Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Manager Magazin (του ομίλου SPIEGEL), με τίτλο «Οι γερμανικές εταιρείες προσελκύουν νεαρούς Έλληνες», αναφέρει:

Οι έλληνες νέοι χάνουν τις ελπίδες τους σε μια χώρα που βιώνει την οικονομική ύφεση και γι’ αυτό αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Οι γερμανικές εταιρείες απλώνουν τις κεραίες τους προς την Αθήνα και βρίσκουν εκεί καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των νέων στην Ελλάδα σκέπτεται να φύγει στο εξωτερικό, για να αναζητήσει μια θέση εργασίας. «Πολλοί λένε ότι στην Ελλάδα δεν έχουν πλέον κανένα μέλλον και πρέπει να φύγουν, ασχέτως πώς», λέει η διευθύντρια του γλωσσικού τμήματος του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών Ulrike Drißner, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για την εκμάθηση Γερμανικών αυξάνεται.

Γερμανικές εταιρείες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ορισμένες εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κάνουν επενδύσεις και εντάσσουν ντόπιους νέους στο εργατικό δυναμικό τους. Πολλές άλλες ελπίζουν να βρουν το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, που στη Γερμανία παρουσιάζει έλλειψη, όπως γιατρούς, μηχανικούς κλπ.

Ήδη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μία μεγάλη έκθεση εκ μέρους του γερμανικού ΟΑΕΔ (Bundesagentur für Arbeit) για πρόσληψη γιατρών σε γερμανικά νοσοκομεία και εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον νέων ελλήνων επιστημόνων. Τον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα έκθεση με στόχο την προβολή θέσεων εργασίας στη Γερμανία για μηχανικούς.

«Το επίπεδο εκπαίδευσης στην Ελλάδα μας δείχνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε πολύ κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό από την Ελλάδα για τη Γερμανία», δηλώνει η ειδική σε θέματα ευρέσεως εργασίας Brigitte Schmieg, διευθύντρια του τομέα Incoming της Υπηρεσίας ZAV.

«Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μια κλασική συμπεριφορά εντός μιας νομισματικής ένωσης», λέει ο Herbert Brücker του Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς Εργασίας και Επαγγελμάτων (ΙΑΒ). Ο ίδιος θεωρεί ότι και η Ελλάδα και η Γερμανία θα κερδίσουν από αυτή την εξέλιξη.

Τα ελληνικά ΜΜΕ (όπως και τα ισπανικά) όμως βλέπουν επικριτικά το κύμα μετανάστευσης νέων στο εξωτερικό. Μιλούν για brain – drain, που μακροπρόθεσμα θα κάνει την κοινωνία να υποφέρει. Το κύμα μαζικής φυγής θα μειώσει τις επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και το κατά κεφαλήν βάρος του χρέους θα αυξηθεί σε μια συρρικνούμενη εθνική οικονομία.