Την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στην κερδοφορία έθεσε ως κεντρικό στόχο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της το πρωί του Σαββάτου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της διοίκησης της Eurobank, «εργαζόμαστε πάνω σε ένα δομημένο πρόγραμμα, με ιεραρχημένες προτεραιότητες και συγκεκριμένους στόχους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πρόγραμμα Στρατηγικού Μετασχηματισμού της Τράπεζας βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Στη διαχείριση κινδύνων και επισφαλειών.
2. Στην ενίσχυση της σχέσης με τους Πελάτες για τη μεγιστοποίηση των εσόδων και τη βελτίωση της ρευστότητας.
3. Στο μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

«Ο μετασχηματισμός αυτός υλοποιείται ήδη με συνέπεια και επιτυχία. Απαιτείται, ωστόσο, αρκετός χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του και θα αποτελεί για την Τράπεζα το σταθερό πλαίσιο αναφοράς» εξήγησε ο κ. Μεγάλου.

Η διαχείριση των επισφαλειών

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε πως «στην πρώτη φάση, την οποία διανύουμε, προτεραιότητα αποδίδεται στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Για το σκοπό αυτό, η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών εσωτερικής αναδιοργάνωσης.

«Υπήρξε η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία δημιούργησε μια ανεξάρτητη μονάδα, με αποκλειστική αρμοδιότητα και αντικείμενο την διαχείριση προβληματικών δανείων (Non Performing Customers Group). Επίσης, σε συνεργασία με τις άλλες τράπεζες, αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση περιπτώσεων προβληματικών δανείων και την ανασυγκρότηση κλάδων και επιχειρήσεων» σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Παράλληλα, με βάση την αναδιάταξη της πελατειακής της βάσης, πρόσθεσε ο ίδιος, «δημιουργήσαμε και μια άλλη εξειδικευμένη μονάδα (Remedial Unit), με στόχο την υποστήριξη πελατών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, αλλά παρουσιάζουν δυνατότητες ανάκαμψης».

Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο κ. Μεγάλου, «αφενός συγκεντρώνουμε και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία στη διαχείριση προβληματικού δανεισμού, και αφετέρου οι επιχειρηματικές μας μονάδες απελευθερώνονται από τη διαχείριση προβληματικών δανείων».

Νέες εργασίες

Όπως είπε ο CEO της Eurobank, «στόχος είναι να επικεντρώσουμε εφεξής όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των εργασιών μας. Μέσα από τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας αποσκοπούμε, ήδη από φέτος, σε σταθερή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων. Στη βελτίωση των εσόδων αναμένουμε να συμβάλει και η αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες».

Ταυτόχρονα, «συνεχίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας ότι «στόχος μας για το 2014 είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους μας κατά €100 εκ. με βασικούς συντελεστές:

Τις συνέργειες που απορρέουν από τις συγχωνεύσεις.
Το όφελος της εθελουσίας.
Τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Διοικητικές αλλαγές

Σημειώνεται ότι η γ.σ. θα επικυρώσει σημαντικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των νέων μετόχων της μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τα νέα μέλη που πρότειναν η Fairfax και η WLR Recovery Fund, που ελέγχουν το μάνατζμεντ της τράπεζας είναι τα εξής:

Παναγιώτης – Αριστείδης Θωμόπουλος
Φωκίων Καραβίας
Γεώργιος Χρυσικός
Wade Sebastian R.E. Burton
Jon Steven B.G. Haick
Bradley Paul L. Martin
Josh P. Seegopaul

Εκτός από τα παραπάνω μέλη, στο δ.σ. θα συμμετέχουν και οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου και Σπυρίδων Λορεντζιάδης.

Το νέο δ.σ. θα είναι 11μελές, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του Δημοσίου.

Νέος πρόεδρος θα είναι ο κ. Θωμόπουλος, ενώ ο κ. Μεγάλου παραμένει διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Επιστροφή Καλαντώνη

Σημειώνεται ότι προ των πυλών βρίσκονται κι άλλες ανακατατάξεις στο διοικητικό σχήμα της τράπεζας.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή στην τράπεζα επιστρέφει το πρώην στελέχός της και έως σήμερα γενικός διευθυντής της Alpha Bank Θεόδωρος Καλαντώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος που επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής της Eurobank θα αναλάβει εκ νέου να «τρέξει» αυτόν τον τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλαντώνης έφυγε από τη Eurobank αμέσως μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας αποκλειστικά με κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το καλοκαίρι του 2013.

Την ίδια περίοδο αποχώρησε από την τράπεζα και ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, έως τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Με βάση τις ίδιες πηγές, το «κενό» που άφησε ο κ. Καραμούζης θα καλύψει ο σημερινός γενικός διευθυντής της τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας.

Επιπλέον, επικεφαλής των κεντρικών υπηρεσιών στη Eurobank θα αναλάβει ο κ. Σταύρος Ιωάννου, γενικός διευθυντής της Eurobank.

Τα θέματα της γενικής συνέλευσης

Η γενική συνέλευση καλείται να εγκρίνει τα ακόλουθα θέματα:

1. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις χρήσεως 2013. Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών.

2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2013.

3. Εκλογή εταιρείας ορκωτών ελεγκτών-λογιστών για τη χρήση 2014 και καθορισμός της αμοιβής της.

4. Αύξηση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Εκλογή νέων μελών αυτού. Ορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ως ανεξάρτητων μη εκτελεστικών.

5. Ορισμός μελών της Επιτροπής Ελέγχου.

6. Έγκριση αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συμβάσεων, κατά τα άρθρα 23α και 24 του κ.ν. 2190/1920.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη από το νόμο απαρτία, η Α΄ επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου 2014, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 10:00 π.μ. στο «Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη», χωρίς δημοσίευση νεότερης πρόσκλησης.