Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 15 Ιουνίου διάλεξη του λογοτέχνη Πέτρου Μάρκαρη στο πλαίσιο των «Καταθέσεων Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος αναβάλλεται για την Τετάρτη 22 Ιουνίου, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, δηλαδή στις 18.00 στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος (2ος όροφος). Είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου.

Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι δυνατή μία ώρα πριν από την έναρξη της διάλεξης. Για την είσοδο στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ή δημοσιογραφικής ταυτότητας.

Η διάλεξη θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τη σχέση του συγγραφέα με τις πόλεις στις οποίες έζησε, την Κωνσταντινούπολη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Βιέννη και την Αθήνα. Ο κ. Μάρκαρης θα περιγράψει την Κωνσταντινούπολη των νεανικών του χρόνων και τις σχέσεις μεταξύ των Τούρκων και των μειονοτήτων που ζούσαν εκεί στις δεκαετίες του ΄40 και του ΄50. Η Βιέννη υπήρξε για τον συγγραφέα η πόλη που του άνοιξε τις πύλες της Ευρώπης.

Ο κ. Μάρκαρης θα περιγράψει επίσης τους λόγους της εγκατάστασής του στην Αθήνα και το πώς η ελληνική πρωτεύουσα κατέληξε να γίνει η «ηρωίδα» των μυθιστορημάτων του. Στο δεύτερο σκέλος της διάλεξής του, ο συγγραφέας θα ερευνήσει τη σημασία των πόλεων στο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα και το πώς οι πόλεις εξελίχθηκαν σε έναν από τους κυριότερους πρωταγωνιστές του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος.