Τι εβδομάδα, Θεέ μου. Από το ένα αεροπλάνο έβγαινα, στο άλλο έμπαινα. Ξεκίνησα με μια επίσκεψη-αστραπή στο Μαρακές, όπου με είχε προσκαλέσει η καλή μου φίλη Marella Agnelli στην εκπληκτική της βίλα «Ain Kassimoun» που είναι φημισμένη για την πολυτέλειά της. Επισκεφθήκαμε μαζί την έπαυλη του Yves Saint Laurent στην ίδια πόλη, οι κήποι της οποίας έχουν γίνει πλέον τουριστικό αξιοθέατο. Πιάσαμε την κουβέντα για τον επί πολλά χρόνια σύντροφο του Yves, τον Pierre Bergé, ο οποίος σε ηλικία 86 ετών παντρεύτηκε πρόσφατα τον καλό του, τον σχεδιαστή κήπων Madison Cox. Η Marella μου είπε ότι γνώριζε από παλιά τον Cox και είχαν συνεργαστεί στη δημιουργία των κήπων της βίλας της. Της ζήτησα το τηλέφωνό του για να το δώσω στον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη. «Θα αστειεύεσαι» μου είπε ξεκαρδισμένη στα γέλια. Στη συνέχεια πέταξα για τη Βενετία προκειμένου να παραστώ στην παρουσίαση της Biennale που εφέτος έχει τίτλο «Viva Arte Viva». Αμέσως μετά προσγειώθηκα στις Βρυξέλλες γιατί η Μέρσι μού είχε ζητήσει να της αγοράσω μερικές από τις δημιουργίες της Carine Gilson που φτιάχνει τα πιο πολυτελή και πιο ακριβά εσώρουχα στον κόσμο. Οταν της είπα ότι το στριγκάκι που της πήρα κόστιζε 635 ευρώ μου είπε να το πάω πίσω. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Αρμαγεδδών του shopping
Η Μέρσι ακουγόταν συντετριμμένη στο τηλέφωνο. Μου έλεγε ότι έχει πάθει κατάθλιψη από το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη κλείνουν οι πανάκριβες μπουτίκ στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αμερικής. Τελευταίο θύμα του Αρμαγεδδώνος που έχει χτυπήσει το shopping είναι το κεντρικό κατάστημα του Ralph Lauren στη Νέα Υόρκη και έπονται χιλιάδες άλλα λουκέτα. Ενας φίλος της από το Λος Αντζελες της έλεγε ότι τα ίδια συμβαίνουν και στο Μπέβερλι Χιλς. «Φαντάσου να γινόταν κι εδώ κάτι τέτοιο! Τι θα κάναμε;» με ρώτησε με αγωνία. Της υπενθύμισα ότι ο Ralph Lauren στη Βουκουρεστίου έκλεισε πριν από αυτόν στην 5η Λεωφόρο. Μου είπε ότι αναθάρρησε με τη σκέψη ότι η Αθήνα είναι και πάλι στην πρωτοπορία.
Σύμπαν και Xanax
«Οταν η ζωή μού φέρνει δυσκολίες προσπαθώ να τις αντιμετωπίσω δημιουργικά» έλεγα στη Μέρσι τις προάλλες. «Εγώ παίρνω μισό Xanax» μου είπε. «Και πότε άρχισες να τα παίρνεις;» τη ρώτησα. «Οταν διάβασα για πρώτη φορά Πάολο Κοέλιο» μου απάντησε.
Το θεώρημα της Μέρσι
«Μα τι έπαθες» ρώτησα σοκαρισμένη τη Μέρσι όταν την είδα χωμένη στα βιβλία. «Προσπαθώ να λύσω το θεώρημα του Πουανκαρέ» μού είπε. «Κουνήσου από τη θέση σου, παιδάκι μου. Και γιατί το κάνεις αυτό;» τη ρώτησα με τρόμο. «Θέλω να εντυπωσιάσω τον Πιέτρο Μποζέλι» μου είπε με νόημα. «Είναι ο πιο σέξι μαθηματικός στον κόσμο». Αφού μου έδειξε τις φωτογραφίες του, πέσαμε και οι δύο με τα μούτρα στο θεώρημα.
Καλά σαράντα
Μπορεί να μην είμαι ακόμη σαράντα (έτσι μου λένε να λέω οι συμμαθήτριές μου για να μην τις ξεμπροστιάζω) αλλά το Royal Oak, το γυναικείο ρολόι της Audemars Piguet, έκλεισε τα σαράντα του χρόνια. Η εταιρεία γιόρτασε τα γενέθλια παρουσιάζοντας το νέο δημιούργημα Royal Oak Frosted Gold, με ένα σούπερ γκαλά στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας με δείπνο που επιμελήθηκε η βραβευμένη με τρία αστέρια σεφ Annie Féolde. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η απλότητα της ιδιοκτήτριας του οίκου, Jasmine Audemars, που μου θύμισε ότι αν διαθέτεις στυλ δεν χρειάζεσαι μπότοξ.
Save the dates
Να τα βάλουμε σε τάξη γιατί πρέπει και να προλάβουμε να ραφτούμε. Στις 31 Μαΐου λοιπόν η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, αντιπρόεδρος της ένωσης «Μαζί για το παιδί» (που εγώ τη θυμάμαι από τα νιάτα της ως πανέμορφη δεσποινίδα Βεκρή), ανοίγει για πρώτη φορά το σπίτι της για ένα μεγάλο δείπνο για καλό σκοπό. Στις 9 Ιουνίου ο Παύλος της τέως βασιλικής οικογένειας κλείνει τα 50 του χρόνια και όλα είναι (σχεδόν) έτοιμα για το μεγάλο πάρτι που θα δώσουν στο σπίτι τους στο Λονδίνο. Δεν ξέρω τι θα φορέσει η μεγαλομπακάλισσα Μαρί -Σαντάλ, ξέρω όμως κάποιους από τους Ελληνες που είναι καλεσμένοι. Δεν τους αποκαλύπτω για να μην πάθουν εγκεφαλικό οι άλλοι που δεν είναι. Και αρχές Ιουλίου φεύγουμε για Κέρκυρα όπου θα γίνει η παγκόσμια Ρεγκάτα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μην ψάξετε για δωμάτιο στο «Corfu Palace» εκείνη την εποχή. Δεν πρόκειται να βρείτε. Εγώ έχω κλείσει στο «Pelekas Country Club», φυσικά, στο αρχοντικό της οικογένειας Βελλιανίτη.

Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας

«Να μας ζήσει!» φώναξε ενθουσιασμένη η Αέλια ορμώντας στον ανθισμένο κήπο μου με μια τούρτα (παγωτό) στο χέρι την περασμένη Πέμπτη. Στη θέα του απορημένου βλέμματός μου σχεδόν εξοργίστηκε: «Μη μου πεις ότι ξέχασες τα γενέθλια του Valentino… Σήμερα γίνεται 85 ετών!». Ομολογώ ντράπηκα. Πώς ήταν δυνατόν να ξεχάσω τον τελευταίο αυτοκράτορα της μόδας; Τον άνθρωπο που έντυσε τόσες λαμπερές γυναίκες, από την Τζάκι Κένεντι και την Οντρεϊ Χέπμπορν ως τη Λαίδη Νταϊάνα κι έχει βγάλει κι εμένα τόσες φορές ασπροπρόσωπη; Θυμήθηκα την τελευταία του επίδειξη υψηλής ραπτικής τον Ιανουάριο του 2008 στο Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι με όλες τις θεές του μόντελινγκ που συνέδεσαν την εξέλιξη της καριέρας τους μαζί του – τη Ναόμι Κάμπελ, την Κλόντια Σίφερ, την Εύα Χερτζίκοβα- και μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι δουλεύει ακόμη επάνω σε διάφορα project μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στη Ρώμη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη παρέα πάντα με τα πέντε αγαπημένα του σκυλάκια, ράτσας μπουλντόγκ.

nnn

Η Μέρσι μού είπε ότι ονειρεύεται μια μέρα να γίνει υπουργός Επικρατείας και αποφάσισε να αφήσει το πατρικό της στο Κολωνάκι και να μετακομίσει για δύο χρόνια στο Αιγάλεω. Απορώ πώς τις κατεβαίνουν αυτές οι ιδέες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ