από metereologos.gr
Παρασκευή 25 Μαΐου 2018
 

Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο - Τα 20 σημεία κλειδιά

Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Κυριακή - Από €10 τον μήνα η ρύθμιση χρεών στην εφορία-Ταμεία - 4.000 απολύσεις το 2013 και 11.000 το 2014 στο Δημόσιο - Νέος τρόπος καταβολής ΦΠΑ και υποβολή περιοδικής δήλωσης με €10 -Τη Δευτέρα η έγκριση της πρώτης δόσης από το Euro working group
Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο - Τα 20 σημεία κλειδιά
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται τα συμφωνηθέντα με την τρόικα μέτρα ώστε να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις, ύψους 8,8 δισ. ευρώ, από το πακέτο βοήθειας προς την χώρα.

Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν 20 σημεία κλειδιά για τα οποία η κυβέρνηση είχε ενημερώσει από την Πέμπτη το πρωί τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τους βουλευτές για τις αλλαγές  που έρχονται στη ζωή μας και τις οποίες  καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή.

Η ψήφιση του είναι πρααπαιτούμενο για να απελευθερωθούν από την τρόικα δόσεις ύψους 8,8 δις. ευρώ προς την Ελλάδα. Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί τη Μεγάλη Δευτέρα από το Euro working group.

Με τις διατάξεις ειδικά για φορολογικά θέματα η κυβέρνηση επιχειρεί μια «καινούρια αρχή» αφού το βάρος πέφτει στην είσπραξη φόρων, εισφορών και χρεών  προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την καταβολή του ΦΠΑ με δόσεις.

Διαβάστε ολοκληρο το πολυνομοσχέδιο σε pdf


Διαβάστε την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

Διαβάστε τον πίνακα τροποποιούμενων και καταργούμενων διατάξεων

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου

Η ελάχιστη δόση για 2.700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο καθορίστηκε στα 10 ευρώ το μήνα (!) αν η οφειλή δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ και σε 48 δόσεις  για όλες τις άλλες περιπτώσεις.


Είναι ένα καινοφανές μέτρο που υποδηλώνει ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν αντιληφθεί το οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η ανεργία και η ύφεση στα νοικοκυριά και τις μικρές – κατά κύριο λόγο – επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο περιγράφει τις αλλαγές στις πειθαρχικές διαδικασίες ενώ Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι για τις απολύσεις στο δημόσιο που θα ανέλθουν σε 15.000 ως το τέλος του 2014 από τις δεξαμενές συμβασιούχων αορίστου χρόνου και τους οργανισμούς που θα καταργηθούν.

Αντιδράσεις  εξακολουθούν να υπάρχουν για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές και του επαγγέλματος των λογιστών.  

Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία - ταμεία

* «Απεριόριστες» δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη ως 5.000 ευρώ
* Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης: Από 10 ευρώ ανάλογα τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη
* Πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία
* Επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Εξόφληση ως 48 δόσεις

Φόροι στα ακίνητα

* Ενιαίο τέλος ακινήτων και το 2013 μειωμένο οριζόντια κατά 15%
* Και το 2013 το ενιαίο τέλος θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ
* Πρόβλεψη για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 χωρίς την τελική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τον Ιούνιο

Φορολογία 18άρηδων

* Γλιτώνουν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα
* Δεν θα υποβάλλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα
* Ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς
* Υποχρεωτικά θα πρέπει να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

Νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ


     1η περίπτωση:


* Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ
* Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις
* Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση
* Στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%

     2η περίπτωση

* Καταβολή του 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης
* Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα

Δημόσιοι υπάλληλοι


* 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις ως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος
* Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατική εκτροπή οι διαδικασίες-εξπρές στο πολυνομοσχέδιο 
Ποια μέτρα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατίθεται στη Βουλή 
Την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ 
ΠαΣοΚ: Εκτός πολυνομοσχεδίου οι προτάσεις του για την ανεργία 
Βουλή: Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου 
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο (live) 
Μαξίμου: Αγωνία για την ψήφιση του πολυνομοχεδίου του υπουργείου Οικονομικών 
 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑ 13 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!! | 11/07/2013 14:56
  Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ που βρίσκεται στην Αθήνα και είναι στο απυρόβλητο, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαπλοκής κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, το Υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι, αυτοί και οι επίορκοι καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων και με την ψήφο τους εξέλεξαν διοικήσεις, υπηρεσιακά συμβούλια, συλλογικά όργανα, τοποθετούνται από την διαπλοκή αναξιοκρατικά προϊστάμενοι κ.λπ. Γνωρίζετε ότι, τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο «ψυγείο», τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ., με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους; Φυσικά και τα γνωρίζετε, αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση! Τώρα επινόησαν άλλα, για διαθεσιμότητες- κινητικότητε
  ΒΑΣΙΛΗΣ
  απάντηση20
   
   
  Και μετά τί; | 27/04/2013 11:33
  Ο Λαός ζητάει δικαιοσύνη. Όπως στην αρχαιότητα οι επίορκοι πολιτικοί εξορίζονταν, έτσι και τώρα. Κάποια στιγμή η βαθειά κρίση θα περάσει. Θα μείνει η Ελλάδα με τους ίδιους πολιτικούς στα έδρανα της βουλής; Αυτούς που την έφεραν σε αυτ΄΄η τη δεινή θέση; Καλά τα μέτρα, αλλά ο κόσμος, ό Έλληνας θέλει και απαιτεί να ΦΥΓΟΥΝ σε πολιτική εξορία όλοι εκείνοι που ευθύνονται. ΟΛΟΙ.
  Πολίτης
  απάντηση21
   
   
  ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ? | 26/04/2013 16:13
  ΚΑΝΑ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ?
  Manos
  απάντηση82
   
   
  ZHTWWWW... | 26/04/2013 16:05
  ....swnwmaste. .pnigontai kapioi kai i varka epipleei....den einai wrea re?
  ntinakos
  απάντηση10
   
   
  μα από τη στιγμή... | 26/04/2013 11:47
  που η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη δεν είναι δεδομένη, τότε γιατί να κόψω απ' το υστέρημά μου, για να ταΐσω εκείνους που την κατέστρεψαν; Όχι θα κρατήσω τα λεφτά μου, γιατί ενδέχεται να μου χρειαστούν.
  όχι, δεν θα πληρώσω
  απάντηση218
   
   
  ΜΕ ΠΙΑΣΑΤΕ ΚΟΡΟΪΔΟ | 26/04/2013 11:44
  Εχω 44.5 ετη ασφαλισεως. 32 στο ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ και 12.5 στο ΙΚΑ. Για μεγαλο χρονικο διαστημα πληρωνα την μγαλυτεη προεραιτικη ασφαλιστικη κατηγορια. Θεωρουσα κουμπαρα αυτα τα χρηματα ωστε οταν παρω συνταξη αυτη να ειναι αναλογη των καταβληθησων εισφορων μου. Οταν συνταξιοδοτηθηκα η συνταξη μαου απο τον ΟΑΕΕ ηταν καλη. Ελα ντε ομως που οπως γινεται συνηθως στην πατριδα μας , κοψανε την δικη μου συνταξη κατ 800, ευρω για να περισεψουν χρηματα για τους δημοσιους υπαλληλους. Αν ολα αυτα τα χρονια πληρωνατην υποχρεωτικη ασφαλιστικη κλαση, την ιδια συνταξη θα επερνα μετα το ληστρικο κουτσουρεμα. Τουλαχιστον να μου επιστρεφανε τα παραπανισια που κατεβαλα.?? Αμ δε γινετε, ας προσεχα.
  Ας προσεχα.
  απάντηση1910
   
   
  Αγροφύλακες... | 26/04/2013 08:53
  Μα γιατί δεν απολύουν τους 8000 αγροφύλακες που προσέλαβε ο Καραμανλής και κάθονται στα καφενεία?
  politis
  απάντηση362
   
   
  Οι συμβασιούχοι | 25/04/2013 19:55
  δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Επομένος δεν απολύεται κανένας, ουτε οι επίορκοι. Έτσι κ. Μανιτάκη; Οι νέοι προσληφθέντες θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι; άρα θα αυξηθεί ο αριθμός κατα 15000
  Αρίστος
  απάντηση1111
   
   
  Συντάξεις ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) | 25/04/2013 19:51
  Πόσο ηλίθιος θα πρέπει να αισθάνεται ο πατέρας μου, ο οποίος έβγαζε ζεστό μετρητό για να πληρώνει το ΤΕΒΕ για να έχει μια αξιοπρέπη σύνταξη, η οποία συνεχώς ψαλιδίζεται? Οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης δεν είχαν πει ότι δεν προβλέπεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων? Τι λαμογιά πήγε να περάσει? Κε Στουρνάρα? Γιατί μας φλομώνετε στην βλακεία? Να ζήσετε εσείς με την σύνταξη του πατέρα μου για μερικούς μήνες και μετά ελάτε να τα ξαναπούμε.
  alley cat
  απάντηση214
   
   
  αίμα | 25/04/2013 18:43
  ο λαός ζητάει ανθρωποθυσίες και αίμα όχι για να εξευμενιστούν οι θεοί της τρόϊκας ούτε για να σωθεί κάτι αφού όλοι μαρτυρούν ότι δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό όφελος.Αλλά τα θέλει για να ικανοποιήσει πρόσκαιρα τη δυστυχία του. Άβε!!!
  sp
  απάντηση133
   
   
  Aporo... | 25/04/2013 17:58
  Autes eine oi megales metarithmiseis? haha Kai meta milane oi politikoi gia "fos sto tounel"! Milame gia alla deka xronia krisi.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση110
   
   
  Πώληση-ξεφόρτωμα ΔΕΚΟ? | 25/04/2013 17:50
  Αυτό το κηφηναριό στις ΔΕΚΟ πότε θα το ξεφορτωθούμε?Τσιμουδιά,μέχρι κι η τρόικα το βούλωσε,είναι βαθύ κράτος τα άτομα,respect!
  Reledopliktos
  απάντηση5620
   
   
   
  Όλα αυτά τα μέτρα φαίνονται σωστά | 25/04/2013 17:01
  εκτός από εκείνο που προβλέπει να προσληφθούν ισάριθμοι αυτών που θα φύγουν. Τότε τι τους διώχνουν?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση5516
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Dimosioi Ypalliloi | 25/04/2013 16:14
  Apolysi 15,000 dimosion ypallilos den einai tipota. Apoliste kai allous kai na mi dothei EFAPAX.
  Aganaktismenos idiotikos ypallilos
  απάντηση3876
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  νον παπερ | 25/04/2013 15:35
  Κατευθείαν από το Μαξίμου η πληροφόρηση!
  ενημερωμενος!
  απάντηση237
   
   
  Η φωνή του Μαξίμου | 25/04/2013 15:33
  Μπράβο σας!!!!!
  Ενημερωμένος
  απάντηση2511
   
-