από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Α. Σαμαράς: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια φυσιολογική χώρα με ανοιχτά τα φτερά της»

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Α. Σαμαράς: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια φυσιολογική χώρα με ανοιχτά τα φτερά της»
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την τρίτη ημέρα της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (File: 13331413.JPG )
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού «κάνει την σημερινή ημέρα ιστορική», ενώ αναφέρθηκε στις «μεγάλες ανατροπές που συντελέστηκαν με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και που θα γίνουν με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014». «Είναι κάτι παραπάνω από ανατροπές, πρόκειται για πραγματικές επαναστάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα. «Η χώρα δεν θα χρειαστεί δανεικά για να βγάλει τη χρονιά», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για το «πρώτο αποφασιστικό βήμα ώστε να αποδεσμευτούμε από το Μνημόνιο, κάτι που όλοι δέχονται πλην του ΣΥΡΙΖΑ». 

Επίσης, αναφέρθηκε στην εξάλειψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. «Πέρα από το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά διορθώνουμε και μακροχρόνιες αδυναμίας. Κερδίζουμε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη «επανάσταση» που επικαλέστηκε ο κ. Σαμαράς είναι η πραγματοποίηση των περσινών στόχων του προϋπολογισμού. «Πήγαμε καλύτερα στις δαπάνες, στα έσοδα, στην ύφεση, στην πάταξη φοροδιαφυγής, ενώ στην ανεργία είχαμε υπέρβαση, κάτι όμως που πολλοί πίστευαν ότι θα ξέφευγε περισσότερο, ενώ σταθεροποιήθηκε στο 27% και την επόμενη χρονιά θα αποκλιμακώνεται».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είχαμε πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια». «Καταφέραμε στόχους που λίγες χώρας θα μπορούσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην «στροφή προς την ανάκαμψη». «Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης μετά από 6 οδυνηρά χρόνια ύφεσης, χωρίς δανεικά και ελλείμματα αλλά με εξυγίανση και αυτό είναι συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης», τόνισε.

Επίθεση στον κ. Τσίπρα

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτά τα βήματα είναι «αληθινές επαναστάσεις και όχι επαναστάσεις του ψέματος», καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πάει να λύσει τα προβλήματα του τόπου με το κατοχικό δάνειο και μάλιστα με την βοήθεια των γερμανών συντρόφων σας που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για το κατοχικό δάνειο…».

«Κοροϊδεύετε μόνο τους άλλους ή τα πιστεύετε κι εσείς, γιατί τότε θα μιλάμε για πολιτικές παραισθήσεις», είπε αναφερθείς στις θέσεις που διατύπωσε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτά που βγάζουν τον τόπο από τον κατήφορο της υπερχρέωσης και τον βάζουν στο δρόμο της ανάπτυξης», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «εμποδίσαμε την χρεοκοπία», κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Τσίπρας στο Τέξας λέγοντας ότι «η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή». «Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε παρότι το προσπαθήσατε», σημείωσε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως «αθεράπευτοι λαϊκιστές θωρείτε κάθε απομάκρυνση από τον χρεωκοπημένο κρατισμό νεοφιλελευθερισμό». «Πουλάτε ότι δήθεν φέρνετε ένα μέλλον αλλά κουβαλάτε ένα σκοτεινό παρελθόν», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε την ψήφιση του προϋπολογισμού «ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαικισμού σας». «Δεν έχετε πολιτική, έχετε ιδεοληψίες και υπηρετείτε τις εμμονές σας, δεν παράγετε πολιτική αλλά φανατισμό», υπογράμμισε, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ακούτε τη λέξη επιτυχία και κάτι παθαίνετε». «Μεμψιμοιρείτε και ειρωνεύεστε το success story, αμφισβητείτε τα προφανή και δεν παραδέχεστε κανένα εγκωμιαστικό σχόλιο για όσα έχουμε πετύχει», συμπλήρωσε.  

«Πρέπει να σώσουμε τη χώρα»

Αναφερθείς στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση είπε ότι το ερώτημα είναι «πώς θα σώσουμε σήμερα τη χώρα μας». «Εμείς πρέπει να σώσουμε τη χώρα μας σήμερα. Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το δανεισμό και να βγάλουμε τα πρώτα πλεονάσματα», τόνισε. Αναφερθείς δε στον νέο φόρο ακινήτων, είπε ότι «η συνολική επιβάρυνση (το 2014) δεν θα είναι μεγαλύτερη την φετινή». Και διαβεβαίωσε ότι το 75% θα πληρώσει λιγότερα από ότι το 2013, ότι θα υπάρξει διεύρυνση φορολογικής βάσης και ότι θα είναι ενιαίος φόρος και όχι περισσότεροι και με προοδευτική κλιμάκωση.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς οι οποίοι «τάχα θα απελευθερωθούν», όπως είπε, διαβεβαίωσε ότι «οι κατοικίες των αδυνάμων των ανέργων και των μεσαίων θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες». Διέψευσε δε κατηγορηματικά τον κ. Τσίπρα ότι «δήθεν θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις». «Είναι έγκλημα αυτό που είπατε ακόμα και μόνο αν το υπονοούσατε», είπε, κάνοντας λόγο για «ιστορίες τρόμου που δημιουργούν σύγχυση και την αξιοποιούν οι πάσης φύσεως λαϊκιστές, ενώ υπάρχουν επιβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα ανασηκώνεται στα πόδια της».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά των διοικητικών υπαλλήλων που αντιδρούν στην διαθεσιμότητα. «Ασχολούμαστε μόνιμα με μερικές εκατοντάδες που μάλιστα είναι συνεπώνυμοι…», είπε, προκαλώντας αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι «δεν μπαίνουμε εμείς στον φαύλο κύκλο της αντεκδίκησης».

Ενίσχυση των ασθενέστερων

«Θα τα αλλάξουμε όλα. Θα προχωρήσουμε σε πείσμα αυτών των αντιστάσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους». «Αίρεται και η τελευταία αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας», είπε και αναφερθείς στο όφελος από το πρωτογενές πλεόνασμα δεσμεύθηκε ότι θα δοθούν σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους 200 εκ. ευρώ και στους ένστολους άλλα 100 εκ. ευρώ. «Είναι η πρώτη σημαντική ανακούφιση σε συμπολίτες μας».

Αναφερθείς, εξάλλου, στην ανεργία και τις κοινωνικές αδικίες που έχουν συσσωρευτεί, είπε ότι είναι «δυο προβλήματα που με τυραννάνε μέρα-νύχτα», επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη θα ανοίξει το δρόμο για επίλυσή τους». Και απηύθυνε έκκληση «να αφήσουμε πίσω όλα αυτά και να κάνουμε μια νέα αρχή». «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια φυσιολογική χώρα με ανοιχτά τα φτερά της. Όχι άλλες γκρίνιες, μεμψιμοιρίες», είπε και κατέληξε: «Σας καλώ να κάνουμε την υπέρβαση. Να πάμε πέρα από την επανάσταση και να πετύχουμε την αληθινή ανάσταση για την πατρίδα μας».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας:
 • Ο προϋπολογισμός φέρνει ανατροπές.
 • Πρωτογενές πλεόνασμα. Για πρώτη φορά φέτος δεν θα χρειαστούμε δανεικά
 • Όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο
 • Η εξάλειψη του εμπορικού ελλείμματος. Κερδίζουμε τη μάχη της εξυγίανσης και της ανταγωνιστικότητας
 • Η πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων, για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια
 • Η στροφή στην ανάκαμψη. Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, χωρίς δανεικά. Αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου
 • Από αυτή τη χρονιά θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας
 • Εσείς κύριε Τσίπρα πάτε να λύσετε το πρόβλημα της χώρας με το κατοχικό δάνειο, για το οποίο οι σύντροφοί σας του Die Linke δεν θέλουν να ακούσουν ούτε λέξη
 • Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε γιατί εμείς το εμποδίσαμε.
 • Ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού
 • Λέγατε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 33 δισ. ευρώ, ότι οι προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού είναι στον αέρα. Είναι λόγια του αέρα αυτά.
 • Το γεγονός ότι η Ελλάδα σημειώνει επιτυχίες σας προκαλεί εκνευρισμό.
 • Για επιτυχίες μιλά ο διεθνής τύπος. Αυτοί που μας καθύβριζαν προηγουμένως. 
 • Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο είχε δικαίωμα αλλά υποχρέωση να εμφανίσει τις επιτυχίες στο εξωτερικό.
 • Έχουμε κάνει την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία
 • Εμείς πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα σήμερα. Όχι να συζητάμε πώς θα ήταν μια ιδεατή Ελλάδα σε ιδεατό κόσμο.
 • Εμείς θα θέλαμε να έχουμε μπροστά μας μία σοβαρή αντιπολίτευση. Δεν ψηφίσατε καμία διαρθρωτική αλλαγή, καμία περικοπή σπατάλης
 • Η συνολική επιβάρυνση των ακινήτων δεν θα είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή, με επιμέρους βελτιώσεις
 • Οι κατοικίες των αδυνάμων, των ανέργων και των μεσαίων θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες
 • Ακούσαμε ότι δήθεν θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Ο κ. Βενιζέλος είχε δίκιο: είναι έγκλημα αυτό. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πλέον θωρακισμένο
 • Κάθε μέρα ακούμε ιστορίες τρόμου που στη συνέχεια διαψεύδονται. Αντίθετα υπάρχουν κάθε μέρα ενδείξεις ότι η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της.
 • Καταλαβαίνετε τι σημαίνει ότι θα δώσουν περισσότερα κονδύλια στην Υγεία, αλλά καταψηφίζουν το νόμο που φθηναίνει τα φάρμακα
 • Την επόμενη χρονιά θα λυθεί οριστικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους
 • Θα επιστρέψει μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία. Θα είναι η πρώτη σημαντική ανακούφιση σε συμπολίτες μας που αδικήθηκαν και υποφέρουν
 • Η κοινωνία δεν σας ακούει: 30-40 ήταν έξω σήμερα
 • Ναι δεν έχουν γίνει όλα και απομένουν να γίνουν πολλά. Ναι η κοινωνία υποφέρει πολύ, αλλά τώρα αλλάζει το κλίμα
 • Είμαστε στον πιο δύσκολο κόμβο (στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα) αλλά θα τα καταφέρουμε.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς:Ανώτατος φορολογικός συντελεστής 33% - ΦΠΑ 12% για όλους 
 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Κι εγώ ... | 08/12/2013 16:14
  Και εγώ αν τους κόψω στο σπίτι μου τα ρούχα, το φαί και το ρεύμα θα επιτύχω πλεόνασμα στα οικονομικά μου. Αλλά διαμαρτύρονται ! Γιατί τους λέω ? Είστε ελεύθεροι να πίνετε νεράκι και να αναπνέετε όσο θέλετε. Τι σας λείπει ? Δεν καταλαβαίνουν και με απειλούν !!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση21
   
   
  λογιστης | 08/12/2013 15:11
  Σε ασπροπυργο και ελευσινα υπαρχουν 6 με 8 παρανομες δεξαμενες λαθραιου πετρελαιου. Οι μισοι οδηγοι βυτιοφορων ξερουν που ειναι.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση20
   
   
  νδ πασοκ οι εξολοθρευτες | 08/12/2013 11:17
  το μονο που καταφερατε ειναι η εξαθλιωση παρτε το χαμπαρι .εσεις ειστε ακομα στα παραμυθια της γιαγιας.ολοι οι ανεργοι πως εγιναν βαρεθηκαν να δουλευουν οχι βεβαια ειναι το φυσιολογικο σας εργο τησ υποτιθεμενης δημοκρατιας και αναπτυξης της λογικης σας
  antreas
  απάντηση45
   
   
  ποια φυσιολογικη χωρα | 08/12/2013 11:08
  ετσι πως την καταντησατε εσεις δεν θα γινει ποτε φυσιολογικη. ειπατε οτι ο συριζα μιλαει σαν προχθες αλλα εσεις την φερατε την χωρα στο 1930. ετσι την σωσατα μπραβο
  πητ
  απάντηση68
   
   
  Εσύ δεν μας λες ότι από τότε που ανέλαβες πετάμε ? | 08/12/2013 10:55
  Δηλαδή έως τώρα αυτά που μας έλεγες ήτανε μπαρούφες ?
  W.Q
  απάντηση76
   
   
  Με λόγια απλά και σταράτα... | 08/12/2013 10:52
  Η καρδιά μου ανήκει στη Χρυσή Αυγή, αλλά η ψήφος μου θα δοθεί στη Νέα Δημοκρατία.
  Πολίτης
  απάντηση28
   
   
  Οι ακροδεξιί του σύμβουλοι | 08/12/2013 10:18
  Οσο θα έχει ο πρωθυπουργός ακροδεξιούς συμβούλους οι οποίοι είναι εκπρόσωποι του σκοταδισμού και καθοδηγούνται από Ιεράρχες του μίσους κατά των συνανθρώπων μας ,τόσο η Ελλάδα θα πηγαίνει από το κακό στο μουσουλμανισμό ! και θα θυμίζει νοοτροπίες κυβερνήσεων ΕΡΕ !
  GPP
  απάντηση38
   
   
  Οχι με αυτήν την κυβέρνηση | 08/12/2013 10:07
  Φυσικά όχι με τον κο Σαμαρά πρωθυπουργό,με τις παλαιοκομματικές ιδέες του 1950,και νοοτροπίες που θυμίζουν εποχές Τσιριμώκου.- Και εμείς ελπίζουμε να γίνει η Ελλάδα μία χώρα Ευρωπαϊκή που οι κυβερνώντες της να σέβονται τις ατομικές ελευθερίες και να μην καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,για θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τα σταματίσει αυτό το μουσουλμανικό έθιμο να καθοδηγούμεθα από ακροδεξιούς Ιεράρχες ! όπως η κυβέρνηση Σαμαρά ! Δυστυχώς έχετε καταντίσει περίγελος της Ευρώπης σε θέματα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων !
  GPP
  απάντηση38
   
   
  Η κοινωνία δεν σας ακούει: 30-40 ήταν έξω σήμερα | 08/12/2013 09:31
  Όλοι όσοι δεν είμαστε απ έξω νομίζεις ότι συμφωνούμε μαζί σου γιατί περνάμε καλά και αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό σου το εθνοσωτήριο έργο της κυβέρνησής σου; Δεν είμαστε απέξω γιατί ούτε αυτό αξίζετε πλέον.
  savas
  απάντηση88
   
   
   
  κατι τετοια ..... | 08/12/2013 08:40
  ...θα ελεγε και ο παλαιολογος λιγο πριν ξημερωση 29-μαιου 1453...μην χολοσκατε πολιτες τις πολις όλα θα γινουν καλα.
  burgos
  απάντηση59
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Γιάννη | 08/12/2013 07:59
  Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω να γιάνει. Σαν δεν ντρέπονται...
  Κωστής
  απάντηση108
   
   
  Προς το παρον και για πολυ καιρο τωρα, ειναι με ανοιχτά τα πόδια της | 08/12/2013 07:06
  εξαιτίας διεφθαρμένων και ανίκανων πολιτικών, ηγετών ενός κοπαδιού "πολιτών" που τους εκλέγουν και τους επανεκλέγουν, περιμένοντας ηλιθίως κάθε φορά να βελτιωθούν τα πράγματα και όταν δεν... προστρέχουν στο φασισμό να τους λύσει τα προβλήματα.Τα πρόβατα δεν ανοίγουν φτερά, ούτε οι τσομπαναραίοι που τα σαλαγάνε. Τα πρώτα σφάζονται και οι δεύτεροι απολύονται κατά πως οι ιδιοκτήτες της στάνης ορίζουν. Και η στάνη έχει (ξε)πουληθεί εδώ και καιρό.
  corto q
  απάντηση67
   
   
  Not quite... | 08/12/2013 01:57
  Ειναι τοσο λυπηρο να βλεπεις οτι ο πρωθυπουργος της χωρας δεν ξερει την διαφορα μεταξυ πρωτογενους πλεονασματος και (σκετο) πλεονασματος. Μας λεει οτι ο Π/Υ εχει πλεονασμα και η χωρα δεν χρειαζεται δανεικα. Η Ελλαδα εχει ενα μικρο πρωτογενες πλεονασμα που σημαινει οτι χρειαζεται δανεικα απλα οχι για τις λειτουργικες τις αναγκες αλλα για να αναχρηματοδοτει το τεραστιο χρεος της. Δευτερον, μας λεει οτι εξαλειφει το εμπορικο ελλειμμα και ανακτα την ανταγωνιστικοτητα. Η μειωση του εμπορικου ελλειμματος ευθυνεται στην εξαλειψη του ΑΕΠ κατα 25%, οχι για πολυ, αφου οι κινησεις του θα κλεισουν και τις εναπομεινουσες βιομηχανιες (βλ.φαρμακα). Τελος, η ανταγωνιστικοτητα ποτε δεν αλλαξε. Ιδια χαλια.
  Ψυρης
  απάντηση74
   
   
   
  ΧΡΕΟΣ | 08/12/2013 00:56
  Η κουβέντα για το χρέος πρέπει να κλείσει επιτέλους. Ο κόσμος έχει χαζέψει ακούγοντας τους ειδήμονες και υπεύθυνους στη Βουλή και αυτό γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αντιπολίτευση που έχει τη λύση και η κυβέρνηση λέει το αντίθετο. Απλο το ερώτημα, πρέπει να πληρώσουμε τα δανεικά; Αν ναι, χρειαζόμαστε τη λιτότητα και τα σχετικά μέτρα της κυβέρνησης. Αν όχι,υποτίθεται πως θα μας τα χαρίσουν τα δανεικά, ας ακούσουμε την αντιπολίτευση, δεν πληρώνουμε,δεν υπερφορολογούμε δεν... Πότε θα ακούσουμε καθαρές κουβέντες, πότε θα συζητήσουν τα κόμματα για επίλυση και απάντηση για το θέμα του χρέους;
  Αφώτιστος
  απάντηση126
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων