Αν ψάχνετε εναγωνίως για ένα ζευγάρι γόβες στιλέτο 48 νούμερο ή δεν χωράτε από τις πόρτες των συνηθισμένων μπουτίκ, υπάρχουν λύσεις. Και μάλιστα εν Αθήναις


Τη Σίντι Κρόφορντ όλοι τη γνωρίζετε, όπως επίσης και τις διαστάσεις της: 86-58-85 (στήθος, μέση, περιφέρεια). Γι’ αυτό έχουν φροντίσει τα περιοδικά και η τηλεόραση, τα μέσα που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι μόνο ένα νούμερο είναι της μόδας, το μικρότερο. Η απόλυτη κυριαρχία των αδύνατων ανθρώπων μάς έχει πείσει ότι για να είσαι αποδεκτός πρέπει να συρρικνωθείς. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που μια γυναίκα ή ένας άντρας δεν μπορεί να «ξεφουσκώσει» το σώμα του; Οι μόδιστροι υψηλής ραπτικής δείχνουν να αγνοούν την ύπαρξη ανθρώπων των οποίων η περιφέρεια μπορεί να φθάνει ­ και σε μερικές περιπτώσεις να ξεπερνά ­ τα δύο μέτρα!!! Και το πρόβλημα δεν σταματά εκεί.


Πρόκειται για κοινωνικό ρατσισμό ή για αδιαφορία των ραφτάδων και κατά συνέπεια των καταστημάτων για τους ανθρώπους με διαστάσεις πέρα από το συμβατό; Ο λόγος λοιπόν όχι μόνο για τους υπέρβαρους αλλά και για τους ψηλούς και ακόμη γι’ αυτούς που διαθέτουν μεγάλη πατούσα. Σίγουρα κάποια στιγμή έχετε αναρωτηθεί πού βρίσκουν παπούτσια στο νούμερό τους οι αθλητές (γυναίκες και άντρες) της καλαθοσφαίρισης ή ακόμη τα «κορίτσια» που συχνάζουν στη Συγγρού. Και ενώ όλα σήμερα τείνουν… προς τις ιδανικές διαστάσεις, φαίνεται ότι… υπάρχει Θεός. Ο λόγος για την οικογενειακή επιχείρηση ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ «Τοξότης» (Ναυάρχου Βότση 64, τηλ. 8322.363). Ο παράδεισος επί της γης για ανθρώπους που το νούμερό τους ξεπερνά στα ρούχα το 58 και στα παπούτσια φθάνει το 53. «Τα νούμερα στα παπούτσια ξεκινούν για τα γυναικεία σχέδια (γόβες, πέδιλα κ.ά.) από το 41 και φθάνουν ως το 47 και για τα ανδρικά από 47 ως 53. Παπούτσια ψωνίζουν από εμάς αθλητές και αθλήτριες του μπάσκετ και του βόλεϊ, θεατρικοί θίασοι, τραβεστί αλλά και πολλές γυναίκες πολιτικοί» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια κυρία Ελένη Χατζηθεοδώρου και συμπληρώνει: «Το μαγαζί μας, εκτός από γυναικεία και ανδρικά ρούχα και παπούτσια, διαθέτει εσώρουχα, σέξι κορμάκια, μαγιό ­ μπικίνι και ολόσωμα ­ και καλσόν. Τα νούμερα ξεκινούν εκεί όπου σταματούν στα συνηθισμένα μαγαζιά. Αν περάσει την πόρτα του μαγαζιού μας κάποιος πολύ αδύνατος, αμέσως καταλαβαίνουμε ότι έχει κάνει λάθος».


Ο Στάθης και η Ελένη, το ζευγάρι στο οποίο ανήκει ο «Τοξότης», μιλούν για τους πελάτες τους: «Είναι κυρίως γυναίκες και οι ηλικίες κυμαίνονται από 13 ως 80 χρόνων. Το περιβάλλον στο μαγαζί είναι πολύ φιλικό. Κανένας εδώ μέσα δεν αισθάνεται μειονεκτικά. Χαρακτηριστικά μια γυναίκα, όταν της δώσαμε να δοκιμάσει ένα ζευγάρι παπούτσια νούμερο 45, με έκπληξη είπε: Απίστευτο, υπάρχουν παπούτσια μεγαλύτερα από αυτά που φοράω. Στα ρούχα τα χρώματα που προτιμούν είναι μαύρο, μπλε, καφέ, μπορντό και λαδί ­ νομίζουν ότι αυτά τους κόβουν πόντους. Στους πελάτες μας δεν κάνουμε κομπλιμέντα προκειμένου να ψωνίσουν».


Στον «Τοξότη» δεν μπορείς να μιλήσεις για παραξενιά. «Οσα συμβαίνουν εδώ μέσα είναι παράξενα» εξηγεί ο κ. Στάθης και συνεχίζει: «Δεχόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα παραγγελίες από έναν κύριο που βρίσκεται στην επαρχία. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός ότι μας στέλνει σχέδια από παπούτσια του Λουδοβίκου και ζητά να τα φτιάξουμε σε πολύ μεγάλο νούμερο. Επίσης μία από τις πιο περίεργες απαιτήσεις πελάτη ήταν μια παραγγελία για μπότες ψηλοτάκουνες σε χρώματα ασημί, κόκκινο και χρυσό σε 48 νούμερο. Από ό,τι μας είχαν πει, προορίζονταν για ένα σόου που θα γινόταν σε ένα πάρτι».


Το κατάστημα, όμως, πέρα από το φιλικό περιβάλλον, έχει προβλέψει και το πρακτικό της υπόθεσης. Για παράδειγμα, τα σκαμπό δεν είναι ξύλινα αλλά σιδερένια, τα πολύφωτα είναι κρεμασμένα πολύ ψηλά, το δοκιμαστήριο είναι ένα πτυσσόμενο ξύλινο παραβάν και η πόρτα της εισόδου ανοίγει με δύο φύλλα. Και όλες αυτές οι λεπτομέρειες στη διαρρύθμιση του χώρου για να μην έρθει ποτέ κανένας πελάτης σε δύσκολη θέση.