μελετήματα
Michel Blay, Ευθύμιος Νικολαΐδης (επιμ.)
Η Ευρώπη των επιστημών
Μετάφραση Ελευθερία Ζέη.
Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2015,
σελ. 511 (με 5 α/μ χάρτες), τιμή 25 ευρώ

Η Ευρώπη είναι ένας πνευματικός χώρος ο οποίος με αφετηρία την Αρχαιότητα επεκτάθηκε, ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους, από τη λεκάνη της Μεσογείου ως τον ευρωπαϊκό Βορρά. Αυτό το σύνολο των σαφώς καθορισμένων γνώσεων, των οποίων η οικοδόμηση και η χρήση σχετίζονται με έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, συνιστά το θεμέλιο αυτού που ονομάζουμε σήμερα «επιστήμες». Οι συγγραφείς του τόμου ασχολούνται με την ιστορία και την εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης στον χώρο καταγωγής της, καθώς και με την επίδραση αυτής της γνώσης στην ομογενοποίηση των κοινωνιών που καταλαμβάνουν αυτόν τον χώρο.

δοκίμιο
Στάθης Ν. Καλύβας
Καταστροφές και θρίαμβοι –
Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Μετάφραση Νίκος Ρούσσος.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2015,
σελ. 328, τιμή 15,50 ευρώ

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ επιχειρεί να εντοπίσει τη βαθύτερη λογική που διέπει την ιστορική μας πορεία ως έθνους, από την ανεξαρτησία της Ελλάδας ως τις ημέρες μας. Ο ίδιος καταγράφει με τρόπο κατανοητό και σφαιρικό μια σειρά υπερφιλόδοξων εγχειρημάτων, αναπόφευκτων καταστροφών και ξένων διασώσεων με θετική σε γενικές γραμμές έκβαση. Αυτό είναι το θεμέλιο του ερμηνευτικού σχήματος το οποίο προτείνει ο συγγραφέας κωδικοποιώντας τις σύνθετες αυτές διεργασίες σε επτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους – η σημερινή κρίση που ξεκίνησε το 2009 αποτελεί μέρος του έβδομου κύκλου.

μυθιστόρημα
Jan Wolkers
Λουκούμια
Μετάφραση Ινώ βαν Ντάικ-Μπαλτά.
Εκδόσεις Ποταμός, 2015,
σελ. 240, τιμή 11,70 ευρώ

Τα «Λουκούμια» κυκλοφόρησαν το 1969 και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, κι ας σόκαραν πολλούς με την ωμότητα και το απροκάλυπτο σεξ. Ο ήρωας του βιβλίου, γλύπτης όπως ήταν και ο ίδιος ο Γιαν Βόλκερς (1925-2007), αναπολεί τη σχέση του με την Ολγα, όταν πλέον εκείνη έχει πια φύγει από κοντά του. Σε γλώσσα γλαφυρή και αθυρόστομη για την εποχή θυμάται και περιγράφει τη ζωή μαζί της. Χρονικό ενός παράφορου πάθους, η ιστορία είναι εμπνευσμένη από την τρικυμιώδη σχέση του συγγραφέα με τη δεύτερη γυναίκα του, Ανεμαρί Νάουτα. Ενα μυθιστόρημα λάγνο και σπαρακτικό, σταθμός στην ολλανδική μεταπολεμική λογοτεχνία.

ομιλίες
Κερτ Βόνεγκατ
Αν αυτό δεν είναι ωραίο, τότε τι είναι; –
Συμβουλές στους νέους
Μετάφραση Πέτρος Γεωργίου,
Εισαγωγή – επιλογή κειμένων Dan Wakefield.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 144, τιμή 7,90 ευρώ

Ο Κερτ Βόνεγκατ (1922-2007), ένας από τους σηµαντικότερους αµερικανούς συγγραφείς της εποχής µας, υπήρξε επίσης διάσηµος οµιλητής σε τελετές αποφοίτησης πανεπιστηµίων. Ο ίδιος δεν πήρε ποτέ πτυχίο και στα λόγια του προς τις εκάστοτε τάξεις των τελειοφοίτων υπάρχει πάντα η χαρά αλλά και ένα είδος αυτοσαρκασµού και λεπτής ειρωνείας ενός ανθρώπου που µιλάει ως σοφός για ένα επίτευγµα το οποίο ο ίδιος δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να απολαύσει για λογαριασµό του. Το βιβλίο περιλαμβάνει εννέα ομιλίες του, σε επιμέλεια του Νταν Γουέικφιλντ, μυθιστοριογράφου και στενού φίλου του Βόνεγκατ.

νουάρ
Georges Simenon
Στριπτήζ
Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ.
Εκδόσεις Αγρα, 2015,
σελ. 224, τιμή 12 ευρώ

Το «Μονικό» στις Κάννες είναι ένα καμπαρέ κοντά στο λιμάνι όπου διάφορα κορίτσια επιδίδονται στο στριπτήζ προς τέρψιν των πελατών που δεν είναι ιδιαιτέρως απαιτητικοί. Ενας μικρόκοσμος όπου οι φιλίες γίνονται και ξεγίνονται και προχωρούν χέρι-χέρι με τη ζήλια, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τη μνησικακία και τη φιλοδοξία. Στο επίκεντρο η μαντάμ Φλοράνς, ο άντρας της ο κύριος Λεόν και η Σελίτα, επαγγελματίας χορεύτρια που εποφθαλμιά τη θέση της αφεντικίνας της. Μια αντιζηλία επαγγελματική και ερωτική θα μετατραπεί σε απεγνωσμένο αγώνα μέχρις εσχάτων, όπου ακόμη και το έγκλημα είναι θεμιτό προκειμένου να ηττηθεί ο αντίπαλος.

περιοδικό
Oδός πανός
Τεύχος 167.
Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2015,
σελ. 232, τιμή 10 ευρώ

Το νέο τεύχος του περιοδικού φιλοξενεί ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Λούις Κάρολ (κατά κόσμον Τσαρλς Λούτβιτζ Ντόντζσον) με το οποίο επιχειρεί να ρίξει φως τόσο στην προσωπικότητα όσο και στο έργο του δημιουργού της μοναδικής «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων». Αναδημοσιεύεται παλαιότερη συνέντευξη της εκδότριας του Εξάντα Μάγδας Κοτζιά, η οποία πέθανε τον περασμένο Απρίλιο. Δημοσιεύεται επίσης το κείμενο «Ο Πειραιάς κι εγώ» του ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη. Η Ελένη Παρισιάδου γράφει για το περιοδικό «Αργώ» (Αλεξάνδρεια, 1923-1927) και την «καβαφική πολιτική» του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ