Συνολικά 31 εισηγµένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους σε περισσότερους από 160 αναλυτές και fund managers κορυφαίων διεθνών funds στις 17-19 Σεπτεµβρίου στο 9ο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει το ΧΑ στα κεντρικά γραφεία του Bloomberg στο Λονδίνο. Θα παρευρεθούν μάλιστα και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης καθώς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ενώ αμφότεροι είναι προγραμματισμένο, εκτός απροόπτου, να πραγματοποιήσουν ομιλίες το μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου.
Οι διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών μέχρι στιγμής έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν πάνω από 900 οne to one συναντήσεις με τους διαχειριστές των ξένων funds. Οι εταιρείες που θα ταξιδεύσουν στο Λονδίνο είναι οι: Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Αττικής, Aegean Airlines, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ, Ανεµος, Eurobank Properties, Folli-Follie, Fourlis, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γρ. Σαράντης, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, Κρι-Κρι, Lamda Development, ΜIG, ΜΕΤΚΑ, MLS, Μότορ Οϊλ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, ΔΕΗ, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.


Στήριξη της οικονομίας

Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης υποχωρούν, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση τροφοδοτούσαν εικασίες ότι η ΕΚΤ θα ανανεώσει τη δέσμευσή της για στήριξη της οικονομίας την Πέμπτη. Τα δεκαετή ομόλογα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας υποχωρούσαν 3 μονάδες βάσης στο 2,41% και το 3,20%, αντίστοιχα, ενώ η απόδοση του ελληνικού υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 5,78%. Το ισπανικό υποχωρούσε κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,23%. Αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών κάλεσαν το Σαββατοκύριακο τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να χαλαρώσει περαιτέρω την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική. Πολλοί πιστεύουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα χρησιμοποιήσει περισσότερο λέξεις αντί για πράξεις στο συμβούλιο της ΕΚΤ την Πέμπτη, αναμένοντας τις επιπτώσεις των μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα. Οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας αυξάνονταν τη Δευτέρα έπειτα από στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Αύγουστο με τον χαμηλότερο ρυθμό για διάστημα ενός έτους. Οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή επλήγησαν από την αύξηση της έντασης στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να προσαρμόσει κι άλλο τη νομισματική πολιτική της, αν χρειαστεί, και να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure. «Η ΕΚΤ θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα αυξήσουν τις πιστώσεις προς την πραγματική οικονομία και είναι έτοιμη να προσαρμόσει περαιτέρω την κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής, εφόσον χρειαστεί» δήλωσε ο Coeure.


Η μείωση επιτοκίων

Ορισμένες ξένες τράπεζες αναμένουν συρρίκνωση των spreads για την περιφέρεια, με ή χωρίς ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κάποιες προβλέπουν μείωση των επιτοκίων αναχρηματοδότησης και καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια στο πλαίσιο του TLTRO και ενδεχομένως αύξηση των ποσών που μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες από το πρόγραμμα αυτό. Η ΕΚΤ την Πέμπτη θα αναφερθεί και στα δύο πρώτα προγράμματα στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, με ποιες εγγυήσεις θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και οι ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, με τον πληθωρισμό στη «ζώνη κινδύνου» και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να παραπαίει, την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα ενισχύσει τη ρητορική του ότι είναι έτοιμος να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική του προχωρώντας, όπως εκτιμάται, στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο μπορεί να φθάσει ως και το 1 τρισ. ευρώ, κάτι που έμμεσα σημαίνει τύπωμα χρήματος.

HeliosPlus