από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης μαζί με το φόρο εισοδήματος από το 2014

Εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης μαζί με το φόρο εισοδήματος από το 2014
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Διευκρινίσεις σχετικές με την εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4111/2013 για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης παρέσχε με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προβλέπεται από το άρθρο 44 του ν. 4111/2013, επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί μετά τις μειώσεις και απαλλαγές που προβλέπονται από τον ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογούμενων, λαμβανομένης υπόψη της ακινησίας και της παλαιότητας που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2238/1994.

Στα αυτοκίνητα με κυβισμό ακριβώς 1.929 κυβικά και μέχρι κυβισμού ακριβώς 2.500 κυβικά, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, ενώ στα αυτοκίνητα με πάνω από 2.500 κυβικά, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τον ΟΔΔΥ, ως έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα θεωρείται αυτό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά την μεταβίβασή τους από τον ΟΔΔΥ.

Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που βαρύνονται με αυτοκίνητο ή αυτοκίνητα από ακριβώς 1929 κυβικά και άνω και με παλαιότητα κάτω των 10 ετών, τα οποία ανήκουν σε εταιρίες (ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμες ή αστικές, καθώς και σε κοινωνίες και κοινοπραξίες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα), ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά των αντικειμενικών δαπανών όπως ορίζονται στην παρ. 1 άρθρ. 16 του ν. 2238/1994.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης δεν εκπίπτει ως δαπάνη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Ακόμη, σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου, βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

Βάσει της εγκυκλίου από το οικονομικό έτος 2014 και εφεξής, ο φόρος θα βεβαιώνεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, σε κοινό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ειδικά για το οικονομικό έτος 2013, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης βεβαιώνεται σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα από αυτό του υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2013, μετά από σχετικούς ελέγχους με διαθέσιμα στοιχεία που τηρούνται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Για όσα αυτοκίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις επιβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης και δεν έχουν συμπεριληφθεί από τους υπόχρεους στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, θα σταλούν στις Δ.Ο.Υ. ηλεκτρονικά αρχεία από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για περαιτέρω έλεγχο και την επιβολή του φόρου.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του, καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης οικονομικού έτους 2013, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου πολυτελούς διαβίωσης, παρέχεται έκπτωση 1,5%.

Παράλληλα το εκκαθαριστικό με ενσωματωμένη την πιο πάνω ειδοποίηση αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr, με δυνατότητα εκτύπωσης από τους υπόχρεους – φορολογούμενους. Η ανάρτηση και η δυνατότητα εκτύπωσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων επιβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης οικονομικού έτους 2013, πραγματοποιείται στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr στην επιλογή «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου».

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει ηλεκτρονικά τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για την εκκαθάριση και δημιουργεί χρηματικούς καταλόγους ανά Δ.Ο.Υ., οι οποίοι αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην Δ.Ο.Υ. που ήταν αρμόδια για την εκκαθάριση της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου κατά το οικονομικό έτος 2013. Η βεβαίωση γίνεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδου Προϋπολογισμού 0897.

Για το οικονομικό έτος 2013 δεν βεβαιώνεται το συνολικό ποσό του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που τελικά οφείλεται, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα είκοσι επτά (27) ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

Στις περιπτώσεις διαπίστωσης ελλιπών – λανθασμένων στοιχείων για την ορθή εκκαθάριση, οι υπόχρεοι φορολογούμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση – τροποποιητική δήλωση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που διαθέτουν και η Δ.Ο.Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως θα καταβληθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για το 2013 
Οδηγίες για την ορθή επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης  
 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τα 1000 ονοματα μιας Ληστειας | 19/11/2013 13:50
  ΦΑΠ, ΦΠΑ, ΕΝΦΑΠ, ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ, Σηματακι, Φορος Πολυτελους Διαβιωσης (του 2012), Εκτακτη Εισφορα Αλληλεγγυης, Φορος Εισοδηματος, Δημοτικα Τελη, Φοροι υπερ τριτων, Ασφαλιστικη Εισφορα εργασιας, ΚΤΕΟ, Φορος Αγορας Ακινητου, Φορος Μεταβιβασης, Φορος Κληρονομιας, 15% φορος Τοκων Καταθεσεων, Φορος επι Πετρελαιου/Βενζινης, Διοδια (για δρομους μη κατασκευασμενους/ετοιμους, παγκοσμια πρωτια), Εμμεσοι Φοροι (ποτα, τσιγαρα, κλπ), Φοροι επι φορων και αλλοι φοροι. Πρεπει να ειμαστε το μοναδικο κρατος σε ολοκληρο το πλανητη Γη (και μαλλον σε ολοκληρο το Συμπαν) που ενας κακοπληρωμενος ('η ανεργος) πολιτης εχει τοσους φορους συσσωρευμενους να πληρωσει. Ομως ο Μαυραγανης, ο Στουρνος κλπ βαζουν και αλλους
  Σπυρος
  απάντηση61
   
   
   
  ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ | 18/11/2013 13:25
  Καλά δεν βλέπετε ότι έχει χαθεί η μπάλα ? Προφανώς φταίει η ...Τρόικα και οι...κουτόφραγκοι που δεν διαθέτουν κοινό νου για να καταλάβουν το ρόλο του κράτους μας και την αντιμετώπιση των υπηκόων του. Ως γνωστό εδώ όλοι ασχολούνται μόνο με την ...προστασία των.....φτωχών και αδυνάμων, διώκοντας όμως γενικά και απηνώς με παράνομες διοικητικές πράξεις ευκατάστατους και .....δυνατούς. Η ...θεωρία περί....μεγάλης και μικρής ακίνητης περιουσίας, όπως και οι υπολογισμοί της μαϊμούς σχετικά με τη φορολόγηση, κινητών και ακινήτων απλά βασίζεται στην έλλειψη κοινού νου. Δηλαδή το 40 % του 10.000 αν είναι 40% του 50.000 δημιουργεί ανισότητες? Είναι τόσο δύσκολο να περιοριστεί το ανώτερο π.χ. εισόδημα?
  Απλός Ελληνας
  απάντηση111
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ουστ ρε ανεγκέφαλοι πίθηκοι του κερατα! | 18/11/2013 12:37
  Ρε γελοία χωρα γιατί θέλετε να χωρίζεται τον κοσμάκη σε πλουσιους και φτωχούς; Άντε κάντε σωστά τη δουλειά σας και ξεχωρίστε την χωρα σε λαμόγια και σοβαρούς. Σοβιετία θα το κάνουμε δηλαδή. εάν κάποιος έχει χρήματα και νόμιμος αποκτηθέντα θα το κυνηγάμε με το δρεπάνι τους Stalin!. Ουστ ρε ανεγκέφαλοι πίθηκοι του κερατα!
  Giorgos Ellhnas tis Diasporas
  απάντηση265
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  αχ, τους καημένους τους πλούσιους... | 18/11/2013 11:04
  αμάν πια, αυτή η κυβέρνηση τους έχει ρημάξει στους φόρους. Ελάτε τώρα ρε παιδιά, βάλτε και κάνα φόρο στους πτωχούς...
  να δώσουν το κάτι τις τους κι' αυτοί...
  απάντηση726
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων