Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας την Πέμπτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον με θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2015.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως οι συζητήσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν μετά τις εκλογές και όταν σχηματισθεί κυβέρνηση.

«Τελούμε όλοι εν αναμονή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Μόλις συμβεί αυτό και υπάρξει σταθερότητα, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να ανακτήσει διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως οι σχέσεις του ΔΝΤ με την Ευρώπη έχουν δομηθεί καλύτερα ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουν επιφέρει οι Ευρωπαίοι στο θεσμικό τους πλαίσιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εγκαθίδρυση μηχανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την αποφυγή της διαχύσεως συστημικών επιπτώσεων από μεγάλες κρίσεις, αλλά και στην βελτίωση της «ερμηνείας» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να επιτραπεί σε χώρες να επιτυγχάνουν δημοσιονομική εξυγίανση με ρυθμό που λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές συνθήκες.

«Εν κατακλείδι, η Ελλάδα όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διατηρήσει την ανάπτυξη, να δημιουργήσει τις συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων και να αυξήσει την απασχόληση. Είναι κοινό πεπρωμένο», είπε ο Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα για το ανθρωπιστικό κόστος (human cost) και κατά πόσο αυτό ενδιαφέρει το ΔΝΤ, η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ είπε χαρακτηριστικά: «Μας ενδιαφέρει πολύ. Σας διαβεβαιώνω. Μην ξεχνάτε όμως το εξής. Ζητήθηκε από το ΔΝΤ να πάει στη χώρα (σ.σ. Ελλάδα), όταν η χώρα βρέθηκε σε θέση να μην μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά της. Διότι δεν πήρε τα μέτρα που έπρεπε να πάρει, προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητά της».

Η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν κάνει υποδείξεις στους πολιτικούς, αλλά επεσήμανε πως κανείς δεν πρέπει να συνδέει τις δύσκολες προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών με τον θεσμό του ΔΝΤ. «Εύχομαι να μην είχαμε πάει στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισλανδία στην Ιρλανδία στην Κύπρο, διότι εάν δεν είχαμε πάει αυτό θα σήμαινε πως οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ήταν σωστές και ικανές να διατηρήσουν τη σταθερότητα σε αυτές τις οικονομίες», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε ακόμη πως όταν το ΔΝΤ βοηθά τα κράτη στο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων που θεωρεί πως είναι οι δέουσες για να ανακτήσει η χώρα τη δυναμική της λαμβάνει πάντα υπόψη του φτωχούς πολίτες και την ανάγκη ύπαρξης διχτιού ασφαλείας. «Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι όσο η μέση σύνταξη στην Γερμανία. Αν συγκρίνεις το ΑΕΠ δεν είναι το ίδιο. Εάν συγκρίνεις το κόστος ζωής δεν είναι το ίδιο. Αλλά όταν προτείνουμε την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος λέμε πως κάτω από αυτά τα κατώτατα όρια δεν πρέπει να κάνεις αλλαγές. Πάντα το έχουμε αυτό κατά νου», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως σε δημοσιές τοποθετήσεις του το 2013 ο Πόουλ Τόμσεν είχε υποστηρίξει ως επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα πως η μέση σύνταξη στην χώρα είναι στα 915 ευρώ, όταν στην Γερμανία είναι στα 830 ευρώ. Μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέφερε αυτό το επιχείρημα για να καταδείξει εμμέσως την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος.