Μία εβδομάδα μετά την επιτυχημένη εκδήλωση του προγράμματος Cine Doc με την προβολή του ντοκυμαντέρ «El Bulli», οι… κινηματογραφο-γαστρονομικές εκδηλώσεις συνεχίζονται με την προβολή της ταινίας «Γλυκά Ανατολής» του Αγγελου Αμπάζογλου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο Αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31).

Μέσα από απρόσμενες εικόνες της καθημερινότητας στη σύγχρονη Τουρκία, τα «Γλυκά Ανατολής» παρακολουθούν τις προσπάθειες ενός 16χρονου νεαρού, του Μουσταφά, να ξεφύγει από τη μιζέρια της καθημερινής ζωής του και να πραγματοποιήσει το όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος. Με ευαισθησία και ρεαλισμό ο φακός του σκηνοθέτη εστιάζει στα προβλήματα μιας μεγάλης μερίδας νέων της εποχής μας, που ονειρεύονται τη φήμη και το κέρδος, παλεύοντας να επιβιώσουν στις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
Αυτό όμως που κάνει ακόμη πιο «νόστιμη» την ταινία είναι ότι ο Μουσταφά εργάζεται ως μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης στην Γκαζιαντέπ, την «πρωτεύουσα του μπακλαβά» στην Ανατολική Τουρκία. Το όνειρό του είναι να ανοίξει δική του επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη και να γίνει ένας πλούσιος και διάσημος ζαχαροπλάστης.
Συγχρόνως λοιπόν το φιλμ προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να ανακαλύψει τα μυστικά της ανατολίτικης ζαχαροπλαστικής που είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης παράδοσης: το επιστέγασμα μιας συνεργασίας ελλήνων, αράβων και γάλλων αρχιμαγείρων που για αιώνες εργάστηκαν αρμονικά καταφέρνοντας να συνδυάσουν τις παραδόσεις και τα έθιμα των χωρών τους για να δημιουργήσουν γλυκίσματα γευστικής τελειότητας.

Η επίσημη προβολή των «Γλυκών Ανατολής» έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της «Κωνσταντινούπολης – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», στο κινηματογραφικό τμήμα της οποίας είχαν κατατεθεί 1.040 προτάσεις. Από αυτές εγκρίθηκαν τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας και 26 ντοκυμαντέρ, εκ των οποίων δύο διεθνείς συμπαραγωγές. Η μία ήταν τα «Γλυκά Ανατολής», διεθνής συμπαραγωγή της Cyclope Productions με την ΕΡΤ, το ARTE, το Al Jazeera, σε συνεργασία με τη ΡΙΚ Κύπρου, την ουγγρική Duna ΤV και το ισπανικό Chellomulticanal, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τα «Γλυκά Ανατολής» είναι το πρώτο ελληνικό ντοκυμαντέρ το οποίο αναφέρεται σε ένα θέμα της γειτονικής χώρας και ότι οι διάλογοι είναι μόνο στην τουρκική γλώσσα.

Ο Αγγελος Αμπάζογλου έχει σκηνοθετήσει και στο παρελθόν για λογαριασμό μεγάλων ευρωπαϊκών καναλιών όπως το ARTE, η ZDF ή το PBS, γι’ αυτό και οι περισσότερες ταινίες του έχουν προβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης και της Αμερικής αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ο Αμπάζογλου ξεκίνησε ως ηθοποιός και σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου στο INSAS των Βρυξελλών. Εχει σκηνοθετήσει θεατρικά έργα και ντοκυμαντέρ στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ελβετία και στην Ελλάδα.

Η προβολή της ταινίας «Γλυκά Ανατολής» γίνεται σήμερα (Τετάρτη 14/12) στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31). Ολοι οι θεατές με εισιτήριο Cine Doc κερδίζουν 20% έκπτωση στο Boxes ‘n’ Foxes (Αρχελάου 23, Παγκράτι, τηλ. 210 7241.233) ως 31.12.2011, ενώ ένας τυχερός θα κερδίσει ένα «πονηρό» χειροποίητο κουτί με περιεχόμενο-έκπληξη. Μετά την προβολή οι θεατές θα δοκιμάσουν σιροπιαστά γλυκά, ευγενική χορηγία του Στέλιου Παρλιάρου.