από metereologos.gr
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
 

Σόιμπλε:Η αλλαγή του έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει πως θα υπάρξει και αλλαγή στην πολιτική

Στουρνάρας: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα συνεχιστούν - Συναντήθηκαν στο Βερολίνο
Σόιμπλε:Η αλλαγή του έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει πως θα υπάρξει και αλλαγή στην πολιτική
Φωτ. αρχείου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και μετά το ανασχηματισμό εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, ενώ διαβεβαίωσε την Αθήνα πως το Βερολίνο είναι πρόθυμο να παράσχει πρόσθετη βοήθεια αν χρειαστεί.

Οπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires ο κ. Σόιμπλε μετά μετά τη συνάντησή του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και το σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Σταύρο Παπασταύρο δήλωσε:
«Η αλλαγή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει πως θα υπάρξει και αλλαγή στην πολιτική».

Ο Γερμανός αξιωματούχος επαίνεσε τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και είπε πως μέχρι στιγμής η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για τη λήψη των «πακέτων» στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές. «Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα δεδομένου ότι οι όροι θα έχουν εκπληρωθεί», είπε ο κ. Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ακολουθήσει τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας είπε πως η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα χρηματοδότησης αλλά δήλωσε αισιόδοξος πως θα καταφέρει να το «σφραγίσει» χωρίς εξωτερική βοήθεια. Προειδοποίησε πως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Ελήφθησαν θετικά μέτρα από την ΕΚΤ τις προηγούμενες ημέρες που θα προσφέρουν στήριξη σε τράπεζες και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας. Επίσης διαβεβαίωσε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν στην Ελλάδα και πως ήδη υπάρχουν σημάδια πως αυτές αποδίδουν.

«Θυμάστε πόσες αντιδράσεις είχαμε γι' αυτό τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και πόσα χρήματα κερδίζει τώρα η Ελλάδα απ' αυτή την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Συνεχίζουμε, λοιπόν, το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που είναι ο μόνος δρόμος που θα μπορέσει να ξαναφέρει στην Ελλάδα υψηλή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένας σοβαρός περιορισμός, η ρευστότητα, και υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες ώστε να μπορούν να δανείζουν επιχειρήσεις.

«Στην Ελλάδα ακόμη και πολύ καλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, ακόμη και για να εξάγουν. Αυτός είναι, λοιπόν, ένας περιορισμός που προσπαθούμε να άρουμε - είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είτε μέσω ενός καινούριου θεσμού που έχουμε κάνει και ονομάζεται Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (Institute for Growth) και στο οποίο συμμετέχει μάλιστα και η γερμανική τράπεζα KfW», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Μιλώντας για την εμπειρία του κατά τα τελευταία δύο χρόνια στο Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον κ. Σόιμπλε για τη συμπαράστασή του και την «αμέριστη βοήθειά του σε κρίσιμες στιγμές».

Χάρη στη στήριξη αυτή και κυρίως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού «μπορέσαμε να γυρίσουμε το πλοίο σε ρότα ανάπτυξης και ευημερίας», πρόσθεσε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του χρέους, εξήγησε ότι έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες αύξησής του καθώς τα ελλείμματα μετατράπηκαν σε πλεονάσματα.

«Άξιζε αυτή η πορεία. Αυτό ήταν το παρελθόν. Το μέλλον είναι μπροστά μας. Αυτό το υψηλό χρέος πέφτει ραγδαία. Και στο Eurogroup είπαμε ότι, αν κάποιες συνθήκες εκπληρωθούν - και εκπληρώθηκαν - ο εταίροι μας θα κοιτάξουν για τρόπους που θα περιορίζουν το χρέος, με τρόπους αμοιβαία επωφελείς - για όλους» είπε.

«Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως τα μέσα 2015 είναι πλήρως καλυμμένες. Από τότε ως το τέλος του προγράμματος, υπάρχει ένα μικρό χρηματοδοτικό κενό. Η Ελλάδα έχει τρόπους να καλύψει αυτό το κενό. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς. Μπορούμε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε ρέπος, με μη χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης υπάρχουν οι προνομιακές μετοχές των τραπεζών. Έχουμε τρόπους να καλύψουμε το εναπομένον ποσό. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς. Άκουσα με ικανοποίηση τον Βόλφγκανγκ να λέει "εδώ είμαστε, αν χρειαστεί, να βοηθήσουμε" και αυτό είναι μια θετική δήλωση, δεν μπορεί να εκληφθεί ως αρνητική δήλωση. Κοιτάζουμε, λοιπόν, το μέλλον με αισιόδοξο τρόπο. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει πλέον μερική πρόσβαση στις αγορές, τα σπρεντ πέφτουν ραγδαία. Το καλό είναι ότι οι εξελίξεις είναι θετικές» είπε.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης εδώ και τρεις μήνες εκδήλωσης του κ. Σόιμπλε με τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Στουρνάρα.

Στις 19 Ιουνίου ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε και τους υπολοίπους ομολόγους του στο Eurogroup.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί νέα βοήθεια - Δεν έθεσε στην παρούσα φάση θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ 
Σόιμπλε: Υπέρ αναδιοργάνωσης της Κομισιόν γύρω από υπερ-Επιτρόπους 
Σόιμπλε: Ελληνας πολιτικός πρότεινε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ 
Deutsche Welle: Ο Σόιμπλε δεν ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ 
Ο Τ. Γκάιτνερ για το σχέδιο Σόιμπλε για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ 
Σόιμπλε: Μεγαλύτερο του αναμενόμενου το ελληνικό πλεόνασμα 
Σόιμπλε: Oχι άλλη συζήτηση για περαιτέρω μέτρα από την ΕΚΤ 
 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το πελατειακό κράτος ζει ζει αυτό μας οδηγεί | 13/06/2014 16:55
  Και θέμε και δάνεια, αλλά με καλούς όρους, απλώς πότε να μην επιστραφούν1 Και θέμε και διορισμούς σε θέσεις με καρέκλες μαλακές, και θέμε και κινητό να μιλάμε όλη μέρα, και θέμε και φτηνές πίπες! Και να μας τα δίνετε No questions asked γιατί θα σας πούμε ρατσιστές κι άλλα τέτοια ωραία! Και θέμε και συντάξεις στα 25! Και θέμε και πολλούς λάθρο να πηγαίνουν στη δουλειά κι εμείς στο καφενείο!
  Πελάτης κράτους
  απάντηση00
   
   
   
  Γερμανική κατοχή no2 | 12/06/2014 00:25
  Δυστυχώς η απελευθέρωση δεν φαίνεται στον ορίζοντα από τη Γερμανική κατοχή. Προσπαθώ να καταλάβω πως το Γ Ράϊχ ερμηνεύει τις λέξεις 'μεταρρυθμίσεις'
  andreas
  απάντηση11
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τι μας λες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! | 11/06/2014 23:56
  "' Σόιμπλε:Η αλλαγή του έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει πως θα υπάρξει και αλλαγή στην πολιτική." Αν είναι έτσι τότε γιατί τον αλλάξαν;
  Αντώνη πρόσεχε ερχονται και άλλες εκλογές
  απάντηση21
   
   
  Γιατί το μίσος... | 11/06/2014 23:20
  γιατί η περιφρόνησι... και γιατί τόσος θυμός... περίμενα μια αντίδρασι, αλλά όχι με το τόση έχθρα... ανοίγει ένας καινούργιος δρόμος ειλικρίνιας και ελπίδας. Ο Albert Jacquard έλεγε... "il faut remplacer l'exploit solitaire par la réussite solidaire"
  Marc από τη Γενεύη
  απάντηση11
   
   
  .... | 11/06/2014 23:12
  Ε αφού το λεει ο Σοϊμπλε...
  σούλα
  απάντηση11
   
   
  Αν αυτα τα πραγματα γινονταν σε αλλη εποχη... | 11/06/2014 22:46
  ...τοτε που δεν υπηρχαν ηλεκτρονικα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης(ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ) θα ειχε ξεσπασει....
  ...επανασταση.
  απάντηση21
   
   
  kyriakos | 11/06/2014 21:27
  Εαν δε πατησουμε τα παρασιτα που εχουν γνωμη κι εχουν πιει το αιμα της χωρας, στο λαιμο ΤΩΡΑ, η χωρα θα ξαναπεσει στα χερια των σοβαροφανων αληταραδων.
  kyriakos
  απάντηση20
   
   
  Χαμογελατε τωρα!!!!!! | 11/06/2014 21:16
  Οι Ευρωεκλογες ηταν μονο το ορεκτικο..... Τα ωραια ερχοντε
  A.M...
  απάντηση21
   
   
  Πυροβολημένος | 11/06/2014 20:52
  Στο μυαλό πρωτίστως..!!
  zeig heil
  απάντηση01
   
   
  ta knorizoun | 11/06/2014 20:06
  akrivos ta lamogia th skeutonte synexisetous etsh soimple oxh gia na mhn nomizou h balkanokafrides oth tha koroideuoun gia panta
  up state n.y
  απάντηση00
   
   
  Ο Στουρνάρας | 11/06/2014 18:25
  δεν εχει τοποθετηθει επισημα διοικητης της Τραπεζας τηε Ελλαδος, και δεν ειναι πλέον υπουργος Οικονομικών. Ως τι πηγαίνει και με ποιά ιδιότητα? Ξεφτιλίσατε τελείως θεσμούς, αρμοδιότητες κανόνες . Ευτυχως κοντεύει η ωρα της εξωπεταξης.
  Σούλα
  απάντηση11
   
   
   
  lamogia | 11/06/2014 10:42
  ολα τα λαμογια συναντιουντε για να συνεχισουν την καταστροφη λεπιδι και γδαρσιμο θελουν
  αντρεας
  απάντηση1945
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-