Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής και την είσπραξη χρεών φορολογουμένων –πολιτών και επιχειρήσεων –θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται στη Βουλή.
Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επιβολή προστίμων (10%) σε όλους όσοι δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους εντός διμήνου, διάταξη που αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, το «βαρύ όπλο» της Εφορίας είναι η δυνατότητα που της δίνει ο νομοθέτης να προβαίνει σε δέσμευση του 50% των καταθέσεων όλων των λογαριασμών και του 50% του περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη.
Μάλιστα το μη χρηματικό περιεχόμενο των θυρίδων (κοσμήματα κ.λπ.) και οι χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο σύνολό τους.
Επιπρόσθετα, στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, θεσμοθετούνται και άλλα μέτρα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις κυρίως από τους χώρους των εμπόρων και των επαγγελματιών. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
1. Επεκτείνεται το δικαίωμα άμεσης επιβολής της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων παραβατών επιτηδευματιών εκτός από ΣΔΟΕ και στα ελεγκτικά όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
2. Οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται σε 24ωρη βάση.
3. Με έγγραφη εντολή οι ελεγκτές θα μπορούν να προσδιορίσουν το δηλωθέν εισόδημα, με οποιοδήποτε στοιχείο προσδιορίζει τις προσωπικές δαπάνες διαβίωσης του φορολογουμένου.
4. Η Εφορία σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ύψους 150.000 ευρώ για ΦΠΑ και 300.000 ευρώ για εισόδημα μπορεί να μην παραλαμβάνει, ούτε να χορηγεί έγγραφα (ενημερότητα κ.λπ.) που απαιτούνται για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.
Συμψηφισμός οφειλών


Το μοναδικό, ίσως, μέτρο που αποδέχεται η αγορά είναι το μέτρο συμψηφισμού των οφειλών ιδιωτών με οφειλές του Δημοσίου, το οποίο θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και θα αφορά επιστροφές ΦΠΑ, ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οφειλές των Ταμείων κ.λπ.
Μείωση φόρου μεταβιβάσεων


Τέλος, ο μοναδικός φόρος που μειώνεται εντός του 2014 είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, με την ελπίδα να διευκολυνθούν κάποιες μεταβιβάσεις ακινήτων σε μια κτηματαγορά που έχει βυθιστεί στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 50 ετών.
Οπως προβλέπεται στην τελική διάταξη, από την Πρωτοχρονιά μειώνεται στο 3% ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων εξ επαχθούς αιτίας ενώ η μείωση αφορά και κάθε άλλη περίπτωση εκτός από γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά όπου εξακολουθεί να υπάρχει το αφορολόγητο όριο.
Βέβαια η ρύθμιση αυτή είναι «ασπιρίνη» μπροστά στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων και της περιουσίας που αναμένεται να αποδώσει στο Δημόσιο 2,65 δισ. ευρώ το 2014, ενώ μαζί με τους φόρους επί των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει συνολικά 3,9 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus