Περικοπές ύψους 10 δισ. ευρώ στις δαπάνες υγείας και εκπαίδευσης ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, χωρίς ακόμη να εξειδικεύει με τι είδους μέτρα θα ληφθούν για περιορισμό των δαπανών.

Η ανακοίνωση έγινε σε ένα… μάλλον λακωνικό δελτίο τύπου που στάλθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα ΜΜΕ της χώρας. Η «διακοίνωση» των περικοπών προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον σοσιαλιστικό PSOE να ζητά ήδη ακρόαση από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου για τον «απρεπή» τρόπο προαναγγελίας των μέτρων.

Οι περικοπές πιθανότατα θα περιλαμβάνονται στο τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να παρουσιάσει εντός του μήνα η Μαδρίτη.

Το πρόγραμμα, που θα κινείται σε τριετή ορίζοντα ξεκινώντας από φέτος -και γνώση του οποίου θα λάβουν οι Βρυξέλλες- στοχεύει και να υπογραμμίσει την δέσμευση της κυβέρνησης Ραχόι να μειώσει το έλλειμμα.

Τα 10 δισ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν από υγεία και παιδεία πρέπει να προστεθούν στα μέτρα 27 δισ. ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ τα συνδικάτα κινητοποίησαν εκατομμύρια κόσμου στη γενική απεργία και τις πορείες κατά της λιτότητας.