Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή του δημοτικού λαχανόκηπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης,
έκτασης 27 στρεμμάτων, στο χώρο παραπλεύρως
της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Άβαντα.

«Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα ενός συμπολίτη μας, ο οποίος ήθελε να δημιουργηθεί ένας λαχανόκηπος προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά και να απασχολούνται οι συνταξιούχοι του δήμου μας ως ένα είδος ψυχοθεραπείας» αναφέρει ο κ. Αντώνης Βαμβακερός, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της, η δημοτική αρχή θα διαθέσει δωρεάν λαχανόκηπους 50 έως 70 τ.μ. και άλλους 100 τ.μ σε άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα, υπό την καθοδήγηση γεωπόνων και την υλικοτεχνική υποστήριξη του Δήμου, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλύπτουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες εξοικονομώντας χρήματα.

{{{ moto }}}

«Μέσα στο σχεδιασμό αυτού του μικρού χωριού, υπάρχουν και ντουλάπες, όπου θα αποθηκεύονται τα εργαλεία, αναψυκτήρια, γραφείο γεωπόνου για συμβουλευτική των αγροτών, τουαλέτες και ένα θερμοκήπιο 200 τ.μ. Όλα αυτά όμως, πάγωσαν εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Γι’ αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε ένα θερμοκήπιο στις Φερές, όπου θα καλλιεργούμε τα φυτά και θα περιμένουμε λίγο για την υλοποίηση των υπολοίπων ενεργειών» προσθέτει.

Η παραχώρηση της έκτασης θα είναι διετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης από το δήμο. Τα παραγόμενα προϊόντα θα προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των δικαιούχων σε τρόφιμα, ενώ το 10% της παραγωγής θα διατίθεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών.

«Έχουμε προβεί και σε μια συνεργασία με την Ένωση Πολιτικών Φορέων Έβρου, οι οποίοι έχουν μια δεξαμενή με ντόπιους σπόρους, τους οποίους αναπαράγουν και μοιράζουν κάθε χρόνο. Μέσα, λοιπόν από αυτή τη συνεργασία θα έχουμε τους δικούς μας σπόρους, τους οποίους θα φυτεύουμε» τονίζει ο κ. Βαμβακερός.

Μέχρι τον Νοέμβρη θα ξεκινήσουν οι διανομές αγροτεμαχίων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως τις 28 Σεπτεμβρίου στο ισόγειο του Δημαρχείου με την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων.

Άλλες δράσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του ο Δήμος έχει δημιουργήσει Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου και δίνει προτεραιότητα στις μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργους και πολίτες με εισόδημα έως 6000 ευρώ.

«Το 2011 ξεκινήσαμε με 50 οικογένειες και σήμερα εξυπηρετούμε πάνω από 250. Η κάθε οικογένεια έχει την κάρτα της και προμηθεύεται κάθε μήνα τα τρόφιμα, τα οποία χρειάζεται ολόκληρο το μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες της» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Ζητάκης, πρόεδρος του Πολυκοινωνικού κέντρου.

Τα τρόφιμα μαζεύονται από συνδημότες μας, οι οποίοι τοποθετούν προϊόντα στα καλάθια, τα οποία βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, από δωρεές ανώνυμων πολιτών και από ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Στο χώρο του Παντοπωλείου βρίσκεται και η τράπεζα μεταχειρισμένων και καινούριων ρούχων και παπουτσιών. Ακόμα, συλλέγονται και μικροέπιπλα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, τις οποίες μπορούν να παίρνουν όσοι πολίτες έχουν ανάγκη.

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο
Το κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης δημιουργήθηκε το Μάρτιο με την συμβολή εθελοντών του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.

«Το ιατρείο το στελεχώνουν συνταξιούχοι ιατροί, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στο ιατρείο και εξετάζουν ασθενείς, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Εάν κάποιος χρειάζεται εξέταση από κάποια ειδικότητα, η οποία δεν υπάρχει στο ιατρείο τον παραπέμπουν σε εξωτερικά ιατρεία συνεργαζόμενων ιατρών, οι οποίοι τους δέχονται δωρεάν. Ακόμη, εάν κάποιος χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή την λαμβάνει απευθείας από το κοινωνικό φαρμακείο. Στο ιατρείο υπάρχουν νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και προσωπικό ως γραμματειακή υποστήριξη» αναφέρει ο κ. Ζητάκης.

Το ιατρείο στεγάζεται στο Γήπεδο Φώτης Κοσμάς στο παλιό Κέντρο Νεότητος και είναι ανοιχτό από τις 08:30 μέχρι τις 14.00.

Σίτιση
Σε χώρο του Δήμου καθημερινά μαγειρεύονται 300 γεύματα, τα οποία μοιράζονται δωρεάν από πόρτα σε πόρτα σε άπορους πολίτες του δήμου, αλλά και σε όσους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν με ένα μικρό αντίτιμο.

«Οι άνθρωποι αυτοί περισσότερο αναζητούν μια ανθρώπινη συντροφιά και κάποιον να ενδιαφερθεί για το εάν είναι καλά παρά για το φαγητό που τους προσφέρουμε» καταλήγει ο κ. Ζητάκης.