«Η ελπίδα είναι ζωντανή, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση της δόσης το Νοέμβριο».
Το μήνυμα αυτό μετέδωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος πέρασε ακόμη μια δύσκολη βραδιά παρά τη θετική στάση της τρόικας η οποία ενημερώντας το Eurogroup διαβεβαίωσε τους καχύποπτους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης ότι έχει «επιτευχθεί πρόοδος» και η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το χαμένο χρόνο, αλλά ακόμη δεν έχει κλείσει το πακέτο των μέτρων που πρέπει να λάβει για το 2014 και τα επόμενα έτη ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
«Πολύ σκληρή στάση» από τους εταίρους του Βορρά
Οπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές η συζήτηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Πάνο Τσακλόγλου και τους συνεργάτες του, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς οι αντιπροσωπείες ορισμένων κρατών μελών του Βορρά κράτησαν «πολύ σκληρή στάση» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αμφισβητώντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ταχεία εφαρμογή των μέτρων και κυρίως των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Ετσι επιβεβαιώθηκε αυτό που είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρίν από την έναρξη της μαραθώνιας συνεδρίασης ότι «δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα, Θα ενημερωθούμε από τους Ελληνες συναδέλφους μας και από την τρόικα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση».
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου ο κ. Γιούνκερ ο οποίος εκ της θέσεως και της πείρας του γνωρίζει που εξακολουθεί να επικρατεί για την Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα και το γεγονός η τρόικα δεν προλαβαίνει να συντάξει τις εκθέσεις της μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου δεν πρέπει να αναμένεται τελική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.
Οπως είναι γνωστό, όλοι οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, αναμένουν τις εκθέσεις της τρόικας για:
1. Την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη συμφωνία επί των μέτρων της προσεχούς -τουλάχιστον – διετίας αφού ακόμη δεν έχει επιτευχθεί, και
2. Τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προτάσεις της (όποιες κι αν είναι),
Εκτός κι αν κατά την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Αγκελα Μέρκελ που φθάνει σε λίγες ώρες στην Αθήνα, δοθεί η πολιτική εκείνη κατεύθυνση που θα ξεκολλήσει τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας που βρίσκονται στον τρίτο μήνα.
Ο κ. Γιούνκερ το είχε πεί από νωρίς το απόγευμα. Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται να ληφθεί σύντομα απόφαση για την Ελλάδα, απάντησε: «Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ».

«Καρότο» Λουξεμβούργου: Μπορούμε να δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα

Την ατμόσφαιρα που επικρατεί για τη χώρα μας είχαν μεταφέρει και άλλοι υπουργοί. «Μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα χρόνο εάν δεν ζητήσει περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ολλανδικό «μαστίγιο»: Η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της

Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες περικοπές και να επιλύσει τα προβλήματα της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jan Kees de Jager στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και η κατάσταση στην Ελλάδα, ο de Jager δήλωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση της Ολλανδίας τάσσεται κατά ενός νέου δανείου για την Ελλάδα ή της απομείωσης του χρέους.

«Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές είναι ο μόνος δρόμος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θα πρέπει να λύσει τα δικά της προβλήματα. [Η Ελλάδα] έχει το κλειδί. Αυτή είναι η ολλανδική θέση και η άποψη του υπουργικού συμβουλίου».