Ζωντανά μεταδίδουν οι ιστοσελίδες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων τα αποτελέσματα από τις ελληνικές εκλογές. Ο ανταποκριτής του BBC Μάθιου Πράις χαρακτηρίζει «υποτονική» την ατμόσφαιρα στην Αθήνα, «ακριβώς όπως και στις προηγούμενες εκλογές». Το αποδίδει στο ότι «πολύς κόσμος έμεινε σπίτι, παρακολουθώντας ανήσυχος τηλεόραση».

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού τονίζει ότι οι Ελληνες «ανησυχούν απόψε πίσω από κλειστές πόρτες για το τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών για την χώρα και το μέλλον τους». Εκτιμά ότι αν από Δευτέρα σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ, «θα είναι σχετικά αδύναμη και θα προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους του μνημονίου. Και η Ευρώπη, υποθέτουμε, θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε κάποιο βαθμό διότι η ψήφος εναντίον του στάτους κβο στην Ελλάδα, εναντίον περισσότερων περικοπών και αυξήσεων της φορολογίας, ήταν τεράστια».

Στην ιστοσελίδα του «Guardian», τα σχόλια των αναγνωστών έχουν πάρει φωτιά από το πρωί. «Οι Ελληνες σωστά είναι θορυβημένοι και φοβισμένοι, αλλά πρέπει να προσέξουν να μην πέσουν στην παγίδα, τα ψέματα και την προπαγάνδα των νεοφιλελεύθερων που κατευθύνονται από τους τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ. Θα μετανιώσουν την ώρα που θα πουληθούν οι παραλίες τους», έγραψε αναγνώστης πριν κλείσουν οι κάλπες και δημοσιοποιηθούν τα πρώτα exit-poll.

Άλλος αναγνώστης της βρετανικής εφημερίδας συμβούλευσε τους Ελληνες «να επαναδιαπραγματευτείτε το μνημόνιο και να προσπαθήσετε να παραμείνετε στο ευρώ. Να παραμείνετε δυνατοί. Καλή τύχη Ελλάδα».

«Να αποχωρήσετε από την ΕΕ, να κηρύξετε στάση πληρωμών στα δάνειά σας, να εκδώσετε το δικό σας νόμισμα και να ξαναπάρετε πίσω την χώρα σας από τα χέρια των τραπεζών», μας συμβουλεύει άλλος.

Συμπατριώτης του δηλώνει ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο και να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε στο ευρώ. «Βραχυχρόνια, τουλάχιστον, η βελτίωση των όρων είναι προτιμότερη για την Ελλάδα. Αλλά γιατί οι πιστωτές της θα επιτρέψουν οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση;» αναρωτιέται.

«Ψηφίστε αλλαγή. Το ευρώ, οι νεοφιλελεύθεροι και οι πολιτικές λιτότητας απογοήτευσαν την Ελλάδα», θεωρεί άλλος.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κάλπης, ένας αναγνώστης του «Guardian» γράφει ειρωνικά: «Μπίνγκο! Το στάτους κβο διατηρήθηκε» και το συνοδεύει με ένα λυπημένο προσωπάκι.

Άλλος συμβουλεύει την Ανταρσύα και το ΚΚΕ να ενωθούν με τον ΣΎΡΙΖΑ για να εξουδετερώσουν τους 50 έξτρα βουλευτές που κερδίζει η ΝΔ ως πρώτο κόμμα. «Η εργατική τάξη στην Ελλάδα αναμένει να την υπερασπιστούν και μόνο μια ενωμένη αριστερά μπορεί να ελπίζει να κερδίσει τις μάχες που έρχονται για τις θέσεις εργασίας και τις συντάξεις και κάθε κοινωνικό δικαίωμα που είναι υπό απειλή».

Στον γαλλικό «Monde», ένας αναγνώστης ρωτάει «ποια επιρροή θα έχει η Χρυσή Αυγή με 7%;» για να λάβει την απάντηση: «Ένα κλίμα βαρύ, ένα κλίμα πολιτικής βίας. Απομένει να δούμε αν θα αποκτήσει εντονότερη παρουσία στους δρόμους, κυρίως μέσω επιθέσεων εναντίον μεταναστών».

Άλλος αναγνώστης της γαλλικής εφημερίδας προσπαθεί να εξηγήσει την ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ _ «επανάσταση κατά της λιτότητας, νεολαία» _ και της Χρυσής Αυγής _ παρόμοια κίνητρα με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ _ αλλά αναρωτιέται γιατί ψήφισαν ΝΔ _ «κυρίως η επαρχία» _ «την ώρα που η χώρα βυθίζεται σε μια κρίση άνευ προηγουμένου και υφίσταται τα δεινά της λιτότητας;».

Παρακάτω λαβαίνει την απάντηση ότι τη ΝΔ δεν την ψήφισε μόνο η επαρχία και ότι τα κίνητρα της δεξιάς ψήφου ήταν πολλά: «“Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της”, “Η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις εκ βάθρων είναι αναγκαίες, δεν έχουμε επιλογή”, “Ο Σαμαράς έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων, βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου”, “Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι είναι επικίνδυνοι, διακυβεύεται η παραμονή στο ευρώ” . Αναφέρει επίσης το μεταναστευτικό ζήτημα _ στο οποίο «η ΝΔ τήρησε σκληρή στάση» _ ως έναν από τους λόγους της νίκης της δεξιάς παράταξης.

Λίγο μετά τις 21.00 όταν και μεταδόθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από τη Singular Logic και διαφάνηκε καθαρά το προβάδισμα της ΝΔ, το businessinsider μεταδίδει: Ανατροπή στο εκλογικό αποτέλεσμα και αοιτιθμά τη στάση του ΠαΣοΚ ότι δηλαδή δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ως «πιθανά αποσταθεροποιητική αλλά λογική πολιτική ενέργεια».

Μετά τα πρώτα exit-polls
Το Der Spiegel μεταδίδει: «Αγώνας στήθους προς στήθος μεταξύ Συντηρητικών και Αριστερών στην Ελλάδα. – Τρέμουν οι αγορές και η Ευρώπη».

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει: «Τα προγνωστικά δείχνουν στα ίδια τους Συντηρητικούς και τους Αριστερούς. Η Ευρώπη βλέπει προς την Αθήνα».

«Οι μοιραίες εκλογές της Ευρώπης – Δράμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πρώτα Exit – polls, οι Συντηρητικοί και οι Αριστεροί βρίσκονται στα ίδια» τονίζουν οι Financial Times Deutschland.

«Ελπίδα για νίκη της λογικής» σημειώνει η Handelsblatt και συνεχίζει «Οι εκλογές στην Ελλάδα παραμένουν δραματικές. Η νικηφόρα πορεία της ριζοσπαστικής Αριστεράς φαίνεται να σταμάτησε. Η συντηρητική ΝΔ βρίσκεται στη βάση των exitpolls οριακά επικεφαλής – και θα μπορούσε να συγκροτήσει μαζί τους κυβέρνηση».

«Στήθος με στήθος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα» λέει η ηλεκτρονική σελίδα του Al Jazeera αναφέροντας και τις διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν από το εξωτερικό για μη υποστήριξη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο διέκοψε τη ροή του προγράμματός του για να μεταδώσει τα πρώτα exit-polls.

«Ισοπαλία» βλέπει το Reuters για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε μια ψηφοφορία, αποφασιστική για την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή όχι.

Σε κυβέρνηση συμμαχίας θα πρέπει να στηριχτεί η Ελλάδα, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro σχολιάζοντας τα πρώτα exit-poll ενώ κάνει και ιδιαίτερη αναφορά στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής το οποίο όπως αναφέρει, διατηρεί το ποσοστό του.

Δεν αποτελεί έκπληξη για την ηλεκτρονική έκδοση της LE Monde η «ισοβαθμία» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία τις εκλογικές εξελίξεις που θα κρίνουν, όπως τονίζει, την τύχη της Ευρωζώνης.

Με φόντο την ελληνική Βουλή, το CNN μεταδίδει τις δηλώσεις Σαμαρά: «Θα βγούμε από την κρίση, όχι από το ευρώ» με πηχυαίο υπέρτιτλο: «Η Ελλάδα αποφασίζει».

Σύμφωνα με τα exit-poll, το CNN μεταδίδει ότι ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζουν αυτοδυναμία αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά του λόγω της οικονομικής που ακολουθήθηκε.

To BBC μεταδίδει ότι τα exit-poll δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πολύ κοντά ώστε να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για τον πρώτο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν στο νήμα.

Η Ανγκελα Μέρκελ καθυστερεί την αναχώρησή της για τους G20 μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μεταδίδει το Spiegel. Το Openeurope προσθέτει ότι και Μόντι, Ολάντ θα πράξουν το ίδιο.

Business Insider: Διπλό εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα

«Πάντα απασχολούσε τόσο τις αγορές σε όλο τον κόσμο αλλά και την Ευρωζώνη η περίπτωση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, καθώς το συγκεκριμένο κόμμα της αριστεράς σχεδιάζει την απόρριψη και την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου σωτηρίας της Ελλάδας».Αυτό επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση του Business Insider σχολιάζοντας τα exit poll και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών: «Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ηγετική παράταξη», συνεχίζει το σχόλιο, «τότε υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε σε ένα διπλό εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα. Δηλαδή εκτός από το ενδεχόμενο να αναιρεθεί το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην σχηματισθεί κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγήσει εκ νέου σε περιπέτειες τη χώρα», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ το Reuters μεταδίδει ότι ο κινέζος πρωθυπουργός Χού Τζιντάο σε συνέντευξή του στη μεξικανική εφημερίδα Reforma προτρέπει τους G20 να μείνουν ενωμένοι και μπροστά στην οικονομική κρίση να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν εποικοδομητικά και με πνεύμα συνεργασίας τις προσπάθειες που γίνονται από την Ευρώπη για την επίλυση της κρίσης, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές.