από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 

Αρχαιολογία

Επεμβάσεις σωτηρίας στο Καθολικό της Μονής Πετράκη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2013 09:09Σχόλια (2)
Μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας, που όχι μόνον διασώζεται ως σήμερα αλλά και λειτουργεί, το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη πρόκειται να δεχθεί επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης ώστε να αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν προκληθεί με τον χρόνο. Επεμβάσεις αντίστοιχα θα πραγματοποιηθούν και στην Αγία Σοφία (Παναγία Οδηγήτρια) στη Ανω Πόλη της Μονεμβασίας, όπως αποφασίσθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το μελωδικό ξύπνημα του αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2013 12:40Σχολιάστε
Υστερα από αιώνες, επαναλειτούργησε αναστηλωμένο το αρχαίο θέατρο Μεσσήνης, με γκαλά όπερας, που οργάνωσε το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το σωματείο «Διάζωμα», η ΛΗ' Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Μεσσήνης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τριάντα αρχαίες άγκυρες δίνουν μαρτυρία για τους καρχηδονιακούς πολέμους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2013 12:59Σχόλια (2)
Περισσότερες από 30 αρχαίες άγκυρες μπλεγμένες μεταξύ τους στον βυθό της θάλασσας κοντά στη Σικελία μιλούν για ένα πόλεμο που διήρκεσε χρόνια και άλλαξε την Ιστορία. Οι άγκυρες εντοπίσθηκαν πλησίον της Παντελερίας και προέρχονται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους από τους Καρχηδονιακούς πολέμους - τρεις για την ακρίβεια - πολλά επεισόδια των οποίων διαδραματίσθηκαν στα νερά της περιοχής.
Βασιλική με σπάνια ψηφιδωτά ανακαλύφθηκε στην Προύσα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2013 23:19Σχόλια (14)
Τον Ιούλιο αρχίζουν στην Προύσα της Μικράς Ασίας οι συστηματικές ανασκαφές για την αποκάλυψη μιας βασιλικής 1500 ετών, εκπληκτικά ψηφιδωτά της οποίας έχουν έρθει ήδη στο φως.
Μουσείο Ακρόπολης: Τέταρτα γενέθλια με... λογική και ευαισθησία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2013 18:34Σχολιάστε
Μικρές οθόνες στημένες μπροστά από την πομπή των ιππέων αποκαλύπτουν άλλωστε ορισμένα από τα μυστικά τους, χάρη στην ψηφιακή αναπαράσταση της ζωφόρου και βεβαίως στην επεξηγηματική δεινότητα του προέδρου του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.
Ολυμπος και Μετέωρα μέσα από ένα ψηφιακό πλανητάριο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2013 07:08Σχολιάστε
Ψηφιακή ξενάγηση στα Μετέωρα και στη μοναστηριακή κοινωνία τους μέσω ενός «πλανηταρίου» που θα έχει έδρα στην Καλαμπάκα, καθώς και στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Ολυμπο, από αντίστοιχο «πλανητάριο» στην Ελασσόνα θα επιτυγχάνεται στο άμεσο μέλλον χάρη σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ στην πόλη της Ελασσόνας έχει εξασφαλιστεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει το πλανητάριο που αφορά τον Ολυμπο.
Αρχές Ιουλίου τα εγκαίνια του Μουσείου Πύργου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2013 11:51 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 03/06/2013 11:55Σχολιάστε
Αλλαγή της θέσης της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας πρόκειται να γίνει το φθινόπωρο, έτσι ώστε η νέα να συμπέσει με το σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή εξάλλου έχει να κάνει με την ανασκαφή, που ήδη άρχισε για την πλήρη αποκάλυψη του Γυμνασίου του ιερού, καθώς και την ανάδειξη του μικρού ναού της Δήμητρας Χαμύνης, που εντοπίσθηκε πριν από έναν χρόνο στο όριο του αρχαιολογικού χώρου προς την πλευρά του Κλαδέ
Αρχαιολογικός χώρος πλέον ο Λαιμός Βουλιαγμένης και το Μεγάλο Καβούρι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2013 17:49Σχόλια (3)
Οχι μόνον ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης αλλά όλη η περιοχή του Λαιμού καθώς και το Μεγάλο Καβούρι κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μάλιστα όσον αφορά τον Απόλλωνα Ζωστήρα η προστατευόμενη έκτασή του περιλαμβάνει και τον ενάλιο χώρο, που εκτείνεται μπροστά από το μνημείο. Πράγμα πολύ σημαντικό, αφού ο «Αστέρας» βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό σε διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στο φως ο ναός που έκτισε ο Ρωμύλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2013 07:14Σχολιάστε
Τον ναό που έκτισε ο Ρωμύλος προς τιμή του Δία Στάτορα για την βοήθεια που προσέφερε στα ρωμαϊκά στρατεύματα ώστε να αποκτήσουν την τεράστια δύναμήη τους θεωρούν ότι εντόπισαν στους πρόποδες του Παλατίνου Λόφου ιταλοί αρχαιολόγοι.
Ενα νέο αρχαιολογικό μουσείο για τον Πειραιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2013 14:59Σχόλια (4)
Ενα μουσείο για τον αρχαίο Πειραιά, την ιστορία του ως επίνειο της Αθήνας από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, την ανάδειξή του ως μεγάλο εμπορικό λιμάνι αλλά και ναύσταθμο του πολεμικού στόλου, τις οχυρώσεις του και βέβαια την προβολή του ως πρώτη ιπποδάμεια πόλη πρόκειται να είναι το νέο Αρχαιολογικό-Θεματικό Μουσείο, που πρόκειται να λειτουργήσει στο κτίριο «Καστράκι» της Πολιτιστικής Ακτής.
Σώζεται το ενετικό γεφύρι στον Ασσο Κορινθίας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2013 17:04 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23/01/2013 21:30Σχόλια (2)
Λίθινη, πολύτοξη και με μήκος περί τα 27 μέτρα, κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας (1687 - 1715) στην Πελοπόννησο η γέφυρα-υδραγωγείο κοντά στο χωριό Ασσος της Κορίνθου πρόκειται επιτέλους να αποκατασταθεί και να γλιτώσει από την απειλούμενη κατάρρευση. Διότι, παρά το γεγονός, ότι είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995 λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών της αλλά και της εποχής που κτίσθηκε, είχε αφεθεί στην τύχη της ελλείψει χρημάτων.
Η γέννηση, ο γάμος και ο θάνατος στην αρχαιότητα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2013 18:08Σχόλια (2)
Ο γάμος στην αρχαιότητα, οι τελετουργίες μύησης, η κοινωνική σημασία του γεγονότος και η εικονογραφία θα παρουσιασθούν στις 10, 17 και 24 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτίριο) μέσα από τις διαλέξεις της κυρίας Ειρήνης Παπαγεωργίου, επιμελήτριας της Προϊστορικής, Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Συλλογής του Μουσείου.
Από τη Μασσαλία με αγάπη για τις μεγάλες πόλεις της Μεσογείου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2012 15:39Σχόλια (1)
Σκοπός της έκθεσης που θα διαρκέσει από 12 Ιανουαρίου ως 18 Ιουνίου είναι η ανάδειξη των ναυτικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Μεσογείου μέσω ενός σύγχρονου Οδυσσέα, ο οποίος ταξιδεύει από λιμάνι σε λιμάνι. Για τα έργα που θα σταλούν από την Ελλάδα η έγκριση δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και είναι τέσσερα όστρακα οστρακισμού του 5ου π.Χ. αιώνα, δύο χάλκινες δικαστικές ψήφοι του 4ου π.Χ. αιώνα και ένα εκμαγείο τμήματος κληρωτηρίου, όλα από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.
Αρχαιολογικό κτηματολόγιο καταρτίζει το υπουργείο Πολιτισμού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2012 20:38Σχολιάστε
Περισσότερα από 7.500 δημόσια ακίνητα σε πόλεις και στην περιφέρεια κατέχει το υπουργείο Πολιτισμού (νυν Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας) όπως αποδεικνύει η έως τώρα καταμέτρηση που γίνεται στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου.
Η Αλεξάνδρεια «έβλεπε» την Ανατολή στα γενέθλια του Μεγαλέξανδρου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2012 23:06Σχόλια (3)
Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μπορεί να έχει χτιστεί έτσι ώστε να είναι «ευθυγραμμισμένη» με την ανατολή του ηλίου την ημέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
1|2|3|4|5