Εχει ψηφιστεί ως μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών από τους χρήστες της κορυφαίας κινηματογραφικής ιστοσελίδας Internet Movie Database (imdb) και θεωρείται θαυμάσιο δείγμα γερμανικού εξπρεσιονισμού της δεκαετίας του 1920. Πρόκειται για τον «Φάουστ» (1926), την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλούς έργου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε που σκηνοθέτησε ο μεγάλος γερμανός μάστορας Φρίντριχ Βίλχεμ Μουρνάου. Είχε προηγηθεί το «Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου» (1922), ένα από τα σημαντικότερα έργα του βωβού κινηματογράφου.
Διάρκειας 85 λεπτών, ο «Φάουστ» του Μουρνάου πραγματεύεται τον αρχέτυπο μύθο του γέρου ο οποίος προκειμένου να αποκτήσει ξανά τα νιάτα του πουλάει την ψυχή του στον διάβολο. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου 1926, την εποχή που ο γερμανικός εξπρεσιονισμός βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Υμνήθηκε για την καλλιτεχνική αρτιότητά της (από τότε ο «Φάουστ» έχει μεταφερθεί σε παραπάνω από 200 εκδοχές στη μεγάλη οθόνη, με πιο πρόσφατη εκείνη του Αλεξάντερ Σοκούροφ –αν και οι περισσότερες είναι γερμανικές).
Εφέτος ο «Φάουστ» του Μουρνάου επελέγη από το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου για να παρουσιαστεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η προβολή σε προσφάτως ανακαινισμένη κόπια από την Ταινιοθήκη της Γερμανίας θα γίνει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 19.15, στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος και Πατησίων). Με αυτή την προβολή το Πανόραμα επιστρέφει σε έναν αγαπημένο θεσμό που καθιέρωσε από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσής του: τη συνοδεία ζωντανής κλασικής μουσικής με βωβή ταινία.
Στην ταινία του Μουρνάου, ο δαίμονας Μεφίστο στοιχηματίζει με τον Θεό ότι μπορεί να καταστρέψει την ψυχή του Φάουστ, ενός ευσεβούς αλχημιστή τον οποίο υποδύεται ο μεγάλος γερμανός ηθοποιός Εμίλ Γιάνινγκς. Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας πανούκλας και μετά την αποτυχία του να σταματήσει τον θάνατο, ο Φάουστ απελπίζεται και καίει τα βιβλία του. Ο Σατανάς στέλνει τον Μεφίστο για να δελεάσει τον Φάουστ, αρχικά παρέχοντάς του γνώση για τη θεραπεία της πανούκλας και στη συνέχεια με το να επαναφέρει τη νεότητά του για μία ημέρα.
Οσο για τη συνοδευτική μουσική στην προβολή της ταινίας, θα είναι του Νίκου Πλάτανου, σταθερού συνεργάτη του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής του ο Πλάτανος συνέθεσε και εκτέλεσε ζωντανά στο πιάνο τη μουσική για κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου όπως η «Αυγή» και «Ο τελευταίος άνθρωπος» του Μουρνάου, ο «Ενοικος» του Αλφρεντ Χίτσκοκ κ.ά.
Ο Πλάτανος σπούδασε πιάνο με τη Ναταλία Μιχαηλίδου και Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση Μουσικής Κινηματογράφου στην Ecole Normale de Musique de Paris, δίπλα στον Aντουάν Ντουαμέλ, εμβληματικό συνθέτη της Nouvelle Vague. Εχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ελληνικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ, Θέατρο Τέχνης κ.ά.) και σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Γιώργος Λαζάνης, ο Στάθης Λιβαθινός, η Ρούλα Πατεράκη και η Εφη Θεοδώρου. Εχει επίσης συνθέσει τραγούδια σε στίχους μεγάλων ποιητών και σύγχρονων στιχουργών (Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης, Κ. Δημουλά, Γ. Κοροπούλης) και τα έχει παρουσιάσει σε δίσκους ή συναυλίες με σημαντικούς ερμηνευτές –Γιώργος Νταλάρας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Κανά, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Θάνος Ανεστόπουλος και Υπόγεια Ρεύματα.
Προσφάτως παρουσίασε τον δίσκο «Αμίλητη Ιστορία» που περιλαμβάνει 10 τραγούδια του σε ποίηση της Ελένης Αρβελέρ και ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Ο Πλάτανος έχει γράψει μουσική για την ταινία «Λόγοι και αμαρτήματα» του Βασίλη Μαζωμένου και «Πρώτη Φορά » της Μαριτίνας Πάσσαρη.

HeliosPlus