Είναι Ελληνίδες, είναι σκηνοθέτριες και ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη Νέα Υόρκη μέσα στο καλοκαίρι. Η Νάντια Φωσκόλου και η Ιόλη Ανδρεάδη συμμετέχουν, η πρώτη πολύ σύντομα, στα μέσα Αυγούστου, η δεύτερη στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε δύο ενδιαφέροντα και σημαντικά φεστιβάλ: πρόκειται για το κλασικό πλέον και αναγνωρισμένο Fringe Festival και το… νεαρό σε ηλικία World Wide Lab. Μια ερμηνεία ενός σύγχρονου θεατρικού έργου και μια μελέτη επάνω στον αισχύλειο «Αγαμέμνονα» είναι οι προτάσεις τους, στις οποίες αξίζει να σταθούμε.
Με αποσκευές τις ξεχωριστές σπουδές τους, αυτές οι δύο νέες γυναίκες, συμπτωματικά την ίδια ακριβώς εποχή, δίνουν το «παρών» στις ΗΠΑ και υπενθυμίζουν ότι η καλή δουλειά μπορεί να γίνεται χωρίς κραυγές: με πείσμα, επιμονή και υπομονή.
«Peninsula» στο Fringe


Η Νάντια Φωσκόλου σκηνοθετεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Fringe της Νέας Υόρκης το σύγχρονο έργο του αμερικανού συγγραφέα Nathan Wright «Peninsula». Η παράσταση, που συνδυάζει τον ποιητικό λόγο με την έντονη κινησιολογία και τον αισθησιασμό, ακολουθεί την πορεία ενός νεαρού μετανάστη από τις παραγκουπόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο σε ένα φαινομενικά φιλήσυχο θέρετρο του Μίσιγκαν. Με αυτή την επίσημη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Fringe της Νέας Υόρκης η Φωσκόλου προσθέτει έναν κρίκο ακόμη στην πορεία της εντός και εκτός Ελλάδας.
Συμπληρώνοντας τον 17ο χρόνο λειτουργίας του το Fringe θα παρουσιάσει μέσα σε 16 ημέρες, από τις 9 ως τις 25 Αυγούστου, περισσότερες από 200 παραστάσεις σε τουλάχιστον 20 θέατρα του Μανχάταν.
Η ελληνίδα σκηνοθέτις, η οποία από το 2005 σκηνοθετεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε πρόσφατα στο θέατρο Μεταξουργείο το έργο «Καλοκαίρι στα σώματα» (βασισμένο σε διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου), με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη. Υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright αλλά και του Κληροδοτήματος Αλέξη Μινωτή, η Φωσκόλου είναι απόφοιτος του τριετούς επαγγελματικού μεταπτυχιακού προγράμματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου (Master of Fine Arts) του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, το οποίο διευθύνει η Ανν Μπόγκαρτ.
«Αγαμέμνων» στο World Wide Lab


Η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη συμμετέχει στο διεθνές θεατρικό εργαστήρι-φεστιβάλ World Wide Lab (WWL), που θα διεξαχθεί από τις 16 Αυγούστου ως τις 7 Σεπτεμβρίου στο Irondale Center του Mπρούκλιν. Θέμα της εφετινής διοργάνωσης, η «Τελετουργία». Συγκεκριμένα θα συν-σκηνοθετήσει, μαζί με τον Αμερικανό Τζέι Στερν, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου. Oι δυο τους εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον τρόπο που επηρεάζεται η ιεραρχία μιας κοινότητας από την τελετουργία του φόνου –του Αγαμέμνονα στην προκειμένη περίπτωση. Τη μουσική υπογράφει η επίσης Ελληνίδα Ερατώ Α. Κρεμμύδα, η οποία επιμελείται και όλες τις μουσικές των παραστάσεων του εφετινού WWL.
Η ιδέα για τη θέσπιση του World Wide Lab προέκυψε το 2011 στο Watermill του Μπομπ Γουίλσον από τους αποφοίτους του Lincoln Center Theater Director’s Lab και αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου (Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ταϊβάν, Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία).
Ολοι τους συναντώνται συστηματικά κάθε χρόνο με σκοπό να δουλέψουν ομαδικά γύρω από ένα ειδικό θέμα κάθε φορά. Εφέτος η Ιόλη Ανδρεάδη έχει αναλάβει και τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας, την οποία μοιράζεται με τον Αμερικανό Ιβαν Κάμινγκς, καθώς το WWL υποστηρίζει την εναλλασσόμενη δομή στη διεύθυνσή του.
Να προσθέσουμε ότι η ελληνική συμμετοχή υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η παράσταση θα παιχτεί από τις 4 ως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 8 Αυγούστου 2013

HeliosPlus