Την «πλήρη απώλεια της ελληνικής αξιοπιστίας» παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικώνσε συνέντευξή του στο «Spiegel», που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα. Όπως μάλιστα επισημαίνει η απώλεια της αξιοπιστίας δεν σχετίζεται τόσο με τα απόλυτα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας καθώς «δεν μας πιστεύει κανείς, επειδή τα στατιστικά στοιχεία μας δεν έστεκαν».

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και μιλώντας στους «New York Times», ζήτησε υπομονή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι «μεταρρυθμίσεις δεν αποδίδουν εν μία νυκτί».

Για τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιστροφή του κλίματος ο έλληνας υπουργός Οικονομικώναναφέρθηκε μεδηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». «Εισάγουμε κάποια μέτρα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες καθώς βλέπουμε την ανάγκη που υπάρχει να στείλουμε ακόμα πιο ισχυρά μηνύματα από αυτά που έχουμε στείλει».Και πρόσθεσε: «Είναι σαφές τι πρέπει να γίνει. Χρειάζεται πολιτική βούληση και βούληση υπάρχει. Πρέπει να ακολουθήσουν σαφείς δράσεις», τόνισε χαρακτηριστικά και απέκλεισε κάθε σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο διογκωμένο δημόσιο τομέα. «Αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς για το 2009 είναι τρομακτικοί από άποψης των υπερβάσεων των δαπανών. Πέρυσι έμεινα έκπληκτος όταν διαπίστωσα ότι ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προσληφθεί 29.000. Το 2010 θα παγώσουμε τις προσλήψεις». Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο φετεινός προϋπολογισμός θα είναι ο πιο δύσκολος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974».

Καταλήγοντας,ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε για άλλη μία φορά κατηγορηματικά τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας, σημειώνοντας ότι «το σημαντικότερο ίσως αυτή τη στιγμή είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη».

Το «μπαράζ» των συνεντεύξεων του κ. Παπακωνσταντίνου σε διεθνή Μέσα συνεχίστηκε με το ραδιόφωνο του BBC όπου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν είναι η επόμενη Ισλανδία, ούτε το επόμενο Ντουμπάι».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει αυτό το κλίμα,πραγματοποιείαυτήν την εβδομάδαταξίδια αστραπή σεευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη διάρκεια των οποίων θαενημερώσει τους εταίρους επί των κυβερνητικών σχεδίων για δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα βρεθείαύριο στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ταξιδέψει την ίδια ημέρα στο Παρίσι όπου θα τον περιμένει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.

Την Τετάρτη, ο Γ.Παπακωνσταντίνου θα επισκεφτεί το Λονδίνο, ενώ σε όλες τις συναντήσεις του θα συνοδεύεται από αξιωματούχους του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), οι οποίοι θα υποστηρίξουν τον Έλληνα υπουργό στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα -εν όψει, μάλιστα, της έναρξης του δανειακού προγράμματος για το 2010.

Εν τω μεταξύ, ενώ ο Έλληνας υπουργός θα βρίσκεται στην «εκστρατεία ευρωπαϊκής πίστης», στην Αθήνα αναμένεταισήμερα κλιμάκιο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, το οποίο θα εξετάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος «βαθμολογεί» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με Α1, έχοντας θέσει την αξιολόγησή της υπό αναθεώρηση (προς τα κάτω) από τον Οκτώβριο.