Η ιρλανδική οικονομία είναι έτοιμη να εκτιναχθεί σαν ρουκέτα δήλωσε σήμερα με έκδηλη αισιοδοξία ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ρυθμό ανάπτυξης.
Το Δουβλίνο προσδοκά μεγέθυνση της τάξης του 4% την επόμενη χρονιά (2% σε πραγματικά μεγέθη χωρίς τον πληθωρισμό) επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πολύ ταχύτερα του αναμενόμενου.
Όμως υπάρχουν και τα «ψιλά γράμματα». Ο ιρλανδός υπουργός δεν έκρυψε ότι «ο άμεσος φόβος είναι η ύφεση» για την οικονομία που ζει υποβοηθούμενη από τα δανεικά του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η πρόβλεψη για το 2012 θα αναθεωρεί προς τα κάτω μέχρι τον Απρίλιο σε συνέχεια της αναθεωρημένης εκτίμησης του ΔΝΤ. Τα πιο αισιόδοξα σενάρια κάνουν πλέον λόγο για οριακή μεγέθυνση 0,5% ενώ πιο ρεαλιστική μοιάζει η εκτίμηση μιας οικονομικής στασιμότητας.
Εκτός από τους εγχώριους φόβους υπάρχουν όμως και οι εξωγενείς παράγοντες. Η υπόθεση μιας «εντυπωσιακής εκτίναξης» της οικονομίας το 2013 βασίζεται στην παραδοχή μιας συνολικής ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως στην ευρωζώνη. Όμως αυτό το σενάριο ασφαλώς δεν είναι το επικρατέστερο.
«Έχουμε γίνει τόσο ανταγωνιστικοί κατά την περίοδο της λιτότητας ώστε αν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει η Ιρλανδία θα εκτιναχθεί σαν πύραυλος» είπε ο Νούναν προσθέτοντας ότι έχει ακολουθηθεί πιστά ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Βρισκόμαστε εντός του στόχου μείωσης του ελλείμματος. Ολο αυτό το διάστημα η Ιρλανδία έχει επιτύχει όλους τους στόχους και σε ορισμένες περιπτώσεις τους έχει ξεπεράσει» διευκρίνισε. Πράγματι το αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης κατά 16% την τελευταία διετία είναι η διατήρηση της οικονομίας στην τροχιά που έχει χαράξει η τρόικα από το Νοέμβριο του 2010. Ωστόσο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μη λάβει άλλα μέτρα εφόσον επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια. «Αν η εγχώρια ζήτηση παραμείνει στάσιμη τότε δεν θα τα καταφέρουμε» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Η απάντηση στους φόβους της οικονομικής στασιμότητας θα είναι ένα σχέδιο δημόσιων επενδύσεων για την τετραετία 2013-2016 το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση θα εστιάσει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να τονωθεί η εσωτερική αγορά. Το καλό για την Ιρλανδία είναι ότι το εμπορικό της ισοζύγιο παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση. Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 44,6 δισ. ευρώ το 2011 καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το εξαγωγικό εμπόριο παραμένει το «ισχυρό χαρτί» της οικονομίας λόγω των πολυεθνικών που είναι εγκατεστημένες στη χώρα οι οποίες πωλούν αγαθά και υπηρεσίες στο εξωτερικό.