Με την έννοια της πολυτέλειας ασχολείται η έκθεση «What is Luxury?»που θα παρουσιαστεί στο μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, από το Σάββατο 25 Απριλίου ως τις 27 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από εκατό αντικείμενα άσκοπης, αλλά ανεκτίμητης πολυτέλειας μεταξύ των οποίων ένα καπέλο φτιαγμένο από χρυσές κλωστές και ένα κολιέ από φυσαλίδες.
«Θέλουμε οι επισκέπτες να αναρωτηθούν ποια είναι η έννοια της πολυτέλειας για αυτούς, προσωπικά, αλλά και γενικά», δηλώνει η Τζάνα Σολζ, μία από τις εφόρους του μουσείου.
Ένα αντικείμενο της εννοιολογικής τέχνης όπως το χρυσό καπέλο εγείρει σκέψεις για την πολυτέλεια, την λειτουργικότητα σε αντίθεση με την διακόσμηση, την χρήση και την κατάχρηση. Παράλληλα, το καπέλο αποτελεί μέρος μιας παράδοσης ταλαντούχων Ετρούσκων χρυσοχόων, καθώς ο δημιουργός του, ο Τζιοβάνι Κορβάτζα εκπαιδεύτηκε για χρόνια δίπλα στους απογόνους των παραπάνω χρυσοχόων, στην Πάδοβα της Βενετίας για να μάθει πώς να γνέθει και να πλέκει τις χρυσές ίνες.
Από την άλλη, το κολιέ από φυσαλίδες της Νόρα Φοκ δημιουργεί άλλου είδους ερωτήματα, όπως αν είναι το υλικό, το ντιζάιν, η προσπάθεια του δημιουργού ή η ιστορία που κρύβεται πίσω από το αντικείμενο που το καθιστά πολυτελές. Το κολιέ αυτό, όχι μόνο δίνει μια μόνιμη μορφή στις «εφήμερες» φυσαλίδες, αλλά όποιος το φορέσει , μοιάζει σα να χάνεται μέσα στους αφρούς της μπανιέρας, σα να ενδίδει σε μια πολύτιμη «πολυτέλεια».
Τα τελευταία χρόνια, πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί σχετικά με την έννοια της πολυτέλειας. Οι οικονομολόγοι αναρωτιούνται πως γίνεται, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, να πηγαίνει τόσο καλά η βιομηχανία των πολύτιμων αγαθών.
Η απάντηση βρίσκεται στη νέα κοινωνική τάξη πλουσίων που έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που επιθυμούν να έχουν στην κατοχή τους αντικείμενα σπάνια και όμορφα και έτσι στρέφονται προς την αναζήτηση της πολυτέλειας. Ακόμα και οι ιστορικοί έχουν ασχοληθεί με την πολυτέλεια, καθώς η ανταλλαγή πολυτελών αγαθών, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ιστορικές περιόδους, για να τονώσει τις σχέσεις μεταξύ χωρών και να κατοχυρώσει πολιτικές συμμαχίες.
Τέλος, η έκθεση εξετάζει το μέλλον της πολυτέλειας απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που παίζουν ο χρόνος, ο χώρος, η ευημερία, το ταλέντο και η πρόσβαση στους διαθέσιμους πόρους στον καθορισμό των επιλογών και των φιλοδοξιών των ανθρώπων.
Γιώτα Φλώρου