ΘΕΑΤΡΟ

«Η τρελή του Σαγιό»
Το έργο του Ζαν Ζιροντού «Η τρελή του Σαγιό» παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με την Αννα Παναγιωτοπούλου στον επώνυμο ρόλο και σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Γραμμένο μέσα στην Κατοχή, το θεατρικό αυτό έρχεται να θυμίσει τη δύναμη της ποίησης και της ελευθερίας, παίζοντας ανάμεσα στη λογική και τη φαντασία. Παίζουν επίσης: Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Γιάννης Δεγαΐτης κ.ά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Νίκος Κούνδουρος
Δευτέρα 7/4

Το βιβλίο του «Οι 4 εποχές του Νίκου Κούνδουρου» θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Λευτέρης Ξανθόπουλος, παρουσία του ιδίου του Κούνδουρου και του σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη στον χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι). Θα προβληθεί το Παρασκήνιο του Λάκη Παπαστάθη με τίτλο «Ο Δράκος, του Νίκου Κούνδουρου». Ωρα έναρξης: 20.00.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Μπετόβεν: Σονάτες και παραλλαγές

«Μπετόβεν: Σονάτες και παραλλαγές» είναι ο τίτλος της συναυλίας που δίνουν ο Αγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο) και ο Τίτος Γουβέλης (πιάνο) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με σύντομο σχολιασμό του προγράμματος για το κοινό πριν από την έναρξη της συναυλίας. Στις 9/4, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Στις 20.30.
ΘΕΑΤΡΟ


«Καληνύχτα ντε» στο Υπόγειο

Οι απόφοιτοι του 2013 της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάζουν το έργο «Καληνύχτα ντε», μία διασκευή του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη» και του θεατρικού «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00.
Πρεμιέρα στη Σαχάρα

Στο «Τσάι στη Σαχάρα» ανεβαίνει σήμερα, Κυριακή, το έργο των Θάλειας Ασλανίδου και Μαρίας Κονδύλη «Φυτά εσωτερικού χώρου». Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και εικαστική επιμέλεια του Γιώργη Κοντοπόδη, μουσική επένδυση Αλέξανδρου Λιακόπουλου και χορογραφίες Μάριου Μακρόπουλου. Παίζουν: Νότα Παρούση, Ρίτα Στάμου κ.ά. Κάθε Πέμπτη και Κυριακή στις 21.30 ως τις 18/5.
Η «Κατερίνα» του Κορτώ

Θεατρικό αναλόγιο στο θέατρο Θησείον από τον Γιώργο Νανούρη που διασκευάζει και σκηνοθετεί «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ. Αύριο, Δευτέρα, με τη Λένα Παπαληγούρα. Μουσική (ζωντανά): Λόλεκ. Στις 21.30.
«Ο μικρός εγώ»

Mια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα-αλυσίδα «Τα Ρέστα» του Κώστα Ταχτσή με τον τίτλο «Ο μικρός εγώ» διασκεύασε και σκηνοθετεί ο Βασίλης Ανδρέου στο Βρυσάκι. Παίζουν: Βλασία Κουτσού, Φώτης Λαζάρου κ.ά. Κάθε Παρασκευή στις 21.00 και κάθε Σάββατο στις 22.00.
«Melina M.» για λίγο ακόμη

Για λίγες ακόμη βραδιές επιστρέφει στο Θησείον η παράσταση «Melina M.» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Λάζαρος Βαρτάνης, Ελένη Κάκκαλου, Ζωή Καραβασίλη, Μάριος Μακρόπουλος. Ως την Κυριακή των Βαΐων. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 20.00 και Κυριακή στις 21.30.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πανηγύρι με φιλανθρωπική βούλα

Ξεκινά το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (12 και 13 Απριλίου 2014) το καθιερωμένο Πανηγύρι της Σχολής Μωραΐτη που πραγματοποιείται εφέτος για 36η φορά στην ιστορία του. Με την παράδοση να συνεχίζεται, το εφετινό Πανηγύρι θα προσφέρει τα έσοδά του, όπως το συνηθίζει, σε κοινωφελείς σκοπούς. Συγκεκριμένα, η Μαθητική Κοινότητα θα στηρίξει την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) και τα Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας (PRAKSIS). Η γενική είσοδος είναι 2 ευρώ και για τις επιμέρους εκδηλώσεις η είσοδος κυμαίνεται από 2 ως 10 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες: www.panigiri.gr
Οι κριτικές του Λιγνάδη

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει σε ειδική βραδιά την παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Λιγνάδη «Κριτικές θεάτρου-τόμος α’: Αρχαίο δράμα». Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, η έκδοση έρχεται να συμπληρώσει μία ψηφίδα στην ιστορία του θεάτρου αλλά και να προκαλέσει έναν προβληματισμό για την κριτική του θεάτρου στις μέρες μας. H έκδοση του α’ τόμου έγινε από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Σπύρος Ευαγγελάτος, Σωτήρης Χατζάκης, Ρούλα Πατεράκη κ.ά. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο γιος του Τάσου Λιγνάδη, Δημήτρης Λιγνάδης. Αύριο Δευτέρα, στις 19.00, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο κτίριο Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24).
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


«Το χρώμα της σιωπής»

Εγκαινιάζεται την Κυριακή 6 Απριλίου, στις 12.00, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο, η έκθεση «Το χρώμα της σιωπής» με έργα της κοσμοπολίτισσας νεοϋορκέζας εικαστικού Μπέτι Ράιαν (1914-2003), η οποία έζησε και δημιούργησε στην Ανδρο στη δεκαετία του 1960. Διάρκεια έκθεσης: 6 Απριλίου ως 26 Μαΐου. Ωρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 10.00 π.μ. ως 2.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. ως 8.00 μ.μ. Κυρ.: 10.00 π.μ. ως 2.00 μ.μ. Τρ. κλειστά. Από τις 4 Ιουλίου ως τις 13 Αυγούστου μεγάλο μέρος της έκθεσης θα παρουσιάζεται στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη-Κτίριο Κυδωνιέως στη Χώρα Ανδρου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


«Γήινοι Αγγελοι»

H Athena (Αθηνά Ανδρεάδη) παρουσιάζει τη νέα της δουλειά με τίτλο «Γήινοι άγγελοι» στο τζαζ κλαμπ Half Note, στις 9 Απριλίου. Ωρα έναρξης: 21.30.
«Τα λουλούδια της ερήμου»

Ολοκληρώνεται το προσεχές Σάββατο 12 Απριλίου στο Γυάλινο up Stage η σειρά παραστάσεων με τίτλο «Τα λουλούδια της ερήμου».
Τραγούδια και ταραντέλες

Από τη Θράκη και τη Μακεδονία ως τις ακτές της Νότιας Ιταλίας με χορούς ταραντέλες και ελληνόφωνα τραγούδια, ως τη Σικελία, τη Σαρδηνία και την Κορσική, με τραγούδια και πολυφωνίες αυτών των νησιών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα των Carousel το Σάββατο 12 Απριλίου, στη μουσική σκηνή Χίλιες και Δύο Νύχτες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ