Εξι επενδυτικές προτάσεις έχει υποδεχθεί η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων που έχει συσταθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Πρόκειται για επενδύσεις σε Τζια, Μήλο, Ιο, Αχαΐα, Βοιωτία και Κρήτη, στις οποίες θα κατασκευαστούν τουριστικά συγκροτήματα άνω των 300 κλινών και έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο αδειοδότησής τους.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την ανάληψη των καθηκόντων της, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη εστίασε στη σημασία προσέλκυσης επενδύσεων, επιφυλάχθηκε όμως να δώσει λεπτομέρειες για το μέγεθος και τους φορείς υλοποίησης των παραπάνω. Διευκρινιστικά σχόλια έκαναν επίσης οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου κ. Α. Λιάσκος, Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Ι. Πυργιώτης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Ν. Καραχάλιος.

Αναφερόμενη στο «νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού» υπογράμμισε ότι ανασυγκροτείται και εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο, «που θα αντιμετωπίσει χρόνιες δυσλειτουργίες και αναχώματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Παράλληλα έκανε λόγο για ένα «σφιχτό πρόγραμμα νομοθετικών πρωτοβουλιών και «παραδοτέων»» με χρονικό ορίζοντα μέχρι τα Χριστούγεννα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η σύνταξη του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα ανακοινωθεί άμεσα.

Σε επεξεργασία είναι και τα νομοσχέδια για τον θαλάσσιο τουρισμό σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Οικονομικών, αλλά και τον ιατρικό τουρισμό, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Στους στόχους περιλαμβάνεται και η «άμεση προκήρυξη νέας δράσης κρατικών ενισχύσεων για τον εκσυγχρονισμό των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο πλάνο επικοινωνιακής στρατηγικής και την καμπάνια της χώρας, σημείωσε ότι θα έχει παρουσιαστεί μέχρι την Διεθνή Εκθεση Τουρισμού του Λονδίνου (WTM) τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι «θα αποφύγουμε δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος. Θα κινηθούμε στοχευμένα, έξυπνα, δυναμικά και κυρίως με τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών». Εστίασε επίσης στην αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, με επίκεντρο τα γραφεία εξωτερικού και τον εκσυγχρονισμό της ελεγκτικής διαδικασίας των τουριστικών επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, το «νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού» στηρίζεται σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των επενδύσεων, την ανάπτυξη σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του, τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του τουρισμού και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του.
Για την προσέλκυση τουριστών κρουαζιέρας και την αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων είναι σε επεξεργασία σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών των λιμανιών της χώρας, καθώς και συντονισμένες δράσεις με φορείς που αφορά η συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. ωράρια αρχαιολογικών χώρων). Επίσης προχωρούν έργα υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 150 εκατ. ευρώ, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις ιαματικές πηγές, ενώ ολοκληρώνονται δράσεις για τον Πράσινο και τον Εναλλακτικό Τουρισμό.