«Κλειστά τα χαρτιά του» εξακολουθεί να κρατά ο Φρανσουά Ολάντ εν όψει της συνάντησής του την Τετάρτη το απόγευμα στο Παρίσι με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ενδεικτικό είναι ότι δεν έγιναν δηλώσεις ούτε μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η Αγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει τις θέσεις της το μεσημέρι της Τετάρτης στο γερμανικό κοινοβούλιο

Σε γενικές γραμμές, οι Ευρωπαίοi ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ασφυκτικές πιέσεις για ουσιαστικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Παρά τις αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των «4» – απόψε συναντώνται η Μερκελ με τον Ολάντ – δεν διαφαίνεται κοινή στάση. Απεναντίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέβασε τους τόνους την Τρίτη, δηλώνοντας ότι όσο ζει, ευρωομόλογο δεν θα υπάρξει, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Ρώμη και οδηγώντας τον Μάριο Μόντι να δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει και μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής την προσπάθεια να μην καταστραφεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, που βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων εντός κι εκτός χώρας, δήλωσε έτοιμος «να συνεχίσει έως το βράδυ της Κυριακής, εάν είναι αναγκαίο, για την επεξεργασία ενός συνόλου πειστικών λύσεων πριν από το άνοιγμα των αγορών». Σε δραματικούς τόνους, τόνισε δε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστραφεί αυτό το εξαιρετικό έργο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στο οποίο ανέκαθεν η Ιταλία συνέβαλλε».

Τον τόνο των πιέσεων έδωσε με δηλώσεις του και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, χαρακτηρίζοντας αυτή τη Σύνοδο Κορυφής «πιθανότατα τη σημαντικότερη της ιστορίας της. Όχι μόνο διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».

Ακόμη και δημοσιεύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού -όπως σημερινό άρθρο της Washington Post- αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να σώσει κανείς το ευρώ…

H ευρωπαϊκή απάντηση έρχεται αφ’ ενός από την Suddeutsche Zeitung: «Η προσπάθεια να γίνει πρώτα το τελευταίο βήμα στο πλαίσιο της εμβάθυνσης πριν γίνουν τα άλλα απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την νομισματική ένωση», αλλά και από την Liberation: «Αν η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ γεφυρώσουν τις διαφορές τους, η Ευρώπη θα βρεθεί χωρίς αμφιβολία σε καμπή· γιατί η σωτηρία θα βασισθεί όχι μόνο στην υιοθέτηση μέτρων για μια κοινή οικονομική ανάκαμψη, αλλά και σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγεί στην εμβάθυνση της οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και στην πολιτική και δημοσιονομικής τους ένωση».