Από τη Λευκάδα του Μεσοπολέμου, την κεντρική αγορά της κατοχικής περιόδου και τις εμπορικές της περιπλανήσεις στο χονδρεμπόριο της μεταπολεμικής Ελλάδας, η οικογένεια Σκλαβενίτη στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα ανέδειξε την εταιρεία I. & Σ. Σκλαβενίτη AEE μία από τις κορυφαίες του ελληνικού λιανεμπορίου. Ο τζίρος της προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή της Αττικής, αφού μόνο σε αυτή την αγορά διαθέτει παρουσία, και μάλιστα ηγεμονική. Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, το μερίδιό της υπερβαίνει το 40%. Στη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων δέχθηκε προτάσεις εξαγοράς από αρκετούς μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς του παγκόσμιου λιανεμπορίου, όπως η γαλλική Carrefour, που κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά, και η αγγλική Tesco, από τους σημαντικότερους βρετανικούς λιανεμπορικούς ομίλους. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μέτοχοι της εταιρείας – οι οικογένειες Σκλαβενίτη και Παπαδόπουλου – αρνήθηκαν να ενδώσουν ακόμη και στις περιπτώσεις των «λευκών επιταγών» που τους προσφέρθηκαν.


Το πρωί της περασμένης Πέμπτης ο Σπύρος Σκλαβενίτης, εκ των τριών ιδρυτών της εταιρείας – ο Γιάννης Σκλαβενίτης απεβίωσε το 1993 και ο Μιλτ. Παπαδόπουλος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 – απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών. «Ο κύριος Σπύρος», όπως τον αποκαλούσαν οι προμηθευτές της εταιρείας και οι υπάλληλοί της, ήταν για πολλά χρόνια «σημείο αναφοράς στην αγορά» και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που εταιρείες, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά και ανταγωνιστές του καθόρισαν την επιχειρηματική τους πολιτική με βάση τις επιλογές του «κυρίου Σπύρου». Στην κεφαλή της εταιρείας βρέθηκε μόνος του από το 1993, όταν αιφνιδίως πέθανε ο αδελφός του Γιάννης, και κατόρθωσε να την οδηγήσει σε μια πολύ πιο σύνθετη απ’ ό,τι στο παρελθόν πραγματικότητα, σε σημείο ώστε ξένοι «πραγματογνώμονες» να την αποκαλέσουν ελληνικό φαινόμενο.


H σταδιοδρομία του στο αθηναϊκό εμπόριο αρχίζει από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Ως και το 1969 η παρέα των τριών συνεταίρων ασχολείται μόνο με το χονδρεμπόριο.


Τη χρονιά εκείνη ανοίγει το πρώτο σουπερμάρκετ στον Κηφισό. Και 36 χρόνια αργότερα (το 2004), διαθέτοντας 36 καταστήματα και απασχολώντας 6.000 εργαζομένους, η εταιρεία I. & Σ. Σκλαβενίτη AEE πραγματοποιεί πωλήσεις 800,25 εκατ. ευρώ, έναντι 764,808 εκατ. ευρώ το 2003, ενώ τα προ φόρων κέρδη της ανέρχονται σε 16,429 εκατ. ευρώ, έναντι 21,502 εκατ. ευρώ το 2003.