εταιρεία που διαθέτει. Από την Interbank ξεκίνησε και ο Θόδωρος Πανταλάκης για να μετακινηθεί στην Εθνική Τράπεζα και στη συνέχεια στην Τράπεζα Πειραιώς, προτού γίνει διοικητής στην Αγροτική Τράπεζα, απ’ όπου αποχώρησε από τον κλάδο.
Εκτός τραπεζών βρίσκεται και ο Τάκης Αράπογλου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής και νωρίτερα πρόεδρος της Ιονικής. Σήμερα είναι διεθνής εταιρικός σύμβουλος και συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια αρκετών επιχειρήσεων. Στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών δραστηριοποιείται και ο Γιάννης Πεχλιβανίδης, ο οποίος εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις σε διάφορες τράπεζες όπως γενικός διευθυντής στη Xiosbank, διευθύνων σύμβουλος στη Millennium, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική και πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Κύπρου. Σήμερα διαθέτει συμβουλευτική εταιρεία. Εκτός τραπεζικής βρίσκεται και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, και τώρα μετράει το χρόνο αντίστροφα μέχρι τον Ιούνιο, καθώς όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΚΤ έχει «εμπάργκο» ένα χρόνο μετά το πέρας της θητείας του.
Αντίθετα παραμένουν στον κλάδο ο Μιχάλης Σάλλας πρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς, ο Νίκος Καραμούζης, ο οποίος στις αρχές του χρόνου επέστρεψε στη Eurobank στη θέση του προέδρου και ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής και σήμερα αντιπρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς.
Από την άλλη, ανθεκτικό στον χρόνο αποδεικνύεται το μάνατζμεντ της Alpha Bank. Με τον Δημήτρη Μαντζούνη στο τιμόνι της τράπεζας μετά την αποχώρηση του Γιάννη Κωστόπουλου, τη διοίκηση πλαισιώνουν οι γενικοί διευθυντές Σπύρος Φιλάρετος, Αρτέμης Θεοδωρίδης και Γιώργος Αρώνης.
Οσον αφορά τη νέα γενιά ξεχωρίζουν ο Θόδωρος Καταντώνης, ανώτατος γενικός διευθυντής της Eurobank και ο Βασίλης Ψάλτης, γενικός διευθυντής και CFO της Alpha Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ