Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού δεν κατάφεραν να βρεθούν πάνω από το στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τον Φεβρουάριο αντί να αυξηθούν, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα, παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά περίπου 9,5%.

Από την άλλη, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την πλευρά των εισπράξεων του ΦΠΑ που έχει αυξηθεί το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά περίπου 7,5%. Αυτό αποδεικνύει ότι μεγάλο ποσοστό λιανεμπορικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών κόβουν αποδείξεις και ο φοροελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει αρχίσει να ανεβάζει «στροφές».

Συνολικά το πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2010 κατά περίπου 9%. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα διαμορφώνεται περίπου στα 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία των εσόδων καθώς ακόμη δεν έχουν εισπραχθεί μία σειρά φόρων όπως είναι για παράδειγμα το ΕΤΑΚ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις (καταβάλλεται σε δόσεις).

Από την άλλη, πλήγμα για τα έσοδα αποτελεί η ύφεση στην οικονομία και η μειωμένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις λόγω της ευνοϊκής φορολογικής κλίμακας για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα θα αυξηθούν ακόμη περισσότεροι από τους διεξοδικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ, την επιβολή αυστηρών προστίμων και το κυνήγι στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες που συστηματικά τα τελευταία χρόνια αγνοούν τις οχλήσεις των εφοριακών.