Σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ολλανδίας άφησε έκπληκτους τους πολίτες της χώρας, τις διεθνείς αγορές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο», δήλωσε διευθυντής πιστωτικού ιδρύματος στο Άμστερνταμ.

Δικαιολογημένη η έκπληξή τους. Διότι η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία βρίσκεται τυπικά σε ύφεση. Το τελευταίο τέταρτο του 2011 η οικονομία της σημείωσε κάμψη 0,7% και το προηγούμενο τέταρτο είχε σημειώσει κάμψη 0,4%. Ωστόσο, συνολικά το 2011 η ολλανδική οικονομία σημείωσε άνοδο 1,2%. Όμως, σύμφωνα με τα καθιερωμένα μια χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση όταν η οικονομία της υποχωρεί σε δυο διαδοχικά τρίμηνα.

Η μείωση των εξαγωγών, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και η κάμψη ως 1.8% στον οικοδομικό τομέα είναι οι κύριες αιτίες της ύφεσης.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας ο υπουργός Οικονομικών Μάξι Βέρχαγκεν δήλωσε ότι η οικονομία δεν πρόκειται να σημειώσει ανάπτυξη αν δεν γίνουν «σοβαρές δομικές αλλαγές». Προανήγγειλε ότι θα περικοπούν μισθοί και άλλες δημόσιες δαπάνες και ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα αρχίσει σχετικές συζητήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες τον Μάρτιο.