Επίτιμος δημότης της Κω ανακηρύχθηκε ο πεζογράφος, ακαδημαϊκός και τέως πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 6 Αυγούστου στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι).

Μία ημέρα πριν από την πανσέληνο του Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του μουσείου, και ενώ το νησί αγωνίζεται δυναμικά να ανακάμψει από τα τραύματα του σεισμού του Ιουλίου, οι τοπικές αρχές και οι δημότες της Κω κατέκλυσαν το Χάνι για να τιμήσουν τον έλληνα συγγραφέα «αναγνωρίζοντας την αγάπη του για την Κω, το ήθος και την πολυσχιδή προσωπικότητά του, το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα συμβάλλοντας στη διεθνή ανάδειξη της αξίας του ελληνικού πολιτισμού», σύμφωνα με τη σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία διάβασε ο πρόεδρός του Αντώνης Κρητικός.

«Ο Δήμος της Κω αισθάνεται ξεχωριστή υπερηφάνεια ανακηρύσσοντας ως επίτιμο δημότη τον Θανάση Βαλτινό. Έναν άνθρωπο που η δραστηριότητά του εκτείνεται πέραν της ιδιότητας του συγγραφέα. Έναν κατεξοχήν πνευματικό άνθρωπο, εραστή του πνεύματος και της τέχνης», ανέφερε στην προσφώνηση του τιμώμενου ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, συνεχίζοντας: «Ο Θανάσης Βαλτινός στα έργα του κατάφερε να αναδείξει ένα κυρίαρχο στοιχείο: τη γνησιότητα. Είναι ο χαρακτήρας του η γνησιότητα. Προσδιορίζει τους κώδικες και τον τρόπο ζωής του. Ακόμα και ως πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Θανάσης Βαλτινός διατήρησε την αυθεντικότητα και τη γνησιότητά του. Ο σημαντικότερος πεζογράφος της εποχής μας, έχει δώσει το πλέον εμβληματικό έργο που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού». Και υπογράμμισε: «Θεωρώ επίσης ότι ο Θανάσης Βαλτινός έχει θέσει με απόλυτο τρόπο τα όρια ανάμεσα στην έννοια του λαϊκού και του λαϊκισμού. Αδιαφορώντας για το προσωπικό του κόστος κολύμπησε πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα. Δεν ανέβηκε στο κύμα του λαϊκισμού γιατί ο Θανάσης Βαλτινός έχει διασχίσει τις ταραγμένες θάλασσες της ελληνικής Ιστορίας. Η Κως αποδίδει σήμερα ως οφείλει μια τιμή σε έναν πραγματικό φίλο του νησιού που έχει βοηθήσει την Κω αθόρυβα και ουσιαστικά».

Μετά την επίδοση της τιμητικής πλακέτας του επίτιμου δημότη, ο Θανάσης Βαλτινός δηλώνοντας «εξαιρετικά συγκινημένος» ευχαρίστησε τις αρχές του τόπου και τους «συμπατριώτες» του για την τιμή.

Για την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του Θανάση Βαλτινού μίλησαν ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκός Θεόδωρος Παπαγγελής και η φιλόλογος και κριτικός βιβλίου του «Βήματος» Λαμπρινή Κουζέλη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του ανέκδοτου διηγήματος «Πρόσφυγες» από τον ίδιο τον Θανάση Βαλτινό, το οποίο εξήγησε ότι «αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια της ελληνικής Ιστορίας κάνοντας έναν μακρινό συσχετισμό με το κύμα προσφύγων που καταφθάνουν εδώ».