Η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου ζωντανεύει ξανά. Αυτή τη φορά χωρίς πράκτορες της Δύσης α λα Τζέιμς Μποντ που αντιμετωπίζουν την «κακιά» ΚGΒ (πάντα με επιτυχία), αλλά με τους «Χ-Μen», τους συμπλεγματικούς, παραμορφωμένους και με υπερφυσικές ικανότητες ήρωες που είναι βασισμένοι στα κόμικς της εταιρείας Μarvel Comics.

Ενας από τους λόγους που το μεγαλύτερο μέρος του «Χ-Μen: Η πρώτη γενιά» τοποθετείται στη δεκαετία του 1960 είναι η δυναμική εκείνης της εποχής. «Βρήκα ευφυή την ιδέα της επιστροφής στη δεκαετία του ΄60 γιατί ήταν ένας ενδιαφέρων τρόπος για να ενσωματώσεις τους ήρωες στη σύγχρονη ιστορία του 20ού αιώνα» ανέφερε ο Μάθιου Βον, σκηνοθέτης της πέμπτης ταινίας της σειράς «Χ-Μen». Τα 60s άλλωστε είναι η δεκαετία γέννησης όχι μόνο των Χ-Μen, αλλά και πολλών άλλων δημιουργιών της Μarvel Comics. Τότε ήταν που ο Σταν Λι και ο Τζακ Κίρμπι, τα μεγάλα κεφάλια της Μarvel, επινόησαν αυτή την ασυνήθιστη ομάδα μεταλλαγμένων σούπερ ηρώων, των οποίων τα εμφανή ελαττώματα μετατρέπονται σε χαρίσματα αλλά και σε υπερσύγχρονα όπλα. Οι ΧΜen μάχονται με τους δαίμονες της προσωπικής ζωής τους και με τα τραύματα της αυτοεκτίμησής τους καθώς αντιμετωπίζουν τους ισχυρούς «κακούς» στο σύμπαν των υπερδυνάμεων. Είναι τα παιδιά ενός ελάχιστου μορίου (homo superior) και ενδεχομένως ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα της εξέλιξης.

Η ταινία «Χ-Μen: Η πρώτη γενιά» ση ματοδοτεί μια νέα αρχή για τους κινηματογραφικούς Χ-Μen, αφού εξετάζει το μετεφηβικό παρελθόν τους ερμηνεύοντας το πώς κατέληξαν σε αυτό που είναι. Το ενδιαφέρον στοιχείο άλλωστε σε όλες τις ταινίες «Χ-Μen» είναι ότι κάθε μεταλλαγμένος ήρωας γεννιέται με μία μοναδική στον κόσμο γενετική μετάλλαξη. Η τελευταία ταινία μάς παρουσιάζει το πώς αυτή η διαφορετικότητα εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην εφηβεία με τη μορφή εντυπωσιακών δυνάμεων. Ενταγμένοι σε έναν κόσμο όπου η προκατάληψη, ο φόβος και το μίσος είναι στοιχεία κυρίαρχα, οι μεταλλαγμένοι είναι στιγματισμένοι ως τέρατα της φύσης, ανωμαλίες της επιστήμης, παρίες που τους φοβούνται και τους μισούν όσοι δεν μπορούν να αποδεχθούν τη διαφορετικότητά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη κινηματογραφική ταινία «Χ-Μen» βγήκε το 2000, μέσα στην επικαιρότητα φαινομένων όπως η κλωνοποίηση, η μετάλλαξη, αλλά και ο κοινωνικός ρατσισμός απέναντι στη διαφορετικότητα. Η επιτυχία της οδήγησε στην αναζωπύρωση των κινηματογραφικών μεταφορών κόμικς και οι Χ-Μen έγιναν ορόσημο για τη νέα εποχή ταινιών με σούπερ ήρωες: τους ακολούθησαν ο Spider-Μan, ο Ηulk και πιο πρόσφατα ο Ιron-Μan.

Την ιστορία υπογράφει ο Σέλντον Τέρνερ, υποψήφιος για Οσκαρ με το σενάριο της ταινίας «Ραντεβού στον αέρα», και ο Μπράιαν Σίνγκερ, δημιουργός των «Συνήθων υπόπτων», ο οποίος είχε την ευθύνη της σκηνοθεσίας των δύο πρώτων ταινιών «ΧΜen». Η ιδέα άλλωστε της ένταξης των καινούργιων Χ-Μen στην ψυχροπολεμική περίοδο ήταν του ίδιου του Σίνγκερ, ο οποίος ανέκαθεν επιχειρούσε να συνδυάσει το δράμα με τη δράση και τα κοινωνικοπολιτικά θέματα.

Σύμφωνα με τον Σίνγκερ, «το πρώτο βήμα στη σύλληψη της ιστορίας ήταν να βρούμε την εποχή στην οποία συναντιούνται για πρώτη φορά ο Τσαρλς με τον Ερικ,όταν είναι ακόμη νέοι.Αποφασίσαμε ότι η εποχή αυτή θα ήταν η αρχή των 60s- το απόγειο του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων και του Ψυχρού Πολέμου.Η περίοδος αυτή μας έδωσε μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα γεγονότα που θα όριζαν τη μορφή του σημερινού κόσμου».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ X-MEN
Τζέιμς Μακ Αβόι
(Τσαρλς Ξαβιέ/Καθηγητής Χ)

Ο βρετανός ηθοποιός,ο οποίος πρωταγωνίστησε δίπλα στην Κίρα Νάιτλιστην «Εξιλέωση» τουΤζο Ράιτ, υποδύεται τον εγκέφαλο των «καλών» Χ-Μen, τον καθηγητή Τσαρλς Ξαβιέ, που όταν μεγαλώσει θα πάρει τη μορφή τουΠάτρικ Στιούαρτ.

Τζένιφερ Λόρενς
(Ρέιβεν Ντάρκχολμ/ Μystic)

Η υποψήφια για το Οσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου εφέτος με την «Καρδιά του χειμώνα» είναι η Μystic,η οποία έχει τη δυνατότητα να αλλάζει μορφές.Η Μystic πήρε το μέρος των «κακών» Χ-Μen και στις προηγούμενες ταινίες την υποδύθηκε η Ρόμπιν Στάμος.

Τζάνιουαρι Τζόουνς
(Εμα Φροστ)

Φρέσκια από την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «Μad men»,η Τζόουνς υποδύεται την κακιά Εμα Φροστ,όπλο της οποίας είναι το ίδιο της το σώμα που μεταλλάσσεται σε άγρια διαμάντια.

Ζόε Κράβιτς
(Ενιτζελ Σαλβατόρε/ Tempest)

Η Σαλβατόρε,της οποίας το υποκοριστικό (Τρικυμία) παραπέμπει στο έργο τουΣαίξπηρ, είναι μια ελκυστική go-go dancer που,εκτός του ότι πετάει,έχει επίσης την ικανότητα να εκτοξεύει από το στόμα της ένα οξύ που θυμίζει…εμετό.

Νίκολας Χουλτ
(Χανκ Μακ Κόι/Βeast)

Συνεσταλμένος,ντροπαλός με τις γυναίκες και αφοσιωμένος στις επιστημονικές έρευνές του, ο Χανκ Μακ Κόι είναι μια παραλλαγή του δρος Τζέκιλ και κ.Χάιντ,καθώς μπορεί να μεταμορφώνεται σε ιδιαιτέρως τρομακτικό τέρας.

INFO

Η ταινία «Χ-Μen: Η πρώτη γενιά» θα προβάλλεται από την Πέμπτη 9 Ιουνίου σε περισσότερες από 60 αίθουσες πανελλαδικώς (διανομή Οdeon)


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ