Στο περιθώριο της σημερινής άτυπης συνάντησης των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Τορίνο της Ιταλίας στο πλαίσιο της Ιταλικής προεδρίας, επεστράφησαν από την Ιταλία στην Ελλάδα ογδόντα (80) αρχαία ελληνικά νομίσματα. Πρόκειται για 79 αργυρά νομίσματα και ένα χάλκινο, τα οποία χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ον αιώνα π. Χ. Προέρχονται από την Χαλκιδική της Μακεδονίας και συγκεριμένα την Άκανθο και την Τορώνη. Η τελετή παράδοσης παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων έγινε παρουσία του Ιταλού Υπουργού Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Ντάριο Φραντσεσκίνι και του Ελληνα ομόλογού του κ.Κωνσταντίνου Τασούλα.

Τα εν λόγω αντικείμενα είχαν κατασχεθεί το 2008 στην Ιταλική επικράτεια από τις Ιταλικές Διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Yπηρεσίες του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Ακολούθησε έλεγχος και επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων και εν τέλει δόθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά την υγιή συνεργασία των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών με τις Ιταλικές Δικαστικές αρχές και τις Υπηρεσίες του Ιταλικού Υπουργείου Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού.
Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής από Ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, η οποία αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών. Εκτός από σημαντική επιτυχία των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δυο κρατών, ο επαναπατρισμός των νομισμάτων επιβεβαιώνει την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της πάταξης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.
Φυσικά, το κορυφαίο αίτημα, όχι μόνο εν ονόματι της Ελλάδος αλλά και εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, παραμένει η επιστροφή και επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι που επεσήμανε μετα την παράδοση των νομισμάτων ο κ. Τασούλας ευχαριστώντας την Ιταλική Δημοκρατία και τον Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας για την συνεργασία και την επιστροφή των νομισμάτων σε ανταπόκριση σχετικού Ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή τους.