Το 2011 ήταν μια ακόμα δύσκολη χρονιά για τη Goldman Sachs καθώς για δεύτερο συνεχές έτος σχεδόν όλοι οι τομείς δραστηριότητας της αμερικανικής τράπεζας σημείωσαν κάμψη με αποτέλεσμα τα κέρδη να υποχωρήσουν κατά 47% σε σχέση με το 2010.
Ομως, η τράπεζα φρόντισε να σταθεί αντάξιά της φήμης της ως του «πιο γενναιόδωρου εργοδότη» στις ΗΠΑ. Τα μπόνους που δόθηκαν στα στελέχη ανήλθαν κατά μέσο όρο στις 367.000 κατ’άτομο, σημειώνοντας πτώση μόλις 15% σε σχέση με το 2010. Συνολικά οι αποδοχές (τακτικές και πρόσθετες) των 33.300 υπαλλήλων και συνεργατών της τράπεζας ανήλθαν στο 42% των ετήσιων κερδών, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό (40,5%) την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί ότι το 2011 το προσωπικό της εταιρείας συρρικνώθηκε κατά περίπου 1% (400 εργαζόμενοι) τότε η πραγματική κατά κεφαλή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Πάντως ακόμα και τα συνολικά αποτελέσματα της τράπεζας ήταν κάθε άλλο παρά απογοητευτικά καθώς παράγοντες της αγοράς ήταν προετοιμασμένοι για ακόμα μεγαλύτερη μείωση εσόδων και κερδών. Αλλωστε η κερδοφορία της τράπεζας ανήλθε στα 4,44 δισ. δολάρια αποζημιώνοντας τους μετόχους της με 4,4 δολάρια ανά μετοχή. Πάντως οι φόβοι για επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης αλλά και η αβεβαιότητα που προκαλεί η «αναιμική» ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσουν τη διοίκηση της τράπεζας σε ένα νέο πρόγραμμα «προσαρμογής των μεγεθών στο εξωτερικό περιβάλλον» όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής κ. Ντέιβιντ Βίνιαρ. Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση του προσωπικού εντός του έτους κατά 1000 άτομα με στόχο την εξοικονόμηση 1,4 δισ. δολαρίων.