Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού «κάνει την σημερινή ημέρα ιστορική», ενώ αναφέρθηκε στις «μεγάλες ανατροπές που συντελέστηκαν με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και που θα γίνουν με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014». «Είναι κάτι παραπάνω από ανατροπές, πρόκειται για πραγματικές επαναστάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα. «Η χώρα δεν θα χρειαστεί δανεικά για να βγάλει τη χρονιά», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για το «πρώτο αποφασιστικό βήμα ώστε να αποδεσμευτούμε από το Μνημόνιο, κάτι που όλοι δέχονται πλην του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, αναφέρθηκε στην εξάλειψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. «Πέρα από το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά διορθώνουμε και μακροχρόνιες αδυναμίας. Κερδίζουμε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη «επανάσταση» που επικαλέστηκε ο κ. Σαμαράς είναι η πραγματοποίηση των περσινών στόχων του προϋπολογισμού. «Πήγαμε καλύτερα στις δαπάνες, στα έσοδα, στην ύφεση, στην πάταξη φοροδιαφυγής, ενώ στην ανεργία είχαμε υπέρβαση, κάτι όμως που πολλοί πίστευαν ότι θα ξέφευγε περισσότερο, ενώ σταθεροποιήθηκε στο 27% και την επόμενη χρονιά θα αποκλιμακώνεται».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είχαμε πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια». «Καταφέραμε στόχους που λίγες χώρας θα μπορούσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην «στροφή προς την ανάκαμψη». «Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης μετά από 6 οδυνηρά χρόνια ύφεσης, χωρίς δανεικά και ελλείμματα αλλά με εξυγίανση και αυτό είναι συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης», τόνισε.

Επίθεση στον κ. Τσίπρα

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτά τα βήματα είναι «αληθινές επαναστάσεις και όχι επαναστάσεις του ψέματος», καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πάει να λύσει τα προβλήματα του τόπου με το κατοχικό δάνειο και μάλιστα με την βοήθεια των γερμανών συντρόφων σας που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για το κατοχικό δάνειο…».

«Κοροϊδεύετε μόνο τους άλλους ή τα πιστεύετε κι εσείς, γιατί τότε θα μιλάμε για πολιτικές παραισθήσεις», είπε αναφερθείς στις θέσεις που διατύπωσε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτά που βγάζουν τον τόπο από τον κατήφορο της υπερχρέωσης και τον βάζουν στο δρόμο της ανάπτυξης», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «εμποδίσαμε την χρεοκοπία», κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Τσίπρας στο Τέξας λέγοντας ότι «η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή». «Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε παρότι το προσπαθήσατε», σημείωσε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως «αθεράπευτοι λαϊκιστές θωρείτε κάθε απομάκρυνση από τον χρεωκοπημένο κρατισμό νεοφιλελευθερισμό». «Πουλάτε ότι δήθεν φέρνετε ένα μέλλον αλλά κουβαλάτε ένα σκοτεινό παρελθόν», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε την ψήφιση του προϋπολογισμού «ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαικισμού σας». «Δεν έχετε πολιτική, έχετε ιδεοληψίες και υπηρετείτε τις εμμονές σας, δεν παράγετε πολιτική αλλά φανατισμό», υπογράμμισε, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ακούτε τη λέξη επιτυχία και κάτι παθαίνετε». «Μεμψιμοιρείτε και ειρωνεύεστε το success story, αμφισβητείτε τα προφανή και δεν παραδέχεστε κανένα εγκωμιαστικό σχόλιο για όσα έχουμε πετύχει», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να σώσουμε τη χώρα»

Αναφερθείς στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση είπε ότι το ερώτημα είναι «πώς θα σώσουμε σήμερα τη χώρα μας». «Εμείς πρέπει να σώσουμε τη χώρα μας σήμερα. Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το δανεισμό και να βγάλουμε τα πρώτα πλεονάσματα», τόνισε. Αναφερθείς δε στον νέο φόρο ακινήτων, είπε ότι «η συνολική επιβάρυνση (το 2014) δεν θα είναι μεγαλύτερη την φετινή». Και διαβεβαίωσε ότι το 75% θα πληρώσει λιγότερα από ότι το 2013, ότι θα υπάρξει διεύρυνση φορολογικής βάσης και ότι θα είναι ενιαίος φόρος και όχι περισσότεροι και με προοδευτική κλιμάκωση.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς οι οποίοι «τάχα θα απελευθερωθούν», όπως είπε, διαβεβαίωσε ότι «οι κατοικίες των αδυνάμων των ανέργων και των μεσαίων θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες». Διέψευσε δε κατηγορηματικά τον κ. Τσίπρα ότι «δήθεν θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις». «Είναι έγκλημα αυτό που είπατε ακόμα και μόνο αν το υπονοούσατε», είπε, κάνοντας λόγο για «ιστορίες τρόμου που δημιουργούν σύγχυση και την αξιοποιούν οι πάσης φύσεως λαϊκιστές, ενώ υπάρχουν επιβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα ανασηκώνεται στα πόδια της».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά των διοικητικών υπαλλήλων που αντιδρούν στην διαθεσιμότητα. «Ασχολούμαστε μόνιμα με μερικές εκατοντάδες που μάλιστα είναι συνεπώνυμοι…», είπε, προκαλώντας αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι «δεν μπαίνουμε εμείς στον φαύλο κύκλο της αντεκδίκησης».

Ενίσχυση των ασθενέστερων

«Θα τα αλλάξουμε όλα. Θα προχωρήσουμε σε πείσμα αυτών των αντιστάσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους». «Αίρεται και η τελευταία αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας», είπε και αναφερθείς στο όφελος από το πρωτογενές πλεόνασμα δεσμεύθηκε ότι θα δοθούν σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους 200 εκ. ευρώ και στους ένστολους άλλα 100 εκ. ευρώ. «Είναι η πρώτη σημαντική ανακούφιση σε συμπολίτες μας».

Αναφερθείς, εξάλλου, στην ανεργία και τις κοινωνικές αδικίες που έχουν συσσωρευτεί, είπε ότι είναι «δυο προβλήματα που με τυραννάνε μέρα-νύχτα», επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη θα ανοίξει το δρόμο για επίλυσή τους». Και απηύθυνε έκκληση «να αφήσουμε πίσω όλα αυτά και να κάνουμε μια νέα αρχή». «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια φυσιολογική χώρα με ανοιχτά τα φτερά της. Όχι άλλες γκρίνιες, μεμψιμοιρίες», είπε και κατέληξε: «Σας καλώ να κάνουμε την υπέρβαση. Να πάμε πέρα από την επανάσταση και να πετύχουμε την αληθινή ανάσταση για την πατρίδα μας».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας:

  • Ο προϋπολογισμός φέρνει ανατροπές.
  • Πρωτογενές πλεόνασμα. Για πρώτη φορά φέτος δεν θα χρειαστούμε δανεικά
  • Όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο
  • Η εξάλειψη του εμπορικού ελλείμματος. Κερδίζουμε τη μάχη της εξυγίανσης και της ανταγωνιστικότητας
  • Η πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων, για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια
  • Η στροφή στην ανάκαμψη. Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, χωρίς δανεικά. Αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου
  • Από αυτή τη χρονιά θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας
  • Εσείς κύριε Τσίπρα πάτε να λύσετε το πρόβλημα της χώρας με το κατοχικό δάνειο, για το οποίο οι σύντροφοί σας του Die Linke δεν θέλουν να ακούσουν ούτε λέξη
  • Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε γιατί εμείς το εμποδίσαμε.
  • Ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού
  • Λέγατε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 33 δισ. ευρώ, ότι οι προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού είναι στον αέρα. Είναι λόγια του αέρα αυτά.
  • Το γεγονός ότι η Ελλάδα σημειώνει επιτυχίες σας προκαλεί εκνευρισμό.
  • Για επιτυχίες μιλά ο διεθνής τύπος. Αυτοί που μας καθύβριζαν προηγουμένως.
  • Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο είχε δικαίωμα αλλά υποχρέωση να εμφανίσει τις επιτυχίες στο εξωτερικό.
  • Έχουμε κάνει την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία
  • Εμείς πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα σήμερα. Όχι να συζητάμε πώς θα ήταν μια ιδεατή Ελλάδα σε ιδεατό κόσμο.
  • Εμείς θα θέλαμε να έχουμε μπροστά μας μία σοβαρή αντιπολίτευση. Δεν ψηφίσατε καμία διαρθρωτική αλλαγή, καμία περικοπή σπατάλης
  • Η συνολική επιβάρυνση των ακινήτων δεν θα είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή, με επιμέρους βελτιώσεις
  • Οι κατοικίες των αδυνάμων, των ανέργων και των μεσαίων θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες
  • Ακούσαμε ότι δήθεν θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Ο κ. Βενιζέλος είχε δίκιο: είναι έγκλημα αυτό. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πλέον θωρακισμένο
  • Κάθε μέρα ακούμε ιστορίες τρόμου που στη συνέχεια διαψεύδονται. Αντίθετα υπάρχουν κάθε μέρα ενδείξεις ότι η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της.
  • Καταλαβαίνετε τι σημαίνει ότι θα δώσουν περισσότερα κονδύλια στην Υγεία, αλλά καταψηφίζουν το νόμο που φθηναίνει τα φάρμακα
  • Την επόμενη χρονιά θα λυθεί οριστικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους
  • Θα επιστρέψει μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία. Θα είναι η πρώτη σημαντική ανακούφιση σε συμπολίτες μας που αδικήθηκαν και υποφέρουν
  • Η κοινωνία δεν σας ακούει: 30-40 ήταν έξω σήμερα
  • Ναι δεν έχουν γίνει όλα και απομένουν να γίνουν πολλά. Ναι η κοινωνία υποφέρει πολύ, αλλά τώρα αλλάζει το κλίμα
  • Είμαστε στον πιο δύσκολο κόμβο (στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα) αλλά θα τα καταφέρουμε.