Το «Vinyl is back», η κορυφαία διοργάνωση για το βινύλιο, έχοντας πλέον καταξιωθεί ως το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν τη μουσική και τον ιδιαίτερο ήχο των δίσκων βινυλίου, επανέρχεται για μία ακόμη φορά.
Η μυσταγωγία της ακρόασης του βινυλίου, όταν η βελόνα του πικάπ μπαίνει στα αυλάκια του και ο ζεστός ήχος του αναβλύζει από τα ηχεία, έφερε κοντά μια ομάδα ανθρώπων που δημιούργησαν το «Vinyl is back». Μια εκδήλωση που ζωντανεύει το όνειρο κάθε λάτρη της μουσικής την οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε μαζικά ο κόσμος. Εκεί, εκτός από συναυλίες, το κοινό έχει τη δυνατότητα να βρει ιδιώτες/συλλέκτες δίσκων, αξεσουάρ για βινύλια, αφίσες, καταστήματα πώλησης δίσκων κ.τ.λ.
«Ψυχή» της εκδήλωσης αυτής είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Αλεξίου, ο οποίος ως «εραστής» και συλλέκτης του βινυλίου κρύβεται πίσω από αυτή τη διοργάνωση αλλά και πραγματικός φίλος της μουσικής. «Αν και δεν είχα ουδέποτε μεγάλη οικονομική άνεση, η μουσική και το βινύλιο ήταν το οξυγόνο μου. Οταν δεν έχω λεφτά να πάρω δίσκους, νιώθω να πνίγομαι, πέφτω σε κατάθλιψη. Από μικρός ένιωθα γεμάτος και πλούσιος ακούγοντας βινύλια. Το καλύτερό μου πάντα ήταν να ακούω έναν δίσκο να παίζει στο πικάπ και να σκέφτομαι ή να μη σκέφτομαι. Ετσι νιώθω ολοκληρωμένος. Εκανα μότο της ζωής μου αυτό που είχε πει κάποτε ο τραγουδιστής των αγαπημένων Dr. Feelgood, ο Lee Brilleaux: Ακου όσο περισσότερους δίσκους μπορείς την ημέρα! Το βινύλιο για μένα εκφράζει την αγνότητα της ζωής. Τα βινύλια και ο ζεστός ήχος τους με έχουν κρατήσει όρθιο τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Ακόμη και τώρα νιώθω μια παράξενη δύναμη όταν ακούω έναν δίσκο. Εκνευρίζομαι δε αφάνταστα όταν κάτι ή κάποιος παρεμβληθεί και διακόψει την ιερή αυτή για μένα στιγμή» σημειώνει ο ίδιος στη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα της Κυριακής».
Το φεστιβάλ βινυλίου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013. Οπως σημειώνει ο Γιάννης Αλεξίου «το «Vinyl is back» συμβαίνει κάθε έξι μήνες, Μάρτιο και Οκτώβριο, στον ίδιο χώρο, το Κτίριο Μηχανουργείου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Εγινε σημείο συνάντησης των ανθρώπων της μουσικής, σαν ένα ροκ φεστιβάλ όπου δίνουν ραντεβού οι παρέες και εκεί οι άνθρωποι συναντούν ξαφνικά αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν λίγο ή πολύ διάστημα να ιδωθούν».
Η σχέση του Γιάννη Αλεξίου με το βινύλιο έχει αποτυπωθεί και στο βιβλίο του με τίτλο «Βινύλιο, τα καλύτερά μας χρόνια!» (εκδόσεις Φαρφουλάς). Οπως σημειώνει ο ίδιος, «γεννήθηκε όταν συναντώντας και μιλώντας με κολλητούς φίλους διαπίστωσα ότι στέκια, δισκάδικα, πρόσωπα, πάρτι και άλλα που σημάδεψαν τη νεανική μας εποχή και κουλτούρα έτειναν να ξεχαστούν. Μέρη στα οποία περνούσαμε φανταστικά και αφιερώναμε ατελείωτες ώρες οι περισσότεροι δεν θυμούνταν τα ονόματα ούτε μπορούσαν να τα περιγράψουν. Ολοι μου έλεγαν ότι εγώ ήμουν που τα θυμάμαι και λόγω της σχέσης μου με το γράψιμο τα κατέγραφα. Ετσι λίγο προτού ξεχαστούν οι λεπτομέρειες αυτές που πάντα κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας είπα να μην αφήσω τον χρόνο να μας τις κλέψει».

πότε & πού:

Vinyl is back – Ραντεβού με τα βινύλια. Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 13 ως 15 Μαρτίου 2015, Κτίριο Δ12, «Μηχανουργείο» (Πειραιώς 100, Γκάζι)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ