Με δύο τραγωδίες, «Επτά επί Θήβας» και «Μήδεια» από άνδρες, δίνεται η εφετινή, διπλή πρεμιέρα στα αρχαία θέατρα της αργολικής γης. Tο εφετινό πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί στις 19 Αυγούστου με τη γιορτή λήξης «Εδώ είν’ αλώνι για χορό» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στις αρχές Αυγούστου για το Μικρό, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Θεωρήθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του περασμένου καλοκαιριού, γι’ αυτό και επιστρέφει ανοίγοντας τα εφετινά Επιδαύρια. Είναι η τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας», μια από τις λιγότερο δημοφιλείς και όχι ιδιαίτερα παιζόμενες, που ωστόσο κέρδισε κοινό και κριτική με την καθαρή, ευρωπαϊκή ματιά της. Στη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ετεοκλή ο Γιάννης Στάνκογλου έδωσε ίσως την καλύτερη ερμηνεία της ως τώρα πορείας του. Στους υπόλοιπους ρόλους η Κλειώ Δανάη Οθωναίου, η Ιώβη Φραγκάτου, ο Γιώργος Καύκας, ο Αλέξανδρος Τσακίρης, ο Γιώργος Παπανδρέου και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών. Την Παρασκευή και το Σάββατο στις 21.00. Θα ακολουθήσει περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν τα έργα: «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη με τον Κώστα Καζάκο (7-8/7), «Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου (14-15/7), «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε μουσική Νίκου Κυπουργού και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη με τον Τζίμη Πανούση (21-22/7) από το Εθνικό Θέατρο, «Αλκηστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τη Μαρία Κίτσου (28-29/7), επίσης από το Εθνικό, «Μήδεια» του Ευριπίδη από το Θέατρο Τέχνης και τη Μαριάννα Κάλμπαρη με τη Μαρία Ναυπλιώτου (4-5/8), «Πέρσες» του Αισχύλου από τον ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (11-12/8).
Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου πρεμιέρα θα κάνει ο Δημήτρης Καραντζάς με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε μια παράσταση που, όπως επισημαίνεται, επιχειρεί να ανασύρει και να τοποθετήσει το ζήτημα «Μήδεια» στο επίκεντρο. Τρεις άνδρες, τρεις ηθοποιοί, ο Γιώργος Γάλλος, ο Χρήστος Λούλης και ο Μιχάλης Σαράντης, βρίσκονται πάνω στη σκηνή προκειμένου να αναρωτηθούν, να επανεξετάσουν, να προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις στον «θρύλο» της Μήδειας από αντρική σκοπιά. Πού εκείνη υποκρίνεται, σε ποια σημεία επιχειρηματολογεί επαρκώς, ποια μέρη του έργου είναι αμιγώς λογικά και δικαιολογημένα και πού σφάλλει;
Με τη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη και σε διασκευή – δραματουργική επεξεργασία του Δημήτρη Καραντζά και της Θεοδώρας Καπράλου. Θα δοθούν τρεις παραστάσεις: την Παρασκευή στις 21.00 και το Σάββατο στις 21.00 και στις 23.59. Η παράσταση θα έχει αγγλικούς υπότιτλους.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει την παράσταση «Αφιξις» από την Ιώ Βουλγαράκη και την ομάδα Πυρ (7-8/7) με αφετηρία την «Οδύσσεια», τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη από τον Παντελή Δεντάκη (21-22/7) και τέλος τη διπλή παράσταση του διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι που σκηνοθετεί τα έργα «Πορμηθέας Δεσμώτης» και «Ικέτισσες» του Αισχύλου (4-5/8), στα γαλλικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ