Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δαπανήσει 4,5 δισ. ευρώ για να διασώσει την παραπαίουσα τράπεζα Bankia SA, η οποία ασφυκτιά υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων που έχει χορηγήσει.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας θα αποκτήσει προνομιούχες μετοχές με δικαίωμα ψήφου της μητρικής της Bankia εταιρείας Banco Financiero y de Ahorros συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ. Το ισπανικό κράτος θα αποκτήσει δηλαδή ένα μερίδιο 45% της Bankia, με το οποίο θα ελέγχει πλήρως την τράπεζα.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, με την εξαγορά αυτή ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θέλει να δείξει την προσήλωση της κυβέρνησής του στην προσπάθεια διάσωσης του τραπεζικού τομέα της χώρας του, που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης έπειτα από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων.

Η απόφαση για τη διάσωση της Bankia ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου της τράπεζας Ροντρίγο Ράτο ότι θα αποχωρήσει. Ο Ράτο ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007, που παρέδωσε στον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Αναπάντητο παραμένει, πάντως, το ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθεί η διάσωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, καθώς η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών, που ανεβάζουν όλο και υψηλότερα το κόστος δανεισμού της πιέζοντάς την να καταφύγει κι αυτή στη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ.