Έχει στοιχιώσει στην Ευρώπη: Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη συζήτηση για την κρίση του ευρώ, είτε ως παράδειγμα προς αποφυγή, είτε ως υπόδειγμα αποτυχημένης διαχείρισης.

Αυτό συνέβη χθες και στο συνέδριο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD στο Βερολίνο.

«Η Μέρκελ μιλά με δυο γλώσσες για την Ελλάδα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ, που ήταν ο εισηγητής της απόφασης για την Ευρώπη. «Μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης τονίζει την ανάγκη αλληλεγγύης. Στην επαρχία όμως, όταν νομίζει ότι βρίσκεται απαρατήρητη, καταφέρεται ανενδοίαστα κατά των δήθεν τεμπέληδων κατοίκων του ευρωπαϊκού Νότου».

Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον της μονόπλευρης πολιτικής της λιτότητας, που έχει επιβληθεί στην Αθήνα από την τρόικα υπό την αιγίδα του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου. Η πολιτική αυτή, τόνισε, καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε συνεχή μαρασμό. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι η άμεση προώθηση του πολυθρύλητου ευρωπαϊκού «σχεδίου Μάρσαλ» για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ.Σταϊνμάγιερ, που είναι ένας από τους τρεις πιθανούς υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στις εκλογές του 2013 (οι άλλοι δυο είναι ο πρόεδρος του κόμματος Σίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρώην υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ) επέκρινε τη συνολική διαχείριση της κρίσης από την Άνγκελα Μέρκελ. «Η Ευρώπη καίγεται» είπε -από την Ιταλία έως την Ισπανία και τη Γαλλία. Αλλά η καγκελάριος ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά, αντί να τη σβήνει.

Παράλληλα επέκρινε το νέο πολιτικό προσωπικό στην Ευρώπη, «άδειαζοντας» τους τραπεζίτες, όπως το Λουκά Παπαδήμο και το Μάριο Μόντι, που έγιναν πρωθυπουργοί σε προβληματικά κράτη. Το γεγονός, ότι η κυβέρνηση αυτών των χωρών ανατέθηκε «σε πρώην διευθυντές της Goldman Sachs» είπε, δεν προοιωνίζεται τίποτα το καλό.

Αντίθετα επαίνεσε το Γιώργο Παπανδρέου για το «θάρρος» του να αντιταχθεί στη «Μερκοζί» (από «Μέρκελ» και «Σαρκοζί») και να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με το δεύτερο πακέτο βοήθειας. «Θυσίασε την καριέρα του στο βωμό των δημοκρατικών ιδεών» είπε.

Για πολλούς αναλυτές ωστόσο, ο έπαινος αυτός ήταν διφορούμενος. Κι αυτό επειδή ο πρώην έλληνας πρωθυπουργός δεν προσκλήθηκε στο συνέδριο του SPD ούτε καν με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς – την ίδια στιγμή, που η συμμετοχή ξένων αντιπροσώπων σημείωνε, όπως διαπίστωσε με περηφάνια ο κ.Σταϊνμάγιερ, συμμετοχή-ρεκόρ.

«Για τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, ο Παπανδρέου είναι καμένο χαρτί» συμπέρανε ένας από αυτούς. Το τελευταίο του καταφύγιο στη Γερμανία, πρόσθεσε, είναι οι Πράσινοι, που τον υποδέχθηκαν σαν δικό τους «σύντροφο» πριν από μια εβδομάδα στο συνέδριό τους στο Κίελο.

Οι σύνεδροι αποδέχθηκαν σχεδόν ομόφωνα την απόφαση για την Ευρώπη, που παρουσίασε ο κ.Σταϊνμάγιερ και η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής σημεία:

– την «αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας» μέσω μεγαλόπνοου προγράμματος επενδύσεων στην πραγματική οικονομία

– την έκδοση ευρωομολόγων

– τη φορολόγηση των χρηματιστικών αγορών, και

– τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «ταμείου απεξόφλησης των χρεών» και τη μακροπρόθεσμη μείωσή τους στο 60% του ακαθάριστου εισοδήματος κάθε χώρας, έτσι όπως πρότειναν πρόσφατα οι πέντε «σοφοί» εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης.

Την παράσταση έκλεψε βέβαια χθες ο 92χρονος πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος παρουσίασε το δικό του όραμα για την ενωμένη Ευρώπη.

Αυτό συνοδευόταν από δυο «προειδοποιήσεις»: Πρώτον, ότι η Γερμανία δεν επιτρέπεται να απομονωθεί διεθνώς και ιδίως στην Ευρώπη ακολουθώντας έναν «ιδιαίτερο γερμανικό δρόμο» και επιδιδόμενη σε νέους «λεονταρισμούς».

Και δεύτερον, ότι το Βερολίνο πρέπει να σταματήσει να προβάλει τη γερμανική πολιτική και οικονομική οργάνωση ως υπόδειγμα στους άλλους ευρωπαίους. Το γερμανικό παράδειγμα, είπε, είναι «μόνο ένα ανάμεσα σε πολλά άλλα».

«Αν εμείς οι Γερμανοί παρασυρθούμε πάλι και – στηριγμένοι στην οικονομική μας δύναμη – απαιτήσουμε να γίνουμε οι καθοδηγητές της Ευρώπης, ή τουλάχιστον primus inter pares (σ.σ.: πρώτοι ανάμεσα σε ίσους) τότε θα αντισταθεί σε αυτό επιτυχώς ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των γειτόνων μας» πρόσθεσε.

Παράλληλα τόνισε, ότι η βοήθεια στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας. Πέρα από αυτό όμως, τόνισε, είναι αναγκαία και η εκδήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια συμπονετική καρδιά» δήλωσε. «Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας – και πριν από όλα προς την Ελλάδα».

Συναισθηματική δήλωση, που προκάλεσε θύελλα χειροκροτημάτων και ερμηνεύθηκε στο συνέδριο ως η τελευταία πολιτική παρακαταθήκη του Χέλμουτ Σμιτ.