Ο κ. Ηλίας Κωτιάδης ερωτά:
«Δωρεάν παραχώρηση οικίας 120 τ.μ. από παιδιά στη μητέρα η οποία δεν κάνει χωριστή δήλωση: 1) Μπορεί να καταχωριστεί ως δευτερεύουσα; 2)Χρειάζεται συμβόλαιο δωρεάς; 3) Πρέπει να καταχωριστεί στο Ε9 εκτός του Ε2;».
Απάντηση: 1. Η μητέρα σας έχει υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση. Από εφέτος όλοι οι πολίτες ηλικίας πάνω από 18 ετών έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος ανεξάρτητα αν έχουν εισόδημα ή όχι. 2. Η μητέρα σας έχει υποχρέωση να δηλώσει κατοικία, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρηθείσα, ή κατοικία στην οποία φιλοξενείται. 3. Αν δηλώσει ότι διαμένει σε κατοικία μισθωμένη ή παραχωρηθείσα δωρεάν, το εισόδημά της θα προσδιοριστεί τεκμαρτώς. 4. Η δωρεάν παραχώρηση θα γίνει με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2, χωρίς να καταχωρηθεί στο Ε9. 5. Μπορεί ακόμη ο κύριος ή επικαρπωτής της κατοικίας να δηλώσει αυτή ως δευτερεύουσα. Σε αυτή την περίπτωση η μητέρα θα δηλώσει φιλοξενούμενη όχι σε αυτή την κατοικία, αλλά στην κατοικία κάποιου από τα παιδιά της.
Τόκοι καταθέσεων – Δήλωση

Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης ερωτά:
«Θα ήθελα να μου απαντήσετε στις παρακάτω 4 απορίες μου σχετικά με τη δήλωση 2013: 1) Οι τόκοι των καταθέσεων που μπαίνουν στον κωδικό 659 γράφονται έχοντας αφαιρέσει πρώτα τους φόρους ή γράφονται μεικτά; 2) Υπολογίζονται και οι παραπάνω τόκοι στο συνολικό εισόδημα για το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να δηλωθεί προκειμένου να μην επιβληθεί πρόσθετος φόρος; 3) Το εξωιδρυματικό επίδομα αναπηρίας (67%) υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για το ΕΚΑΣ; 4) Το πιο πάνω επίδομα υπολογίζεται για το ύψος των αποδείξεων, όπως επίσης και για την εισφορά αλληλεγγύης;».
Απάντηση: 1. Οι τόκοι θα αναγραφούν στον κωδικό 659 αφού αφαιρεθούν οι φόροι. 2. Το ποσό των αποδείξεων δαπανών υπολογίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου, του δηλούμενου, και φορολογούμενο με τις γενικές διατάξεις για ποσό εισοδήματος ως 60.000 ευρώ. Οι τόκοι δεν περιλαμβάνονται στο πιο πάνω εισόδημα, ούτε βέβαια το ΕΚΑΣ. 3. Το εξωιδρυματικό επίδομα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. 4. Το επίδομα αυτό δεν υπολογίζεται για το ύψος των αποδείξεων.
Αν το εξωιδρυματικό επίδομα καταβάλλεται σε ολικά τυφλούς ή σε κινητικά αναπήρους άνω του 80% θα γραφεί στους κωδικούς 657-658 και δεν θα υπολογιστεί για την εισφορά αλληλεγγύης. Διαφορετικά θα γραφεί στους κωδικούς 659-660 οπότε θα υπολογιστεί εισφορά αλληλεγγύης.
Φορολογία κατοίκων εξωτερικού

Ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος ερωτά:
«Παρακάτω αναφέρω κάποιους προβληματισμούς-ερωτήματα σχετικά με τη φορολογία αποδήμων και με βάση ότι οι κάτοικοι εξωτερικού αν ήταν καθαροί φορολογικά στις χώρες που ζούνε δεν θα έφερναν τις οικονομίες τους στην Ελλάδα.
Ο σύζυγος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού από το 1990. Εργάζεται και φορολογείται στο εξωτερικό για όλα τα εισοδήματα που αποκτάει στη Γερμανία. Η σύζυγος έχει τη συνήθη κατοικία της στη Γερμανία (ζει περισσότερες από 183 ημέρες στη Γερμανία) και φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Γερμανία για καθαρό εισόδημα 6.000 ευρώ/ χρόνο. Δεν έχει καμία ασφάλεια σύνταξης παρά μόνο μία ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Η σύζυγος επίσης ασχολείται με τη γεωργία στην Ελλάδα για 120 μέρες/ χρόνο και αποκτάει εισόδημα από αυτή την απασχόλησή της 900 ευρώ/ χρόνο. Η σύζυγος είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ και πληρώνει την εισφορά της κανονικά.
Περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας είναι ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, το οποίο το χρησιμοποιεί η σύζυγος και ο γιος που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και ο οποίος δεν έχει κανένα εισόδημα. Διεύθυνση κατοικίας στη δήλωση φορολογίας στην Ελλάδα δίνεται το πατρικό της συζύγου εκτός Θεσσαλονίκης (φιλοξενούμενη των γονέων της).
Επίσης υπάρχουν και επενδύσεις σε αμοιβαία στην Ελλάδα σε ελληνική ΑΕΔΑΚ που το 2012 είχε κέρδος 3.000 ευρώ και εξαργυρώθηκε τον Δεκέμβριο 2012.
Επενδύσεις και καταθέσεις υπάρχουν και σε τρίτη χώρα (μετοχές και καταθέσεις). Οι μετοχές έχουν ζημιά που δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί και το μικρό ποσοστό επιτοκίου που προσφέρεται στις καταθέσεις δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα διατήρησης του χρηματοφυλακίου. Ζημιές, τόκοι και οι αντίστοιχες επενδύσεις καταθέσεων δεν εμφανίζονται σε καμία φορολογική δήλωση της Ελλάδας ή της Γερμανίας.
Τα ερωτήματα είναι:

1) Πώς θα γίνει η φορολογική δήλωση εφέτος που η βεβαίωση φορολογικής κατοικίας είναι απαραίτητη; Από τη μία η γερμανική δημόσια υπηρεσία αρνείται την έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων και φυσικά κανένας έλληνας ομογενής δεν έχει τη διάθεση να ξεκινήσει κάποιον πόλεμο με την τοπική ΔΟΥ στη Γερμανία, και από την άλλη κανένας έλληνας μετανάστης που έχει φτιάξει κάποια περιουσία στο εξωτερικό ύστερα από σκληρή εργασία 20 και 30 ετών δεν είναι διατεθειμένος να δώσει τα περιουσιακά του στοιχεία που έχει στην Ελλάδα στους Γερμανούς για να του δώσουν την περιζήτητη βεβαίωση φορολογικής κατοικίας και φυσικά μετά να υποστεί τις ανάλογες κυρώσεις (απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, μη δικαιολογήσιμος πλουτισμός κτλ.).

2) Μήπως πρέπει να κάνουν δήλωση και οι δύο ως κάτοικοι Ελλάδας χωρίς να αναφέρεται πουθενά η Γερμανία; Σε αυτή την περίπτωση οι αποταμιεύσεις που βρίσκονται σε τρίτη χώρα, τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2012 και μετά στη Γερμανία δεν θα μπορούν να επενδυθούν και να δικαιολογηθούν στην Ελλάδα στο μέλλον;

3) Γίνεται να θεωρηθεί ο σύζυγος και η σύζυγος κάτοικοι εξωτερικού με βεβαίωση της ελληνικής προξενικής αρχής, όπως γινόταν ως το 2011, χωρίς φυσικά να αναφέρονται στη φορολογική δήλωση τα εισοδήματα που υπάρχουν στο εξωτερικό;

4) Διεύθυνση κατοικίας/ επικοινωνίας συμφέρει να παραμείνει το πατρικό εκτός Θεσσαλονίκης ή το διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη που ανήκει στην οικογένεια; Υπάρχει κάποια επιβάρυνση λόγω τεκμηρίου κύριας κατοικίας αν παραμείνει η διεύθυνση κατοικίας αυτή της φιλοξενίας στο χωριό από τους γονείς; Το διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη θα θεωρηθεί δηλαδή δευτερεύουσα κατοικία; Θα υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο τότε;».
Απάντηση: 1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στην Ελλάδα, εφόσον αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα ή εφόσον υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 16 και 17 του ΚΦΕ, δηλαδή εφόσον το εισόδημά τους προσδιορίζεται τεκμαρτώς με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες ή τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. 2. Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται να υποβάλουν και πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, διαφορετικά ενδέχεται να φορολογηθούν στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Οι φορολογικές αρχές της Γερμανίας οφείλουν να εκδώσουν αυτό το πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό αυτό δεν εκδίδεται από την ελληνική προξενική αρχή. 3. Απάντηση στα λοιπά ερωτήματά σας δεν μπορεί να δώσει η στήλη. Θα πρέπει να λειτουργήσετε με βάση τους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας που ισχύουν στη Γερμανία και τους αντίστοιχους κανόνες που ισχύουν στην Ελλάδα, με εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ