Ανησυχητική για την πορεία της ιταλικής οικονομίας είναι τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικών Ερευνών ISTAT. Σύμφωνα με αυτά, το ιταλικό δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε στο 3,9% του ΑΕΠ το 2011 από το 4,6% που ήταν το 2010, αποκλίνοντας οριακά από τον στόχο που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση της Ρώμης (3,8%).

Το ανησυχητικό όμως είναι η εκτίναξη του δημοσίου χρέους της Ιταλίας στο 120,1% από το 118,7% που ήταν το 2010. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1996. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διολίσθηση της ιταλικής οικονομίας στην ύφεση πιθανότατα θα επιδεινώσει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Το 2011 το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει ανάπτυξη 1%. Η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχει υιοθετήσει μέτρα λιτότητας που σίγουρα δεν θα βοηθήσουν την ιταλική οικονομία να ανακτήσει την αναπτυξιακή ορμή της, αναφέρει η γαλλική Les Echos.

Η κυβερνητική πρόβλεψη για ύφεση μόνο 0,4% το 2012 είναι πολύ επισφαλής, κατά την οικονομική εφημερίδα. Άλλωστε οι διεθνείς οργανισμοί είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει για το τρέχον έτος συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 1,3%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση κατά 2,2%.

Η Ιταλία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2011, έπειτα από μια συρρίκνωση κατά 0,2% που σημείωσε το τρίτο τρίμηνο. Και η αρνητική ανάπτυξη επί δύο συναπτά τρίμηνα αποτελεί ως γνωστόν τον τεχνικό ορισμό της οικονομικής ύφεσης.

Την πιο αισιόδοξη προοπτική για την Ιταλία αναμφισβήτητα την παρέχει η… Standard & Poor’s. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η Ιταλία μπορεί να ανακτήσει τη βαθμίδα Α που απώλεσε τον Ιανουάριο.

«Το πρώτο στάδιο για την Ιταλία είναι να αλλάξει την προοπτική της από αρνητική σε θετική. Κι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του χρέους της, από την ανάπτυξη και από τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση», δήλωσε στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore η Μίριαμ Φερνάντες ντε Χερέδια, υπεύθυνη για τις αξιολογήσεις κρατών της Standard & Poor’s στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η εκπρόσωπος του οίκου θεωρεί ότι η άφιξη στην εξουσία της κυβέρνησης Μόντι απέτρεψε την περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας.