Την Πέμπτη, συνεδριάζει το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει τη δική του συμμετοχή ύψους 28 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Κατά τις πληροφορίες, που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στην έκθεση του ο κ. Πόουλ Τόμσεν, επιχειρεί αυτή την φορά να κρατήσει επιφυλάξεις
για την επιτυχία τους νέου προγράμματος βάζοντας πολλούς αστερίσκους.
Ο κ. Τόμσεν κάνει επανειλημμένες αναφορές σε «ρίσκα» που αναλαμβάνονται και στους «κινδύνους» που υπάρχουν οι οποίοι μπορούν αν πάσα στιγμή να εκτροχιάσουν την νέα δανειακή σύμβαση.
Όμως καταλήγει να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση του δεύτερου μνημονίου ενημερώνοντας τα μελή του διοικητικού συμβουλίου – προλαβαίνοντας τις αντιδράσεις – οτι «αν υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά μέχρι το 2015, λόγω αστοχιών κατά την εφαρμογή του προγράμματος, η Ε Ε έχει δώσει τις διαβεβαιώσεις οτι θα τα καλύψει».

Για τον κ. Τομσεν η «αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας παραμένει η κυριότερη πρόκληση» και αυτό «θα επιτευχθεί μονό αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι ικανές να σχεδιάσουν/πετυχουν μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».

Οι μεταρρυθμίσεις στο τομεα εργασίας πρέπει να συνδυαστούν μαζί με άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις. Η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και των υπηρεσιών απέτυχε στην πρώτη δανειακή σύμβαση γι αυτό «η πρόοδος είναι τώρα απαραίτητη για να βοηθήσει να κάνει τους μισθούς πιο ανταγωνιστικούς».

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές
Στους μισθούς έχει αρχίσει να γίνεται μια προσπάθεια με την μείωση του κατωτάτου μισθού και την ευελιξία στις συλλογικές συμβάσεις, οι τιμές όμως δεν έχουν μειωθεί ανάλογα με την ύφεση και ο λόγος είναι γιατί υπάρχουν πολλές δυσκαμψίες στην τομέα των υπηρεσιών (κλειστά επαγγέλματα).
Οι τεχνοκράτες του Ταμείου τονίζουν στην έκθεση ότι ενώ το πρόγραμμα είναι δύσκολο να πετύχει ακόμα και αν εφαρμοστεί «θα χρειαστεί μια δεκαετία και περισσότερο για να αποκατασταθεί πλήρως η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας».

Από την έκθεση γίνεται κατανοητό ότι η ανάπτυξη, όπως τη εννοούν στο ΔΝΤ, δεν θα δοθεί μέσω του προϋπολογισμού και των επιδοτήσεων, αλλά θα στηριχθεί στις ξένες επενδύσεις όταν θεωρήσουν οι επενδυτές ότι είναι κατάλληλο το εργασιακό πλαίσιο και στον ιδιωτικό τομέα όταν ορθοποδήσουν οι τράπεζες μετά τις ενέσεις ρευστότητας που θα πάρουν για να μπορέσουν πάλι να χρηματοδοτούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το Ταμείο επικεντρώνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στις αποκρατικοποιήσεις, στην συλλογή φόρων, τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τον περιορισμό δαπανών
-Ο αρχικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις μέχρι το 2015 αναθεωρείται και μετατίθεται για το το 2020.
-Στη φορολογία η έμφαση θα δοθεί στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και στην είσπραξη των δεδομένων φόρων. Δεν θα γίνει άλλη αύξηση φορών και αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
-Οι περικοπές θα επικεντρωθούν στον τομέα των δημοσίων δαπανών, στην συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα
-Το Ταμείο αναθεωρεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και δέχεται αντί για 5% ο στόχος να αγγίξει το 4,5%.

Οι δόσεις
Αναφορικά με την εκταμίευση των δόσεων το ΔΝΤ αλλάζει τακτική και επιβάλλει ένα σκληρό οδικό χάρτη οπού τα χρήματα θα δίνονται με το σταγονόμετρο και υπό την προϋπόθεση να εκτελούνται οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Ταμείο κατανέμει τα 28 δις που θα δώσει σε 17 ισόποσες δόσεις των 1,65 δις για κάθε τρίμηνο.

Για την εκταμίευση τους η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εκπληρώσει μια σειρά δεσμεύσεων. Με τον τρόπο αυτό o έλεγχος γίνεται αυστηρότερος.
Σήμερα σε ειδική συνεδρίαση το Ταμείο θα πρέπει να εγκρίνει την παράταση του χρόνου της βοήθειας από 3 σε 4 χρόνια, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση όλα θα αναβληθούν.