«Πολύ θετικές μπορεί να είναι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Προϋπόθεση είναι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, που θα διασφαλίζει τις συνθήκες για συστηματική άνοδο των επενδύσεων και της ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωζώνης».

ΙΟΒΕ: Εκθεση Η Ελληνική Οικονομία, 4/2014

Αυτό εκτιμά το ΙΟΒΕ η διοίκηση του οποίου τονίζει ότι «αυτή η συμφωνία μπορεί και πρέπει και να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό».

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης του Ιδρύματος για το 2014, στο τρίτο τρίμηνο του 2014, υπήρξε σημαντική άνοδος του ΑΕΠ, κατά 1,6%, έναντι ύφεσης 3,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Στο σύνολο του πρώτου εννιάμηνου του 2014 το ΑΕΠ ήταν 0,6% υψηλότερο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2013, κατά το οποίο υποχώρησε κατά 4,3%.

Συμπληρωματικά, ωστόσο, καταγράφεται ότι η πορεία του οικονομικού κλίματος παρουσίασε ιδιαίτερη επιδείνωση κατά τον προηγούμενο μήνα, γεγονός ασυνήθιστο για προεκλογική περίοδο, καθότι σε αυτές τις περιόδους οι προσδοκίες συνήθως βελτιώνονται.

Κύριας σημασίας στοιχείο, κατά τους αναλυτές, είναι ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας αμφισβητεί το πλαίσιο της έως τώρα συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές, όπως άλλωστε αναμενόταν και με βάση τις προεκλογικές διακηρύξεις των πολιτικών κομμάτων που πλειοψήφησαν στις εκλογές, πριν από λίγες μόνο ημέρες. «Όμως η ισορροπία που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και εύκολα ανατρέψιμη. Έτσι, παρά το πολύ σημαντικό γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ρητά ότι η οικονομική πολιτική της θα κινηθεί τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης όσο και αυτού της δημοσιονομικής σταθερότητας, δημιουργούνται παράγοντες σημαντικής αβεβαιότητας που θα διατηρηθούν και πιθανώς θα ενταθούν μέχρι να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με την ΕΕ που θα διαδεχθεί την τρέχουσα…».