RICHARD FLANAGAN

Η άγνωστη τρομοκράτισσα

Μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου,
Εκδόσεις Αγρα, 2011,
σελ. 400, τιμή 21 ευρώ

Η υπόθεση του µυθιστορήµατος οφείλεται, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, στο γνωστό µυθιστόρηµα «Η χαµένη τιµή της Κατερίνας Μπλουµ» (1974) του Χάινριχ Μπελ, ο οποίος µε τη σειρά του οφείλει την ιστορία του στο έργο του Φρίντριχ Σίλερ «Ο εγκληµατίας της χαµένης τιµής» (1786). Η Τζίνα Ντέιβις είναι µια πληθωρική χορεύτρια, 26 ετών, που βγάζει τίµια το ψωµί της στο πιο εκλεκτό στριπτιζάδικο της Νέας Νότιας Ουαλλίας. Η «Κούκλα», όπως την ξέρει η πελατεία, βίωσε στα παιδικά της χρόνια τη σεξουαλική κακοποίηση και είχε αργότερα µια αποτυχηµένη γέννα. Με µικρά βήµατα και σίγουρες επιλογές, χωρίς όνειρα και προσδοκίες, κινούµενη από µια ενσυνείδητη αναισθησία, φτιάχνει ένα γερό κοµπόδεµα προκειµένου να αγοράσει ένα σπίτι και να χρηµατοδοτήσει τις σπουδές της.

Μια µέρα πηγαίνει µε τη φίλη της Ουάιλντερ και τον γιο της Μαξ να κολυµπήσουν στη θάλασσα. Ο µικρός κινδυνεύει στο νερό αλλά την τελευταία στιγµή τον σώζει ο Ταρίκ, ένας µουσουλµάνος που ασχολείται µε τον ηλεκτρονικό προγραµµατισµό αλλά λεφτά βγάζει ως βαποράκι. Ενα Σάββατο περνούν µαζί στο σπίτι του µια νύχτα αχαλίνωτου σεξ. Εν τω µεταξύ έχουν εξουδετερωθεί, υποτίθεται, τρεις βόµβες στο Ολυµπιακό Στάδιο του Χόουµπους που βρέθηκαν µέσα σε µαθητικές τσάντες.

Τρεις ηµέρες αργότερα, κυνηγηµένη και κατατροµοκρατηµένη από αυτό που θα ορίζαµε ως τέλεια πλεκτάνη, βλέπει στην τηλεόραση ενός φθηνού ξενοδοχείου ένα τηλεοπτικό αφιέρωµα στη «Μαύρη χήρα», τον ύψιστο τροµοκρατικό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας. Το πλαστογραφηµένο κατηγορητήριο, «ένα µεγάλο ψέµα κατασκευασµένο µε τις µικρές αλήθειες της ζωής της» το εµπνεύστηκε σε βάρος της ο Ρίτσαρντ Κόντι. Η Τζίνα είχε αρνηθεί σε αυτόν τον ξεπεσµένο τηλεαστέρα µια πληρωµένη ερωτική συνεύρεση.

Ο κυνικός σκοπός του Κόντι είναι να ενοχοποιήσει την Τζίνα και να πείσει µε το «αφήγηµα» που εφηύρε γι’ αυτήν ότι είναι η επικίνδυνη συνεργάτις του φανατικού γενειοφόρου τροµοκράτη της Αλ Κάιντα προκειµένου να φθάσει στην καταξίωση. Εκµεταλλευόµενος στοιχεία που του διοχετεύει ένας πράκτορας των µυστικών υπηρεσιών, επενδύει στην καλλιέργεια του φόβου συγκαλύπτοντας ένα δίκτυο βαρόνων και βαρονίσκων του κοινωνικού και οικονοµικού εγκλήµατος.

Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν σκύβει µε οξυµµένη πολιτική ευαισθησία, µε µια απελπισµένη οργή πάνω στην παράνοια που έχει εγκατασπείρει στον παγκοσµιοποιηµένο κόσµο µας ο «πόλεµος κατά της τροµοκρατίας».

«Η άγνωστη τροµοκράτισσα» είναι ένα µυθιστόρηµα για τον φόβο που διαλύει τον άνθρωπο ως άτοµο και ως πολίτη, ένα δριµύ «κατηγορώ», για τον φόβο που υποσκάπτει τις δηµοκρατίες και περιστέλλει τις ελευθερίες µας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ